Bekijk volle/desktop versie : "België stuurt geen extra troepen naar Afghanistan"



12-02-2010, 15:03
NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen heeft België gisteren bedankt voor de inspanningen die ons land doet in Afghanistan. Tijdens een ontmoeting met de Belgische minister van Defensie Pieter De Crem vroeg hij tegelijk om meer Belgische soldaten naar Afghanistan te sturen voor het opleiden van Afghaanse veiligheidstroepen. De Belgische regering wil niet ingaan op deze vraag.
De Belgische regering is niet van plan om in te gaan op de vraag voor het sturen van meer troepen naar Afghanistan. Dat verklaarde vicepremier Laurette Onkelinx voor de aanvang van het kernkabinet.


Taliban



In Afghanistan maakt de NAVO zich intussen op voor het offensief tegen de opstandelingen in de stad Marjah. Gisteren hebben Amerikaanse mariniers en talibanstrijders hebben elkaar aan de randen van de stad onafgebroken beschoten. Amerikaanse en Afghaanse militairen hebben de stad omsingeld en daarmee een mogelijke ontsnappingsroute voor de taliban afgesneden.

In Marjah, in de woelige provincie Helmand, houden zich vermoedelijk tussen de vierhonderd en duizend talibanstrijders op. Het is de grootste stad in het zuiden van Afghanistan die in handen is van de opstandelingen. De Amerikaanse en Afghaanse troepen willen de stad zo snel mogelijk ontzetten, om er scholen, water- en elektriciteitsnetwerken op te zetten, en zo het vertrouwen van de bevolking te winnen.

Mijnenveld



Mogelijk doen duizenden militairen mee aan het offensief, onder wie ook Britse. Speciale eenheden zullen strijders proberen te onderscheppen die de stad willen ontvluchten. De grootste bedreiging voor de troepen is waarschijnlijk de grote hoeveelheid bermbommen en andere explosieven die in en rond de stad zijn aangebracht. (Koen Vidal/adb)

http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1066582/2010/02/12/Belgie-stuurt-geen-extra-troepen-naar-Afghanistan.dhtml