Bekijk volle/desktop versie : Obama wil banken extra belasten om verliezen op te vangen



13-01-2010, 07:58
AMSTERDAM - Aan de vooravond van de hoorzitting in het Amerikaanse Congres over de oorzaken van de kredietcrisis is de regering Obama met een omstreden plan gekomen om de banksector extra te belasten. Op die wijze wil president Obama verliezen goed maken op het zogeheten TARP-programma waarbij de regering slechte leningen van banken overnam. Dat melden anonieme regeringsfunctionarissen aan persbureau Bloomberg.
Bonus voorlopig heilig in de VS
De extra heffing is ook een manier om banken, zoals Goldman Sachs en Bank of America, aan te pakken die hun schulden aan de overheid al hebben terugbetaald. Deze banken betalen weer bonussen aan hun personeel alsof de kredietcrisis nooit heeft bestaan. Dat zet kwaad bloed bij de Amerikaanse bevolking, die nog kampt met stijgende werkloosheid, hoge schulden en dalenden huizenprijzen als gevolg van de recessie.

Oneerlijke behandeling
Bankiers schreeuwen moord en brand over de regeringsplannen. Ze vinden dat ze oneerlijk worden behandeld. Ze hebben hun schulden met rente terugbetaald en krijgen nu opeens een extra heffing voor de kiezen. ‘Het is politiek theater’, aldus een bankier in The Financial Times. Het nieuws bepaalde ook de stemming op de Amerikaanse beurzen. Bankaandelen deden het slechter dan de andere fondsen.

Bijdrage afhankelijk van verplichtingen
Volgens het plan moeten banken een bijdrage betalen die afhankelijk is van hun verplichtingen. Dat houdt onder meer in dat banken die veel spaargeld hebben opgehaald hard worden geraakt. De maatregel moet naar schatting 120 miljard dollar opleveren. Dat is het bedrag dat waarschijnlijk wordt verloren op de TARP-fondsen. De overheid heeft voor zo’n 700 miljard dollar aan slechte leningen van banken overgenomen. Het bedrag dat de banken moeten opbrengen, kan lager uitvallen als de economie snel herstelt en de verliezen op de TARP-leningen lager uitvallen. De heffing moet ook de staatsschuld helpen verkleinen. Die is als gevolg van de steun aan de banken enorm opgelopen.

Amerikaanse belastingexperts waarschuwen dat de maatregel averechtse effecten kan hebben. ‘Het maakt niet uit welke grondslag wordt gekozen. Banken zullen proberen de heffing te ontlopen’, aldus een belastingexpert.
Bron: http://www.volkskrant.nl/economie/article1337274.ece/Obama_wil_banken_extra_belasten_om_verliezen_op_te _vangen

13-01-2010, 08:09


uitstekende actie van obama. zo kunnen de banken mooi iets terugdoen voor de staat.

13-01-2010, 08:48
'Bankiers schreeuwen moord en brand over de regeringsplannen. Ze vinden dat ze oneerlijk worden behandeld.'