Bekijk volle/desktop versie : Nu nog een zwijgplicht voor wijsneuzen



21-01-2010, 07:23
Aangrijpende beelden rollen bijna onafgebroken over het scherm, landgenoten die getuige waren mogen aanschuiven bij Pauw & Witteman, aandoenlijke weeskinderen worden ingevlogen, en vanavond is er een nationale televisieactie met Linda, Paul en Beau, waardoor onze geefbereidheid ongetwijfeld tot grote hoogten zal stijgen. Wij staan, constateerde Het Parool, met z’n allen achter Haïti.

Dat voorrecht, maar dit geheel terzijde, is niet elke ramp gegund.

Een kleine vijf jaar geleden, op zaterdag 8 oktober 2005, was er een aardbeving in Pakistan – even ver van ons warme bed. Ruim zeventigduizend doden, 120.000 gewonden, 3,3 miljoen verwoeste huizen. Een tragedie, kortom, van onvoorstelbare omvang, die ook nog eens gebeurde vlak voor de winter inviel.

Toch wist deze ramp elders op de wereld nauwelijks compassie te genereren. Te weinig verslaggevers ter plekke, wisten kenners. Te weinig aansprekende beelden. Te weinig landgenoten die erbij betrokken waren. Dus schudden wij het hoofd en gingen over tot de orde van de dag.

Hoezeer de ramp in Haïti wél tot de verbeelding weet te spreken, blijkt eens temeer uit de ijver waarmee dezer dagen gezocht wordt naar verklaringen. Het wemelt werkelijk van de exegeten die ons willen uitleggen welke machten er achter de catastrofe schuilgaan.

Bij de Internationale Socialisten, waren ze er snel uit: de Amerikanen. „De gammele woningen die de Haïtianen zijn opgelegd door Washingtons neoliberaal beleid”, schreef ene Maina van der Zwan, „zijn nu hun graven geworden. Hetzelfde beleid is schuldig aan het gebrek aan ziekenhuizen, ambulances, brandweerwagens, noodvoorzieningen, voedsel en medicijnen.” Lees: Amerika bracht misschien niet zelf de aardschollen aan het schuiven, maar de gevolgen heeft het wél op zijn geweten.

Inzichtgevend was ook de visie van het brave PvdA-Kamerlid Chantal Gill’ard. Zij bracht de aardbeving al twitterend in verband met nog zo’n populaire boosdoener: de klimaatverandering. Geschrokken legde ze later op haar website uit dat ze verkeerd was begrepen. „Veelal is het land getroffen door een combinatie van politieke revoluties, bodemerosie, en orkanen”, schreef ze. „De aardbeving komt nog eens daarbij.” Juist ja.

Een Amerikaanse voodoopriester kon er ook wat van. Het was, wist hij, Moeder Natuur zelf die vorige week krachtig van zich liet horen. Zij verdedigde zich „tegen de erosie, de ontbossing en de milieuvernietiging van de laatste decennia” – ten einde het door mensenhand verstoorde ecologisch evenwicht te herstellen.

Uiteraard konden orthodoxe moslims noch hun christelijke tegenvoeters in dit koor achterblijven. De Alwijze Allah, schreef een shariageleerde op IslamOnline, wilde ons stervelingen eraan herinneren dat alleen Hij almachtig is. Deze rampspoed, beweerde de Amerikaanse televisiedominee Pat Robertson, houdt verband met een pact dat de voorzaten van de Haïtianen twee eeuwen geleden sloten met de Satan. Sindsdien ligt er een heuse ’vloek’ over het land.

Het wachten was nog op de liefhebbers van de vierde dimensie. En ja hoor, ook op Niburu.nl, website voor ’Onthullend en Bewustmakend Nieuws’, wisten ze de ramp te duiden. Het was allemaal een kwestie van karma. „De mensen die op dit moment de aardbeving hebben meegemaakt”, schreef ene SaLuSa, „incarneerden op Haïti om te kunnen ervaren hoe het is om zoiets mee te maken. Ze wisten dat er gevaren waren, maar ze wisten ook dat hun overlijden snel zou zijn en dat als ze eenmaal in de Astrale gebieden aankwamen, het trauma snel uitgewist zou worden.”

Dat wij met z’n allen achter Haïti staan, is zonder meer roerend. Nu nog een zwijgplicht voor wijsneuzen.

http://www.trouw.nl/opinie/columnisten/drayer/article2967974.ece/Nu_nog_een_zwijgplicht__voor_wijsneuzen_.html

21-01-2010, 07:30


Goed stuk, van toepassing op velen op dit forum.