Bekijk volle/desktop versie : Nieuwe eisen Israël belemmeren vredesproces



21-01-2010, 18:49
Nieuwe eisen Israël belemmeren vredesproces

(Novum/AP)


De Amerikaanse afgezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell moet een nieuwe hobbel zien te overwinnen bij zijn pogingen Israël en de Palestijnen aan de onderhandelingstafel te krijgen: Israël heeft woensdag, daags voor de aankomst van Mitchell, laten weten dat het troepen op de grens tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië wil houden, zelfs na het sluiten van een vredesverdrag met de Palestijnen. Volgens de premier Benjamin Netanyahu wil Israël daarmee voorkomen dat er vanuit dit gebied raketten op Israël kunnen worden afgevuurd.

De Palestijnen hebben de eis direct afgewezen. Saeb Erekat, een vertrouweling van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, noemde de eis 'absoluut onacceptabel'. "De grens van Palestina zal Jordanië zijn. De Jordaanvallei is van ons. Waarom staan ze erop om in het gebied te blijven?", vraagt Erekat zich af.

De Palestijnen geweigeren weer met Israël aan de onderhandelingstafel te gaan zitten, totdat Israël stopt met het bouwen op de Westoever en in Oost-Jeruzalem. Israël heeft de bouw op de Westoever wel vertraagd, maar niet in Oost-Jeruzalem dat Netanyahu voor Israël wil behouden.

Israël zegt dat het land direct wil beginnen met de vredesbesprekingen, zonder eisen te stellen. De Palestijnen beschuldigen Israël er echter van met een hoop voorwaarden te komen voordat ze de gesprekken willen hervatten. Volgens de Erekat stellen de Israëliërs eerst allerlei eisen en zeggen ze dan 'Kom onderhandelen'. "Onderhandelen over wat, meneer Netanyahu? Er is niets meer over om over te onderhandelen!", aldus Erekat.

Donderdag gaat Mitchell in gesprek met Netanyahu en andere leden van de Israëlische regering. Vrijdag reist hij af naar de Westoever, waar hij met de Palestijnen zal spreken.

In een interview met Time Magazine heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd dat zijn regering haar mogelijkheden om Israëliërs en Palestijnen weer met elkaar voor vredesonderhandelingen om de tafel te krijgen heeft overschat. Geen van beide partijen is bereid stoutmoedige stappen te zetten om het vredesproces weer op gang te brengen. Als de Verenigde Staten dat eerder hadden beseft, dan had hij zijn eigen verwachtingen niet zo hoog gesteld, aldus Obama.

Bron:
http://buitenland.nieuws.nl/583045/nieuwe_eisen_israel_belemmeren_vredesproces

21-01-2010, 19:05


Had de hoop dat Obama de stoutmoedige stappen stappen zau zetten en Israel echt onder druk zau zetten maar dat blijkt dus een iluzie te zijn. Geloof wel dat hij het had willen doen maar eenmaal met de harde realiteid gekonfronteert met de gehijme afspraken tusen de VS en Israel zijn zijn handen gebonden. Hier naast is het verlies van [URL="http://extra.volkskrant.nl/opinie/commentaar"]gister[/URL] gister en en de weerstand van de opinie een hindernis voor de hervormingen in de gezondheids zorg.

Zonde en een teleursteling!