Bekijk volle/desktop versie : De onzin van het blanco stemmen



21-02-2010, 21:24
Blanco/ongeldig
Kiezers kunnen desgewenst blanco stemmen. Iemand stemt blanco als hij geen enkel vakje van het stembiljet aankruist.

Het uitbrengen van een blanco stem heeft, net als niet-stemmen, geen enkele invloed op de zetelverdeling. Voor de berekening van de uitslag en de kiesdeler/kiesdrempel worden uitsluitend de op de kandidaten uitgebrachte stemmen geteld. Het is dus een misvatting dat een niet-uitgebrachte stem naar de grootste partij gaat.

Een blanco stem wordt wel meegenomen bij het bepalen van de opkomst: het aantal mensen dat naar het stembureau is gekomen om te stemmen.

Het aantal blanco stemmen wordt, evenals het aantal ongeldige stemmen, door de stembureaus en hoofdstembureaus apart geregistreerd. Een wijziging van de Kieswet op dit punt is in december 2008 van kracht geworden.
 
Bron:
http://www.kiesraad.nl/nl/Onderwerpen/Thema-Stemmen/Blancoongeldig.html

21-02-2010, 21:25


Frija (dank!) plaatste gisteren een item in de Stortplaats over het wel of geen nut hebben van de blanco stem en het leek mij wenselijk om de uiteindelijke conclusie ook op de frontpage met u te delen, aangezien deze meteen het sprookje van het nut van blanco stemmen voor eens en altijd de wereld uit helpt.

Een quote:

Blanco stemmen worden wel meegerekend met het opkomstpercentage. Deze stemmen hebben echter geen invloed op de verkiezingsuitslag. Een blanco stem wordt namelijk gezien als een ongeldige stem. Wanneer u een blanco stem uitbrengt, heeft dat uitsluitend een symbolische betekenis. Uw stem heeft dan, net als wanneer u niet stemt, geen invloed op de zetelverdeling. Het is een misvatting dat een niet-uitgebrachte stem naar de grootste partij gaat. Een blanco stem wordt wel meegenomen bij het bepalen van de opkomst van de verkiezing (= het aantal mensen dat naar het stembureau is gekomen).

We hebben in ons systeem namelijk met de zogenaamde kiesdeler te maken. Deze kiesdeler bepaalt uiteindelijk hoeveel stemmen er nodig zijn om één zetel te behalen. Oftewel:

De kiesdeler wordt verkregen door alle geldig uitgebrachte stemmen in het hele kiesgebied (land, provincie of gemeente) te delen door het totaal aantal te verdelen zetels. Voor de Tweede Kamer is dat 150, voor het Europees Parlement 25, voor een gemeente varieert dat tussen 9 en 45 zetels en voor de provincie ligt dit tussen 39 en 55 leden.

Concluderend, een blanco stem wordt gezien als een ongeldige stem. Bij het bepalen van de kiesdeler die de uiteindelijke verdeling van zetels bepaalt, tellen allen geldige stemmen mee. Blanco stemmen is dus niets meer dan een symbolische actie. En als je het dus goed bekijkt, een behoorlijk lullige symbolische actie waarmee je voornamelijk jezelf te kakken zet. Oh ja, u staat bij blanco stemmen natuurlijk wel direct geregistreerd, aangezien stemmen niet zonder identiteitsbewijs kan geschieden. Kortom: stem gewoon niet. Blanco stemmen is wat mij betreft jezelf voor lul zetten en onze overheid door middel van registratie laten weten dat je jezelf voor lul gezet hebt.

Bron:
http://www.anarchiel.com/display/de_onzin_van_het_blanco_stemmen

21-02-2010, 21:29
precies niet stemmen is ook stemmen. weet nu de formule niet maar het is zo! daarom moeten we stemmen!!!!

21-02-2010, 21:30
Voor elke stem die een partij krijgt krijgen ze een X bedrag. Voor Belgien is dat ongeveer 1.75, voor Nederland weet ik dat niet.

Het systeem is dus oneerlijk want eigenlijk zou een aantal blanco stem moeten betekenen dat er lege bankjes moeten zijn in het Haagse gebeuren!!!