Bekijk volle/desktop versie : Waarom niet roken?



Pagina's : [1] 2

19-06-2004, 21:28
Salaam,

Veel moslims zeggen dat het haram is voor vrouwen om te roken
in verband met de zwangerschap.
Maar als je dan zwanger word kun je toch stoppen?
Anderen zeggen me dat het makrouh is.

Wie heeft hier een stuk koran of hadieth van?
Ik hoop dat julie kunnen helpen...

Wa Alaykoum assalaam

LovelyRoodkapje

19-06-2004, 21:51


De meeste moslims zijn bewust en proberen ook de grote zonden in de Islam te vermijden - moord, zelfmoord, overspel, gokken, rente, enzovoort. Het is voor moslims niet toegestaan om zichzelf of anderen ongemak te bezorgen. Toch doen miljoenen moslims overal ter wereld dat juist wel - zichzelf en anderen ongemak bezorgen, en zelfs doden.

Moslimgeleerden waren lang oneens over het gebruik van tabak, en sinds niet lang geleden was het gebruik van tabak niet duidelijk verboden of ontmoedigd.

De verschillende meningen over dit onderwerp ontstonden mede omdat tabak niet bestond in de tijd van openbaring van de Koran in de 7e eeuw A.D. Daarom kan men geen Koranisch vers of overlevering van de Profeet Mohammad vinden die luidt "het gebruik van tabak is verboden". Desondanks zijn er veel gevallen in de Koran die ons herinneren om ons verstand en intelligentie te gebruiken, en om leiding te zoeken bij Allah bij soortgelijke situaties.

Allah zegt in de Koran, waarvan de vertaling luidt: "Hun, die de boodschapper, de reine profeet volgen, die zij in de Torah en het Evangelie beschreven vinden, legt hij het goede op en verbiedt het kwade, veroorlooft hun de goede dingen en verbiedt de slechte..." 7:157

Dus wat zijn de kwaden van het gebruik van tabak, voor je gezondheid en voor je geloof? Laten we de bewijzen bekijken.

Gevaar voor je gezondheid

De Islam verbiedt alles wat schadelijk is voor de gezondheid. Allah zegt in de Koran, waarvan de vertaling luidt: "...en stort u niet met uw eigen handen in het verderf..." [/SIZE] 2:195

"En pleeg geen zelfmoord." 4:29

Het is overal duidelijk dat roken talloze soorten kanker veroorzaakt, wat meestal in dood resulteert. Rokers lopen ook nog andere gevaren, zoals hartkwalen, hoest, onvruchtbaarheid, darmontsteking, hoge bloeddruk, mond- en tandziektes, en veel meer. Er zitten honderden giftige en chemische ingrediënten in het sigaretje dat de roker rechtsreeks in de longen inademt. In een authentieke hadith, zei de Profeet Mohammad : "Degene die gif drinkt, waarbij hij zichzelf doodt, zal deze gif eeuwig drinken in het vuur van Jahannam (Hel)." Ongeveer 3 miljoen mensen wereldwijd overlijden aan kwalen veroorzaakt door tabak elk jaar!

Gevaar voor de gezondheid van familie

Allah zegt in de Koran, waarvan de vertaling luidt: "En zij, die gelovige mannen en vrouwen lastig vallen zonder dat dezen er schuld aan hebben, dragen voorzeker de schuld van laster en een openlijke zonde". 33:58

En de Profeet Mohammadzei: "Hij die in God en de Laatste Dag gelooft behoort zijn buurman geen ongemak te bezorgen."

Mensen in de buurt van de roker inademen wat is bekend als passieve rook - de niet-gefilterde, giftige rook rondom de roker. Er zitten ongeveer 4.000 chemicaliën in sigarettenrook, waarvan 40 kankerverwekkenden. Passief roken veroorzaakt of verslechtert astma, bronchitis en andere ademhalingsproblemen, vooral in kinderen.

Verslavend

De verslaving van tabak is een lichamelijk obstakel die meestal het levensstijl en het geloof in de weg staat. Bijvoorbeeld, roken is ongetwijfeld verboden tijdens de dagen van Ramadan. Veel verslaafde rokers besteden hun dagen slapend en chagrijnig. Ze tellen alleen de uren af totdat ze weer een sigaret in hun mond kunnen steken. Wanneer ze dan de adhaan horen, verbreken ze hun vasten met het aansteken van sigaret, in plaats van eten of drinken. Als de Ramadan voorbij is, dan vieren ze een groot feest en ze vasten geen één dag vóór de volgende Ramadan.

