Bekijk volle/desktop versie : Franse 'identiteitsminister' geen moslim



10-02-2010, 20:41
De Franse minister van Immigratie en Nationale Identiteit, een van de voornaamste initiatiefnemers van het recente debat over wat Frans zijn inhoudt, Eric Besson, is niet tot de islam bekeerd. Hij heeft dat in een persverklaring uitdrukkelijk ontkend, berichtten Franse media woensdag. Hij heeft ook geen plannen moslim te worden teneinde zijn jonge Tunesische vriendin te huwen. Dat gerucht werd eerder verspreid op een website.

,,Ik betreur zo te moeten ontkennen dat ik tot een godsdienst ben bekeerd waar ik groot respect voor heb, maar ik ben erg verweven met het seculiere karakter van onze republiek'', aldus de minister. De recent van zijn vrouw, Sylvie Brunel, gescheiden bewindsman woont sinds enkele maanden samen met een jonge, Tunesische studente, Yasmine Torjeman, die familie is van de eerste president van het Noord-Afrikaanse land, Habib Bourguiba.

Besson werd in 1958 in Marokko geboren uit een Frans-Libanees echtpaar. Hij was in de jaren negentig een prominent lid van de Franse Socialistische Partij, maar keerde die in 2007 de rug toe. Hij was een van de sleutelfiguren in het recent door de regering aangezwengelde debat over het wezen van de Franse identiteit.

Dat leidde tot drie maanden van verhitte discussies en een stroom van krantenartikelen en -commentaren. Het debat is de afgelopen dagen als een nachtkaars uitgegaan. De bezinning op de identiteit heeft niet geleid tot een opzienbarende 'verfransing' van het openbare leven. Wel heeft premier François Fillon geopperd dat het Franse volkslied, de Marseillaise, eens per jaar op scholen moet worden gezongen en dat schoolgebouwen de Franse driekleur en de Verklaring van de Rechten van de Mens moeten ophangen.

http://www.depers.nl/buitenland/433930/Franse-minister-geen-islamiet.html