Bekijk volle/desktop versie : Wereldleiders veroordelen aanslagen Moskou (NRC)



30-03-2010, 09:48
Washington/Berlijn, 30 maart. Vanuit de hele wereld hebben regeringsleiders gisteren hun afschuw uitgesproken over de dubbele zelfmoordaanslag in Moskou.

Onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama, bondskanselier Angela Merkel van Duitsland, de Britse premier Gordon Brown en president Nicolas Sarkozy van Frankrijk gaven verklaringen uit met scherpe veroordelingen van de terreurdaden.

Ook brachten zij hun condoleances over aan de autoriteiten in Rusland. ,,Het Amerikaanse volk staat naast het Russische volk in de strijd tegen gewelddadig extremisme en godvergeten terroristische aanvallen die een totale minachting tonen voor menselijk leven. Wij veroordelen deze schandelijke daden'', aldus Barack Obama. In een telefoongesprek met de Russische president Dmitri Medvedev heeft Obama hulp aangeboden bij de opsporing en vervolging van de verantwoordelijken.

Sarkozy vergeleek de aanslagen in Moskou met de terreuraanslagen in de VS op 11 september 2001. ,,Denken jullie dat er een fundamenteel verschil is tussen de idioten die onschuldigen hebben opgeblazen in de metro van Moskou en de gekken die vliegtuigen in de Twin Towers vlogen? Toen New York werd aangevallen, werden alle democratieën in de wereld aangevallen. En als Moskou wordt aangevallen, worden we allemaal aangevallen'', zei Sarkozy tijdens een discussie op een universiteit in New York.

Volgens een woordvoerder van de Britse premier Gordon Brown zal voor dergelijke aanslagen ,,nooit enige rechtvaardiging bestaan''. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelde de ,,gruwelijke terreuraanslagen''.

President Dmitri Medvedev van Rusland zwoer dat degenen die de twee aanslagen van maandag in de metro van Moskou hebben beraamd, zullen worden opgespoord en vernietigd. Hij zei dat volgens het Russische persbureau Interfax, toen hij bloemen legde op een perron in een van de twee metrostations waar de aanslagen plaatshadden.

Twee vrouwen bliezen zich gisterochtend tijdens de ochtendspits op op twee metrostations in het centrum van Moskou. Daardoor kwamen ongeveer veertig mensen om het leven. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist, maar de Russische autoriteiten denken dat de terroristen uit het noorden van de Kaukasus komen.

Bron: http://www.nrc.nl/buitenland/article2513926.ece/Wereldleiders_veroordelen_aanslagen_Moskou