Bekijk volle/desktop versie : Conflict over Falkland-eilanden loopt op



17-02-2010, 15:24
Conflict over Falkland-eilanden loopt op
Gepubliceerd: 17 februari 2010 12:08 | Gewijzigd: 17 februari 2010 13:15
AP
Buenos Aires, 17 febr. De president van Argentinië, Cristina Kirchner, heeft gisteren per decreet besloten dat alle schepen die tussen Argentijnse havens en de Falkland-eilanden willen varen, hier vooraf toestemming voor moeten vragen.

Het besluit vergroot een lopend conflict met Groot-Brittannië over geplande olieboringen voor de kust door Britse oliemaatschappijen.

Het decreet beperkt zich niet tot schepen voor de olie-industrie. Alle schepen die tussen het Argentijnse vasteland en de Falkand-eilanden, de Zuidelijke Sandwicheilanden en de eilandengroep Zuid-Georgië willen varen, moeten een vergunning aanvragen, zo legde kabinetschef Anibal Fernandez gisteren uit tijdens een persconferentie.

Sinds Argentinië de korte Falklandoorlog in 1982 van Groot-Brittannië verloor, heeft het de territoriale claim op de eilandengroep in de de Zuid-Atlantische Oceaan nooit opgegeven.

De regering heeft eerder deze maand diplomatiek protest aangetekend tegen het plan van een Britse oliemaatschappij om in zee rond de eilanden te gaan boren. Vorige week hield Argentinië een Brits vrachtschip tegen op verdenking van het vervoeren van materialen voor een booruitrusting.

President Kirchner zei gisteren dat Groot-Brittannië de eilanden, die in Argentinië de Islas Malvinas worden genoemd, illegaal bezet. Ook zou de Britse regering resoluties van de Verenigde Naties negeren rond onderhandelingen over de zeggenschap over de eilandengroep in de toekomst.

Volgens een woordvoerder van de Britse ambassade in Argentinië is het controleren van de Argentijnse territoriale wateren een binnenlandse aangelegenheid. „Groot-Brittannië twijfelt niet over zijn soevereiniteit over de Falkland-eilanden en het omringende maritieme gebied”, aldus de woordvoerder.

http://www.nrc.nl/buitenland/article2485294.ece/Conflict_over_Falkland-eilanden_loopt_op

17-02-2010, 15:27


Weer een olie oorlog???

17-02-2010, 15:33

Citaat door alitheflater:
Weer een olie oorlog???


Er zitten wel grote olie en gasvelden.

Sinds kleine 200 jaar en daarvoor al langer behorend tot het Britse grondgebied