Slecht voorbeeld

Een roker maakt, bewust of onbewust, van zichzelf een voorbeeld voor zijn kinderen en anderen. Hij motiveert anderen om deze kwaad te verrichten. Ook als hij probeert mensen te ontmoedigen om te roken, voorziet zijn voorbeeld hen van een beter excuus om wel te roken.

Het probleem is erger als de roker bekend is om zijn betrouwbaarheid, goed gedrag en kennis. In zo een geval, nemen anderen hem als voorbeeld, en dwalen daarbij af door het beginnen met roken. Dit vermenigvuldigt zijn zonden omdat anderen deze kwade gewoonte van hem hebben geleerd en overgenomen.

Laag zelfvertrouwen

Een verslaafde roker minacht zichzelf, omdat hij ziet hoe een klein sigaretje hem stuurt. Daardoor ervaart deze roker een gevoel van laag zelfvertrouwen omdat hij denkt dat dit kleine sigaretje hem kan verslaan.

Iedere keer als het sigaretje hem roept, dan voelt ie zich opgeroepen als zijn dienaar, en gaat talloze kilometers afleggen in het midden van de nacht om aan zijn lusten te komen. Is dat de reden waarom wij geschapen zijn?

In plaats daarvan roept Allah ons het volgende op: "En Allah wenst Zich in barmhartigheid tot u te wenden, maar zij, die hun lagere begeerte volgen, wensen dat gij ver zult afdwalen." 4:27

Vieze geuren

Moslims worden afgeraden om rauwe uien of knoflook te eten - simpelweg om andere mensen niet lastig te vallen met de sterke, onprettige geur. Hetzelfde geldt voor de geuren van sigarettenrook, wat alles en overal doordringt rondom de roker - haar, mond, kleding, woning, auto, enzovoort. De Profeet Mohammad heeft ons verboden de moskee binnen te treden als wij rauwe uien of knoflook hebben gegeten om de medemoslims en de Engelen niet lastig te vallen met die geuren. Zelfs de Engelen van Allah hebben daar last van!

Verspilling van geld

Allah zegt in de Koran, waarvan de vertaling luidt: "...maar verkwist niet. Voorwaar, de verkwisters zijn de broeders der duivelen." 17:26

In de VS en andere landen, worden de belastingstarieven van tabak zwaar verhoogd om rokers te ontmoedigen van deze gewoonte en om daarmee de hoge kosten te compenseren van de gezondheidszorg voor degenen die ernstige ziekten hebben opgelopen dankzij roken. Rokers geven uit soms duizenden euro’s per jaar wat letterlijk de rook ingaat.

Recente meningen van geleerden

In deze tijd, wanneer de gevaren van het gebruik van tabak zonder twijfel zijn bewezen, zijn de moslimgeleerden unaniem eens dat het gebruik van tabak duidelijk[SIZE=3] haraam is voor de moslims. Ze gebruiken de sterkste termen om deze gewoonte af te keuren. Zo wordt het verbod van tabak niet alleen beperkt voor het gebruik ervan, maar ook voor het kweken en de verkoop ervan.

Andere vormen van het gebruik van tabak zijn ook verboden zoals, het gebruik van píjpen, sigaren, waterpijpen en het kauwen van tabak. Ook zijn er nog sterkere varianten van tabak die ten strikt verboden zijn, zoals marihuana en hasjiesj, die vele malen schadelijker zijn.


Hoe te stoppen!

Eén van de gevaren van tabak is de verslaving eraan. Het veroorzaakt lichamelijke symptomen zodra men dat wil verlaten. Daarom is stoppen vaak moeilijk. Maar met de hulp van Allah en de persoonlijke toewijding om zichzelf te verbeteren omwille Allah en voor jezelf, is het zeker mogelijk. Het is eerst aanbevolen om de zekere intentie te hebben, vanuit je hart, om deze kwade gewoonte op te geven. Heb vertrouwen in de woorden van Allah: "...en wanneer gij vastbesloten zijt, leg dan uw vertrouwen in Allah. Voorzeker, Allah heeft degenen lief die vertrouwen in Hem hebben. Als Allah u helpt, zal niemand u overweldigen, maar als Hij u verlaat, wie is er dan die u buiten Hem kan helpen? In Allah zullen de gelovigen hun vertrouwen leggen." 3:159-160

