Bekijk volle/desktop versie : Anti-abortusactivist krijgt levenslang voor moord



30-01-2010, 19:42
(Novum/AP) - Een Amerikaanse anti-abortusactivist is vrijdag door een jury schuldig bevonden aan moord. De 51-jarige Scott Roeder schoot op 31 mei in een kerk de vooraanstaande abortusarts George Tiller dood, volgens eigen zeggen om de levens van ongeboren kinderen te redden.


De jury had maar 37 minuten nodig om tot een uitspraak te komen. De schuldigverklaring aan moord betekent in Kansas automatisch dat Roeder levenslang de gevangenis in moet. Hij zou pas over 25 jaar de mogelijkheid van voorwaardelijke invrijheidstelling krijgen, maar de officier van justitie wil verzwarende omstandigheden geldend maken, zodat dit pas over vijftig jaar kan.

Roeder legde voorafgaand aan het proces een bekentenis af en herhaalde die tijdens de zitting. Hij zei dat hij Tiller in de hal van zijn kerk in het hoofd had geschoten, omdat hij meende dat de levens van ongeboren kinderen door Tiller in 'direct gevaar' verkeerden. Daarmee probeerde zijn advocaat aan te sturen op een veroordeling wegens doodslag, maar de rechter oordeelde meteen na de getuigenis van Roeder dat het directe gevaar niet was aangetoond.

Tiller was een van de weinige artsen in de Verenigde Staten die een zwangerschap nog in een laat stadium afbraken. Zijn kliniek in Wichita was dikwijls doelwit van protestacties.

bron: Niews.nl

30-01-2010, 22:50


Smerige gristenen.