Bekijk volle/desktop versie : ‘Rechter moet katholiek misbruik onderzoeken’



20-03-2010, 09:11
HILVERSUM - Niet een door de kerk aangewezen commissie, maar justitie moet onderzoek doen naar het seksueel misbruik binnen katholieke instellingen.


Dat zegt de Ierse Colm O’Gorman in het televisieprogramma EénVandaag. O’Gorman was twaalf jaar geleden het eerste slachtoffer dat het seksueel misbruik binnen de katholieke kerk aan de kaak stelde. Hij was ook de eerste die de kerk en de paus persoonlijk voor de rechter daagde en hiermee voor wereldwijde aandacht zorgde voor misbruik door geestelijken.

Vorige week wees de katholieke kerk in Nederland oud minister Deetman aan als voorzitter van een samen te stellen onafhankelijke commissie dat onderzoek moet doen naar seksueel misbruik binnen de kerk. O’Gorman vindt het onbetrouwbaar dat de kerk zelf het initiatief neemt voor een onderzoek. “Het is een zaak van de staat en niet van de kerk” aldus het bekende slachtoffer. Volgens hem is een commissie die is aangewezen door de katholieke kerk per definitie niet onafhankelijk en zou in Nederland, net als in Ierland, een rechter zich moeten buigen over de aanklachten.

Door O’Gormans juridische strijd tegen de Ierse katholieke kerk kregen de slachtoffers een schadevergoeding en trad een bisschop uiteindelijk af. O'Gorman maakt voor de BBC een documentaire over deze strijd onder de titel 'Suing the pope'.

Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/6332345/__Rechter_moet_misbruik_onderzoeken__.html?p=3,1

20-03-2010, 10:39


Beide kunnen geen kwaad. Justitie om het hele wie wat waar waarom en hoe gaan we ze straffen verhaal uit te diepen en de RC zelf om te zien wat in hun stuctuur dit zo makkelijk maakt voor daders en welke mensen in hun organisatie misschien niet wettelijk maar wel moreel ook schuldig zijn aan dit verhaal omdat het enablers zijn.