Bekijk volle/desktop versie : GroenLinks: 9 miljard bezuinigen, lasten 3 miljard omhoog



23-03-2010, 08:19
GroenLinks wil de komende jaren voor 9 miljard euro netto bezuinigen. De lasten gaan met 3 miljard euro omhoog, vooral vanwege milieuvriendelijke maatregelen.

Dat blijkt uit het maandag gepresenteerde [URL="http://tweedekamer.groenlinks.nl/node/46630"]conceptverkiezingsprogramma[/URL]. GroenLinks brengt het begrotingstekort op die manier terug naar 1 procent in 2015. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat ervan uit dat dan een overschot van 1,5 procent nodig is om de overheidsfinanciën op langere termijn op orde te houden.
GroenLinks wil daarom de komende kabinetsperiode tot nog eens 17 miljard euro aan structurele hervormingen besluiten, om zo financiële problemen niet door te schuiven naar toekomstige generaties. De belangrijkste daarvan zijn de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek in 2040, via geleidelijke beperkingen vanaf 2015, en verhoging van de AOW-leeftijd vanaf 2012, die gekoppeld is aan het arbeidsverleden.
Er wordt bezuinigd door het schrappen van ministeries, het samenvoegen en tegelijkertijd terugdringen van provincies en waterschappen. Ook de Eerste Kamer moet volgens GroenLinks verdwijnen, en de Tweede Kamer teruggebracht tot honderd leden. De aanschaf van het gevechtsvliegtuig JSF wordt geschrapt.
In totaal boekt GroenLinks 16 miljard euro aan bezuinigingen in. Daar staan voor 7 miljard aan investeringen tegenover. Volgens de partij moet er minstens 2,5 miljard naar onderwijs. Ook zou er extra geld moeten naar onder meer de zorg en het openbaar vervoer.

http://www.trouw.nl/nieuws/politiek/article3022096.ece/GroenLinks__9_miljard_bezuinigen__lasten_3_miljard _omhoog.html