Bekijk volle/desktop versie : Op mannenprostitutie rust een dubbel taboe



12-02-2010, 18:36
Op mannenprostitutie rust een dubbel taboe

Van onze verslaggever Menno van Dongen op 11 februari '10, 07:35,
bijgewerkt 11 februari 2010 07:39

DEN HAAG - In de regio Den Haag werken vierhonderd meerderjarige mannen als prostitué. Driekwart van de groep stelt zich tegen betaling beschikbaar voor seksuele contacten met mannen, de rest laat zich als ‘gigolo’ inhuren door vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente Den Haag, dat donderdag openbaar wordt gemaakt.

Den Haag is de eerste regio die de omvang van mannenprostitutie, inclusief internet, geheel in kaart heeft gebracht. Harde cijfers zijn schaars, omdat deze groep buiten het zicht van instanties blijft.

Het aantal gigolo’s is opvallend hoog, stelt een van de onderzoekers, Paul van Gelder van de Stichting Hulp en Opvang Prostitutie en Mensenhandel (SHOP). ‘Vrouwen betalen vaker dan vroeger voor seks. Dat is een internationale trend. Zie het als een vorm van emancipatie.’

Sinds de legalisering van prostitutie in 2000 bieden steeds meer mannen zich aan via internet (78 procent). De drempel om daar actief te worden is relatief laag, dus stijgt het aantal mannen in de branche snel, aldus Van Gelder.

Een klein deel van de groep legt op een traditionele manier contact met klanten: in het uitgaanscircuit of op homo-ontmoetingsplaatsen. Het aantal bezoekers van ‘cruisezones’ is flink gedaald, mede omdat de politie strenger toezicht houdt.

Hulpverleners hebben ‘weinig tot geen zicht’ op mannenprostitutie, stellen de onderzoekers. Dat komt doordat er een ‘dubbel taboe’ op het vak rust: betaalde seks is omstreden en mannen schamen zich voor homoseksuele contacten. De drempel om erover te vertellen is hoog en hulpverleners vragen er niet naar.

Dat moet veranderen, vindt de Haagse wethouder Bert van Alphen (GroenLinks). ‘Het is goed dat we nu zicht hebben op deze groep, zeker omdat prostitués grote gezondheidsrisico’s lopen. Hulpverleners moeten weten dat deze groep bestaat en alert zijn.’

Volgens directeur Nynke de Vries van SHOP gaat dat gebeuren. ‘We zullen nog meer dan nu proberen contact te leggen en hun vertrouwen winnen, zodat ze hulp vragen als het nodig is.’

Mannen zijn minder vaak slachtoffer van dwang en uitbuiting dan vrouwen. Ze doen het werk in veel gevallen als bijverdienste. Toch worstelen velen met problemen. In de mannenprostitutie wordt op grote schaal drugs gebruikt en onveilige seks bedreven – veel vaker dan in de vrouwenprostitutie. Van Gelder: ‘Veel klanten willen geen condoom gebruiken.’

Een deel van de mannen heeft betaalde seks nodig om te overleven als illegaal, dakloze of verslaafde. Ruim de helft van de mannen die online seks aanbieden is autochtoon. Verder zijn relatief veel Surinamers en Antillianen actief.


Bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1347869.ece/Op_mannenprostitutie_rust_een_dubbel_taboe