Bekijk volle/desktop versie : 'Nederlandse paters beschuldigd van misbruik'



26-02-2010, 21:51
(Novum) - Paters van de orde van salesianen van Don Bosco worden voor het eerst in Nederland openlijk beschuldigd van jarenlang seksueel misbruik. Mogelijk gaat het om honderden voornamelijk minderjarige leerlingen die op internaten en seminaries misbruikt zijn. Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag op basis van een onderzoek van de krant en de Wereldomroep.
'Nederlandse paters beschuldigd van misbruik'

Het misbruik zou zijn gepleegd in de jaren zestig en zeventig en werd gepleegd door paters van het klooster Huize Don Rua in het Gelderse 's Heerenberg. Een oud-leerling van het klooster verklaart tegen de krant vanaf zijn 11e twee jaar lang misbruikt te zijn. Een 15-jarig meisje zou ook misbruikt zijn. Ook werd een salesiaan op non-actief gezet na misbruik van een minderjarige jongen.

Een voormalig salesiaan ondersteunt de verklaringen en zegt tegen de krant dat meerdere paters hun favoriete jongens hadden, waarmee zij een relatie onderhielden. De hoogste baas van de salesianen in de jaren zeventig in Nederland Ad van Luyn wil volgens NRC niet op de beschuldigingen reageren. Hij is nu bisschop van Rotterdam. Herman Spronck, nu de hoogste salesiaan, zegt niets van misbruik te weten en heeft geen problemen met een onderzoek hiernaar.

De salesianen kwamen recentelijk in opspraak door een grootschalig misbruikschandaal in Duitsland.


http://binnenland.nieuws.nl/587528/nederlandse_paters_beschuldigd_van_misbruik

26-02-2010, 21:58


Typisch he, zo een geloof past niet in onze samenleving!

26-02-2010, 22:01

Citaat door karim_be:
Typisch he, zo een geloof past niet in onze samenleving!


Die kinderen hebben een trauma voor de rest van hun leven.
Ik zou zeggen, paspoort in beslag nemen en ergens op een onbewoond eiland brengen. Ze mogen zich geen Nederlanders noemen.

26-02-2010, 22:03
Wat een verrijking voor de wereld!