Bekijk volle/desktop versie : De bruidsschat is het recht van de vrouw.



20-04-2010, 19:10

De bruidsschat is het recht van de vrouw[/FONT][/SIZE]



[SIZE="2"][FONT="Century Gothic"]Bismillaahir-Rahmaanir-Rahiem.

Assalamoe 'alaikom wa rahmatoe Allaahi wa barakatoeh

Alle lof zij Allah, en gebeden en vrede zij met de Boodschapper van Allah en zijn familie, metgezellen en degenen die hem bijstonden.


De bruidsschat (al-mahr) is in de Islaam één van de rechten van de echtgenote, die haar volledig toekomt en toegestaan voor haar is. Dit in tegenstelling tot wat zich verspreid heeft in bepaalde landen, waar de echtgenote geen bruidsschat wordt gegeven. En de bewijzen dat de vrouw haar bruidsschat dient te krijgen, zijn er veel, waaronder Zijn woorden (Verheven zij Hij):

وَآتُواْ النَّسَاء صَدُقَاتِهِنَّ نِحْلَةً

“En geeft de vrouwen hun sadaqaat als een schenking.” (Annisaa’, 4)
Ibn cAbbaas heeft gezegd dat dit naar de bruidsschat verwijst.
Ibn Kathier (moge Allah genadig met hem zijn) heeft samenvattend over de woorden van de exegesegeleerden omtrent dit vers gezegd: “Het is verplicht voor de man om de bruidsschat te geven aan de vrouw en hij dient zich hierbij goedaardig te voelen.”

En Allah (de Verhevene) zegt:

وَإِنْ أَرَدتُّمُ اسْتِبْدَالَ زَوْجٍ مَّكَانَ زَوْجٍ وَآتَيْتُمْ إِحْدَاهُنَّ قِنطَاراً فَلاَ تَأْخُذُواْ مِنْهُ شَيْئاً أَتَأْخُذُونَهُ بُهْتَاناً وَإِثْماً مُّبِيناً وَكَيْفَ تَأْخُذُونَهُ وَقَدْ أَفْضَى بَعْضُكُمْ إِلَى بَعْضٍ وَأَخَذْنَ مِنكُم مِّيثَاقاً غَلِيظاً

“En als jullie een vrouw in de plaats van een andere (vrouw) willen nemen, terwijl jullie één van hen een schat gegeven hadden, neemt daar niets van terug: zouden jullie het door laster en duidelijke zonde terugnemen? En hoe zouden jullie ervan (kunnen) terugnemen, terwijl jullie al (als man en vrouw) tot elkaar gekomen zijn en zij met jullie een plechtige overeenkomst gesloten hebben?” (Annisaa’, 20-21)

Ibn Kathier (moge Allah genadig met hem zijn) heeft gezegd: “Oftewel; als iemand van jullie wil scheiden van zijn vrouw en een andere vrouw in haar plaats wil huwen, dan dient men niets te nemen van wat men al eerder aan de eerste vrouw heeft gegeven (aan bruidsschat), ook al is het een schat (grote hoeveelheid) aan rijkdom. De bruidsschat is gegeven in ruil voor een echtelijke relatie. Daarom zegt Allah:

وَكَيْفَ تَأْخُذُونَهُ وَقَدْ أَفْضَى بَعْضُكُمْ إِلَى بَعْضٍ وَأَخَذْنَ مِنكُم مِّيثَاقاً غَلِيظاً

“En hoe zouden jullie ervan (kunnen) terugnemen, terwijl jullie al (als man en vrouw) tot elkaar gekomen zijn en zij met jullie een plechtige overeenkomst gesloten hebben?” (Annisaa’, 21) En de plechtige overeenkomst is het huwelijkscontract.

Anas ibn Maalik (moge Allah behaagd met hem zijn) verhaalde dat cAbdurrahmaan ibn cAwf naar de Boodschapper van Allah (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) kwam en er waren gelige sporen (van parfum) op hem. De Boodschapper van Allah (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) vroeg hem (hierover) en hij berichtte hem dat hij een vrouw gehuwd heeft van de a n s a a r. Hij (de Profeet, Allah’s gebeden en vrede zij met hem) vroeg hem: “Hoeveel heb je haar gegeven?” Hij zei: “Een gewicht van Nawaat (vijf dirham) aan goud.” De Boodschapper van Allah (Allah’s gebeden en vrede zij met hem) zei: “Houdt een Waliemah (trouwfeest), al is het maar (door het slachten van) een lam.” (Al-Bukhaarie)

De bruidsschat is het recht van de vrouw en het is niet voor haar vader of iemand anders toegestaan om ervan te nemen, behalve als zij haar goedkeuring geeft. Aboe Saalih heeft gezegd: “Wanneer een man zijn dochter uithuwelijkte, zou hij haar bruidsschat nemen, waarop Allah hen dit verbood en openbaarde:

وَآتُواْ النَّسَاء صَدُقَاتِهِنَّ نِحْلَةً

‘En geeft de vrouwen hun sadaqaat (bruidsschat) als een schenking.’” (Annisaa’, 4). (Zie Tafsier Ibn Kathier)

Als de vrouw afziet van een deel van de bruidsschat omwille van de man, is het voor hem toegestaan om ervan te nemen, zoals Hij (Verheven zij Hij) gezegd heeft:

فَإِن طِبْنَ لَكُمْ عَن شَيْءٍ مِّنْهُ نَفْساً فَكُلُوهُ هَنِيئاً مَّرِيئاً

“Maar wanneer zij zo goed voor jullie zijn iets ervan (van de bruidsschat terug te geven): eet er dan met plezier en welbehagen van.” (Annisaa’, 4)

En Allah (de Verhevene) weet het beter.

Gebaseerd op een artikel van Sheikh Mohammed Saalih Al-Munajid, Islam Q&A


15-05-2010, 20:25



Citaat door Aboe_Adam:

De bruidsschat is het recht van de vrouw[/FONT][/SIZE]



[SIZE="2"][FONT="Century Gothic"]Bismillaahir-Rahmaanir-Rahiem.

En Allah (de Verhevene) weet het beter.

Gebaseerd op een artikel van Sheikh Mohammed Saalih Al-Munajid, Islam Q&A



Ik ben ervan overtuigd dat als de bruidschat voor vrouwen in de Indiase cultuur geïntroduceerd zou zijn, vrouwen met respect zouden worden behandeld en Indiase vrouwen zelden mishandeld en gedood zouden worden. Het wordt hoog tijd dat de Indiase geestelijken nu de rollen omkeren. Het recht op bruidschat voor de Indiase man afschaffen en het recht op bruidschat voor de Indiase vrouw met onmiddellijke ingang bekrachtigen.

15-05-2010, 21:05
massa,allah