Bekijk volle/desktop versie : Storm eist minstens 50 levens in West Europa



28-02-2010, 19:03
Parijs, 28 febr. De krachtige storm die vandaag over het westen van Europa raast, heeft in Frankrijk ten minste 45 levens geëist.

Door de storm zijn in West-Europa ten minste 50 mensen om het leven gekomen. Er vielen ook slachtoffers in Spanje, Portugal en Duitsland.

Het zwaarst is het West-Franse departement Vendée getroffen, meldden de Franse autoriteiten. Daar zijn bijna dertig doden gevallen als gevolg van buitengewone regenval en overstromingen. Ook het westelijke department Charente-Maritime is zwaar getroffen. Er wordt gevreesd dat er nog meer mensen om het leven zijn gekomen.

De storm, die Xynthia is genoemd, is de zwaarste in Frankrijk sinds 1999. Toen kwamen er negentig mensen om het leven bij een zware storm. De Franse president Nicolas Sarkozy en minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux zullen morgen een bezoek brengen aan de zwaarst getroffen regio's.

Kustgebieden in Portugal gingen gisteren gebukt onder windstoten met snelheden tot 147 kilometer per uur. Ook uit Spanje en Frankrijk kwamen meldingen over rukwinden. Aan de top van de Eiffeltoren in de Franse hoofdstad Parijs werden windsnelheden van 175 kilometer per uur gemeten. In het zuidwesten van Frankrijk is de stroom uitgevallen en zitten bijna een miljoen huishoudens zonder elektriciteit.
http://www.nrc.nl/buitenland/article2494228.ece/Storm_eist_45_levens_in_Frankrijk