Bekijk volle/desktop versie : Studie Studiefinanciering wordt een LENING?



07-03-2010, 12:34
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vreest dat de studiebeurs wordt afgeschaft, zonder dat er gedegen onderzoek is gedaan naar de gevolgen hiervan. Terwijl de Tweede Kamer en het kabinet zich over het studiefinancieringsstelsel buigen, staan studenten, scholieren en ouders vooralsnog buitenspel. Er is door de LSVb bij minister Plasterk meermalen aangedrongen op een gedegen onderzoek naar het afschaffen van de studiefinanciering. De minister heeft dit geweigerd. Daarom roept de LSVb betrokkenen op om massaal hun mening te geven over het afschaffen van de studiebeurs via de website http://www.wiljijstufi.nl.

De kans is groot dat de studiefinanciering niet langer een gift zal zijn. Er wordt zelfs gesproken over het afschaffen van de studiebeurs. Maar, hoe denken studenten, scholieren en ouders over de studiefinanciering? Wat zijn voor jou de consequenties als bijvoorbeeld het gehele bedrag aan studiefinanciering voortaan een lening is? Dát is wat de Landelijke Studenten Vakbond graag wil weten. Met andere woorden: is de studiefinanciering heilig?

Ook al ontvang je geen studiefinanciering meer, vul de enquete toch in, want je wilt toch wel dat je broertjes, zusjes, neefjes, nichtjes enz. kunnen studeren?

Klik hier op en geef je mening over de studiefinanciering!

De studiefinanciering is in 1986 ingesteld om studeren toegankelijk te maken voor iedereen die daar het talent en de motivatie voor heeft. De LSVb heeft grote vraagtekens bij wat er gebeurt met dit streven, als studenten in de toekomst het geld voor hun gehele studie moeten lenen. Uit eerder onderzoek in opdracht van het ministerie van OCW(2005) blijkt dat studenten lenen zien als noodzakelijk kwaad. Er zijn studenten die zeggen überhaupt niet meer te gaan studeren als zij het hele bedrag moeten lenen. Daarnaast blijken studenten liever meer te gaan werken dan meer te moeten lenen. Dit zal ten koste gaan van de focus op het studeren. Het is maar de vraag of anno 2010 de houding tegenover lenen zo veranderd is, dat een eventueel leenstelsel niet de toegankelijkheid van het hoger onderwijs aantast.

Bovenstaande feiten baren de LSVb ernstig zorgen in de huidige discussie over het afschaffen van de studiefinanciering. Wat zijn de gevolgen van het afschaffen van de studiebeurs? En, wat betekenen de veranderingen voor de toegankelijkheid van het onderwijs? Vice-voorzitter Dennis Wiersma: “Hoe studenten reageren op een mogelijk nieuw studiefinancieringsstelsel is belangrijk om te weten. Er moet voorkomen worden dat er straks bepaalde jongeren niet meer gaan studeren uit financiële overweging of dat studenten zo veel bijwerken dat hun studie er onder lijdt.” De LSVb roept studenten, scholieren en hun ouders daarom op om de komende weken massaal de enquête over studiefinanciering in te vullen op http://www.wiljijstufi.nl.

07-03-2010, 12:37


ga je leren, krijg je een baan kan je 30 jaar de schuld betalen. hou je net zo veel over als iemand die niet gestudeert heeft maar als stads wachter of wilders zijn comando is. erg jammer dit.

07-03-2010, 12:38
Ik weet zeker dat ze het gaan invoeren, want nederland word steeds rechtser.
Alleen de rijken kunnen dan nog studeren

07-03-2010, 12:41
Ben happy. Eindelijk!

07-03-2010, 12:42



Citaat door bokitoo2:
ga je leren, krijg je een baan kan je 30 jaar de schuld betalen. hou je net zo veel over als iemand die niet gestudeert heeft maar als stads wachter of wilders zijn comando is. erg jammer dit.


Ze weten dat de allochtonen het meeste gebruik maken van de studiefinanciering, omdat ze de volledige beurs krijgen vanwege niet veel verdienende ouders.
Nederlanders met een beetje goed verdienende ouders die krijgen maar 50 euro per maand studie, die kunnen het wel missen

Je zou bijna denken om de allochtonen in dit land dom en crimineel te houden

07-03-2010, 12:56
De ov-jaarkaart zou ook afgeschaft moeten worden. Die meiden en jochies tegenwoordig slenteren elke hoek van Amsterdam, Rotterdam, Volendam, Zaandam enzovoort Amelsvoort, Zandvoort en nog meer Sloterhmeer, Ijselmeer Zoetemeer.

Ik vind echt dat die ov- jaarkaart afgeschaft moet worden en dat geldt hetzelfde voor de studiefinanciering.

De malaise zou er dan niet meer zijn. Dan is dat ook opgelost.

07-03-2010, 13:26
neej hoor van mij mag het nog wel blijven hoor

07-03-2010, 13:41

Citaat door X_TAMAZIGHT_X:
neej hoor van mij mag het nog wel blijven hoor


Dit voorstel wordt zeker ingevoerd.

07-03-2010, 13:42

Citaat door MarOcciia__:
Dit voorstel wordt zeker ingevoerd.



ahhaha het geld kan ik goed gebruiken hoor

07-03-2010, 13:44

Citaat door X_TAMAZIGHT_X:
ahhaha het geld kan ik goed gebruiken hoor


Maak er maar gebruik van zolang ´t nog kan.

07-03-2010, 13:47

Citaat door MarOcciia__:
Maak er maar gebruik van zolang ´t nog kan.


hahha jah dat zekerss

07-03-2010, 14:32

Citaat door Appelmoesvla:
Als het afgeschaft wordt. echt een drama dan! liever niet naar school :P


Wil je dom blijven?

07-03-2010, 14:43


Hier graven ze hun eigen graf mee!
Wanneer we de cijfers van het CBS bekijken over vergrijzingen, zien we dat er over 10 a 20 jaar er een groot percentage vergrijzingen in Nederland zal optreden.

Studiefinanciering is voor veel scholieren echt een motivatie om te studeren, en niet al op vroegere leeftijd een vaste baan zoeken.

Wat er zal gebeuren is uiteindelijk, is dat er minder gediplomeerde mensen komen!! Grote kans op werkloosheid aangezien ze weinig diploma's hebben en uiteindelijk weer moeilijk aan werk kunnen komen.

Er is ook een grote groep mensen in NL die over 20 jaar ongeveer een pensioen ontvangen, en de pensioenen worden betaald door de mensen die ' werken ' .


Per saldo zal dit leiden tot een nog groter tekort, omdat de overheid minder geld zal ontvangen van werkende mensen en MEER moet betalen aan mensen met pensioen.


Wat ze nu doen, is de problemen opschuiven naar de toekomst.

07-03-2010, 15:14
het wordt niet afgeschaft, ze willen de basisbeurs ook in een lening omzetten. alleen als je dan je diploma binnen 10 jaar niet haalt wordt zou je dan alles terug moeten betalen. wat nu ook al gebeurt met de aanvullende beurs

07-03-2010, 15:18

Citaat door Opzoek-meid:
het wordt niet afgeschaft, ze willen de basisbeurs ook in een lening omzetten. alleen als je dan je diploma binnen 10 jaar niet haalt wordt zou je dan alles terug moeten betalen. wat nu ook al gebeurt met de aanvullende beurs



gewoon afblijven klaar ..... ben je klaar heb je een schuld van 20.000