Bekijk volle/desktop versie : Opnieuw commotie rond persvrijheid in Italië



05-04-2010, 19:09
In Italië is er opnieuw een rel ontstaan rond de persvrijheid van de openbare omroep RAI. De berichtgeving rond premier Silvio Berlusconi zou niet correct verlopen zijn.


Zo had het journaal TG1 van RAI UNO in februari gemeld dat de Britse advocaat David Mills was vrijgesproken voor het aannemen van steekpenningen van Berlusconi. De rechters hadden zaak echter verjaard verklaard.

Steun
Daarop ontstond op de redactie van TG1 discussie rond de misleidende berichtgeving. Onder druk van hoofdredacteur Augusto Minzolini hebben 95 van de 162 redacteuren een steunbetuiging voor de hoofdredactie ondertekend. Minzolini heeft ondertussen drie presentatoren vervangen. Volgens de populaire presentatrice Maria Luisa Busi steunden de drie presentatoren de hoofdredactie niet.

Twee bestuursleden van de RAI spreken over "stalinistische" toestanden. Busi werkt al meer dan twintig jaar bij de openbare omroep, maar zei in de krant Corriere della Serra dat eerdere rechtse hoofdredacteuren nooit zo ver zijn gegaan.

Persvrijheid
Sinds Berlusconi premier is, staat de persvrijheid in Italië sterk onder druk. Niet alleen bezit hij de meest bekeken commerciële zenders, maar Berlusconi beïnvloedt ook de openbare omroep. Volgens Freedom House, een organisatie die jaarlijks de persvrijheid wereldwijd beoordeelt, is Italië het enige West-Europese land dat geen vrij pers heeft.

Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek naar Berlusconi gestart wegens machtsmisbruik vanwege zijn beïnvloeding van de media. De premier noemt de magistraten dan weer "communisten" of "zieken".


bron