Bekijk volle/desktop versie : Nigerianen op de vlucht voor religieus geweld in Jos



21-01-2010, 15:04
BRON

Nigerianen op de vlucht voor religieus geweld in Jos



Na dagenlange bloedige onlusten tussen moslims en christenen in de Nigeriaanse stad Jos is de situatie in de loop van deze nacht enigszins rustiger geworden. Het uitgaansverbod van 24 uur is teruggeschroefd naar de avond en nacht. Vele mensen bleven uit vrees voor nieuwe gewelddadigheden evenwel in hun huizen of vluchten weg uit de stad, berichten de Nigeriaanse media.





Over het aantal gedode mensen zijn er tegenstrijdige cijfers en officieel niet-bevestigde meldingen. Terwijl de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch van minstens 200 doden uitgaat, is in andere berichten sprake van bijna 500 doden. Vele winkels en huizen in het centrum van Jos zijn platgebrand, aldus de Nigeriaanse krant The Punch. De lokale politiecommissaris sprak van enorme schade sinds de rellen zondag uitbraken.

Geen noodtoestand
De afgevaardigden in de Nigeriaanse Senaat hadden gisteren het uitroepen van de noodtoestand in Jos afgewezen. Ze eisten evenwel dat de aanbevelingen van verschillende onderzoekscommissies, die zich over eerdere religieuze onlusten in Jos hadden gebogen, eindelijk worden omgezet. In 2001 en in november 2008 was het in de Centraal-Nigeriaanse stad ook al tot gelijkaardige bloedige schermutselingen gekomen tussen moslims en christenen met honderden doden tot gevolg. (afp/adb)





21/01/10 10u57