Bekijk volle/desktop versie : Nederland op vingers getikt om asielbeleid



15-03-2010, 07:12
Nederland op vingers getikt om asielbeleid


AMSTERDAM - Nederland mag uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen niet meer op straat zetten. Het Europees Comité voor Sociale Rechten heeft dat bepaald in een klachtenprocedure die was aangespannen door onder meer Defence for Children. Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk. Naar schatting zwerven jaarlijks enkele honderden kinderen van het ene naar het andere adres. Hun ouders moeten het land verlaten, maar willen of kunnen dat niet.

Uitgeprocedeerde gezinnen worden nu meestal naar de zogenoemde vrijheidsbeperkende locatie in Ter Apel gestuurd. Daar krijgen zij twaalf weken om het vertrek naar hun land van herkomst voor te bereiden. Als dat niet lukt en asielzoekers werken niet mee aan hun uitzetting, worden gezinnen na drie maanden uit de opvang gezet.

Rian Ederveen van het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt: ‘Families worden afgezet op station Emmen met een dagkaart voor het openbaar vervoer, en verder moeten ze het maar uitzoeken. Ze hebben geen idee waar ze naartoe moeten.’ Volgens Ederveen reizen de meeste families dan maar op de bonnefooi naar een grote stad, om daar op zoek te gaan naar landgenoten of eenieder die maar wil helpen.

Justitie zegt niet te weten hoeveel families er jaarlijks op straat worden gezet. Tussen 1 januari 2008 en 1 november 2009 zijn in elk geval 222 personen met onbekende bestemming uit de opvang in Ter Apel verwijderd. Daarnaast worden ook families vanuit asielzoekerscentra of de gemeentelijke noodopvang op straat gezet.

De missionair minister Hirsch Ballin (Justitie) bekijkt pas over ‘enkele maanden’, na een overleg met de Raad van Europa, of het beleid moet worden veranderd. In de tussentijd raken nog steeds families dakloos. PvdA-Kamerlid Hans Spekman: ‘Dat kan echt niet, er moet per direct iets gebeuren.’ Hij roept de minister met Kamervragen ter verantwoording.

Het Europees Comité voor Sociale Rechten bewaakt de naleving van het Sociaal Handvest dat door 47 landen is ondertekend. Sinds 2006 is het mogelijk via het Comité te procederen tegen lidstaten die het handvest niet nakomen. Besluiten zijn bindend. Anders dan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens behandelt het Comité ook zaken van organisaties die niet individueel slachtoffer zijn van een bepaald onrecht. Het is voor het eerst dat het Comité Nederland op de vingers tikt.

bron