Bekijk volle/desktop versie : Minister Ter Horst wint Big Brother Award



06-02-2010, 13:18
AMSTERDAM - Minister Guusje ter Horst is dit jaar de winnaar van de Big Brother Award. De digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom reikt de prijs tweejaarlijks uit aan personen, bedrijven of overheden die volgens de organisatie inbreuken op de privacy hebben bevorderd.



Ter Horst werd vrijdagavond 'gelauwerd' op een bijeenkomst in De Balie in Amsterdam. Ter Horst heeft het beeldje, bestaande uit een hoofd waar een stekker uitsteekt, gewonnen vanwege haar volgens de jury ,,gevaarlijke gebrek aan nuance in het privacydebat.

Mede door haar toedoen stevent Nederland in sneltreinvaart af op een controlemaatschappij waar veiligheid altijd boven persoonlijke vrijheid gaat.''

Als voorbeeld noemt de organisatie de vingerafdrukdatabank die Nederland op dit moment aanlegt. Ook de bodyscanners die op Nederlandse luchthavens worden ingevoerd kunnen de goedkeuring van Bits of Freedom niet wegdragen.

Scherp
De bewindsvrouw kwam de prijs overigens niet ophalen. Wel liet zij in een schriftelijke reactie weten dat het ,,een goede zaak is dat u ons scherp houdt als het om privacy gaat en kritisch meekijkt wat wij als kabinet doen''.

In de categorie bedrijven ging de prijs dit jaar naar T-Mobile en Vodafone, omdat ze volgens de jury ,,willens en wetens en in strijd met de wet maandenlang de volledige inhoud van sms'jes hebben doorgesluisd naar opsporingsdiensten''.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld kreeg de Winston, een positieve privacyprijs, voor haar jarenlange inzet voor de bescherming van privacy in Nederland en Europa. Zij was wel aanwezig om haar prijs in ontvangst te nemen.

Het was de zevende maal dat de Big Brother Award werd uitgereikt. Eerder viel de twijfelachtige eer van het winnen te beurt aan onder meer Rita Verdonk, Frits Bolkestein en Piet Hein Donner.

Lees ook: Guusje is de weg kwijt
Lees ook: Ter Horst: We moeten gaan praten met de Taliban
Lees ook: PvdA'er Ter Horst was wel voor inval Irak

Bron:
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/461594/2010/02/05/Minister-Ter-Horst-wint-Big-Brother-Award.dhtml