Bekijk volle/desktop versie : Arabische investeerders willen groter belang in Duitse economie



26-03-2010, 13:02
dinsdag 23 mrt 2010 Arabische investeerders blijven een grote interesse tonen in Duitse bedrijven. Zowel Daimler-aandeelhouder Aabar Investments uit Abu Dhabi als Volkswagen-partner Qatar Investment Authority (QIA) hebben aangekondigd verder uit te kijken naar verdere investeringen in Europa en dan vooral Duitsland. Abdallah ibn Hamad al-Attiyah, vice-premier van Qatar, stelde daarbij dat er een hele reeks belangwekkende bedrijven zijn waarin het staats-investeringsfonds van het emiraat interesse heeft. Hamad al-Attiyah benadrukte daarbij dat Duitsland zich blijkbaar opnieuw meer heeft opengesteld voor buitenlandse investeringen, verwijzend naar de situatie twee jaar geleden, toen geprobeerd werd de toegang van investeringsfondsen uit de Golflanden, China en Rusland tot Duitse bedrijven te beperken. Qatar Investment Authority is op dit ogenblik de derde grootste aandeelhouder van Volkswagen, de grootste autogroep van Europa.

Al-Attiyah benadrukte dat de Duitse pogingen om die buitenlandse investeringen af te blokken, weinig resultaat hebben opgeleverd. "Dat is een goede zaak," aldus de vice-premier van Qatar tegenover het persbureau AFP. "Wanneer Duitsland vroeger een andere koers had gevolgd, zou het wellicht mogelijk geweest zijn om de economische schade in belangrijke mate te beperken. Openheid zal de Duitse economie helpen." De vorige Duitse regeringscoalitie had de mogelijkheid gecreëerd om in uitzonderlijke omstandigheden de toegang van buitenlandse investeerders tot Duitse bedrijven te blokkeren, wanneer geacht werd dat de veiligheid van het land daardoor mogelijk een risico zou kunnen lopen. Daarbij werd onder meer gedacht aan sectoren zoals telecommunicatie en elektriciteit, die in crisisomstandigheden als cruciaal worden bestempeld.

Qatar Investment Authority investeerde het voorbije jaar een totaalbedrag van $ 30 miljard. Dat bedrag zal volgens Hamad ibn Jassem al-Thani, premier van Qatar, dit jaar wellicht worden geëvenaard. Qatar Investment heeft op dit ogenblik onder meer een aandelenpakket van 17 % in Volkswagen in handen, maar heeft ook belangen in de Britse bank Barclays (7 %), de Britse supermarktketen Sainsbury (25 %) en Canary Wharf, het zakelijke district van Londen (14,7). Al-Thani maakte onlangs ook bekend dat Qatar Investment gesprekken voert om te investeren in de Franse nucleaire groep Areva. Aabar Investments stelt onder meer geïnteresseerd te zijn in de Duitse bouwsector, luchtvaart en financiële dienstverlening. Aabar Investments, volgens chief executive Chadem al-Kubaisi de actiefste investeerder uit Qatar, heeft sinds de lente van vorig jaar een belang van 9,1 % in de Duitse autogroep Daimler. (MH)

Bron