Ten tweede: men moet situaties vermijden waar men gewend was te roken, ook plaatsen waar andere roken. Bijvoorbeeld, als men bepaalde vrienden heeft die ergens samenkomen om te roken, neem de keuze om tijdelijk weg te blijven van die omgeving. In het begin, is het te makkelijk om terug te vallen door 'maar één sigaretje' te roken. Drink veel water en blijf voortdurend bezig met andere zaken. Ga regelmatig naar de moskee. Doe mee aan sport. En onthoudt de woorden van Allah: "En zij, die naar Ons streven, - Wij zullen hen zeker op Onze wegen leiden. Voorwaar, Allah is met hen die goed doen." 29:69

Het leven met een roker

Als men woont of bevriend is met een roker, bemoedig hem om te stoppen omwille Allah, zijn geloof en zichzelf. Als ze weigeren, heb je het recht om je eigen gezondheid te beschermen en de gezondheid van je gezin. Verbiedt het roken in huis. Verbiedt het roken in de omgeving van je naasten. Ook als de roker één van je ouders is, mogen wij dat niet toestaan alleen omdat ze jouw ouders zijn. De Koran is duidelijk wat betreft het niet gehoorzamen van ouders in zaken die verboden zijn bij Allah. Deel deze bovenstaande informatie mee met je geliefden en je medemoslims om deze gewoonte op te geven, omwille Allah. "En helpt elkander in deugdzaamheid en vroomheid maar helpt elkander niet in zonde en overtreding." 5:2




http://www.imaan.nl

Bron

19-06-2004, 21:54














20-06-2004, 03:25

Citaat:
Origineel gepost door LovelyRoodkapje
Salaam,

Veel moslims zeggen dat het haram is voor vrouwen om te roken
in verband met de zwangerschap.
Maar als je dan zwanger word kun je toch stoppen?
Anderen zeggen me dat het makrouh is.

Wie heeft hier een stuk koran of hadieth van?
Ik hoop dat julie kunnen helpen...

Wa Alaykoum assalaam

LovelyRoodkapje
Roken is haram voor man en vrouw.

Buiten het feit dat het haram is: sommige zwangere vrouwen roken gewoon door. IK heb het zelf een keer gezien.

En bij roken hoort in 99,99 procent van de gevallen ook andere haramzaken bij, zoals: het dragen van strakke kleren, het bezoeken van haramgelegenheden zoals disco's en rai-party's, het hebben van haramvriendjes. Het is een levensstijl.

Dacht je nou echt dat een praktiserende moslimvrouw met hijab zou roken?

20-06-2004, 08:20



Citaat:
Origineel gepost door Najib26
Roken is haram voor man en vrouw.

Buiten het feit dat het haram is: sommige zwangere vrouwen roken gewoon door. IK heb het zelf een keer gezien.

En bij roken hoort in 99,99 procent van de gevallen ook andere haramzaken bij, zoals: het dragen van strakke kleren, het bezoeken van haramgelegenheden zoals disco's en rai-party's, het hebben van haramvriendjes. Het is een levensstijl.

Dacht je nou echt dat een praktiserende moslimvrouw met hijab zou roken?
Ja, najib die heb je zeker praktiserende moslimas die roken
ik ken ze persoonlijk

20-06-2004, 13:29
Vooral bij Turkse vrouwen is het heel normaal.

20-06-2004, 13:46

Citaat:
Origineel gepost door zinne_dinne_nr1
Vooral bij Turkse vrouwen is het heel normaal.
generaliseren is niet goed

21-06-2004, 01:26

Citaat:
Origineel gepost door zinne_dinne_nr1
Vooral bij Turkse vrouwen is het heel normaal.
Maar sommigen zijn niet eens moslim. Bij sommige Turkse vrouwen is een hoofddoek niet iets islamitisch, maar iets cultureels.

21-06-2004, 01:37

Citaat:
Origineel gepost door Najib26
Maar sommigen zijn niet eens moslim. Bij sommige Turkse vrouwen is een hoofddoek niet iets islamitisch, maar iets cultureels.
Bij veel Marokkaanse vrouwen ook.

21-06-2004, 16:06

Citaat:
Origineel gepost door Kalashnikov
generaliseren is niet goed
Maar toch is het zo hoor.

Indien je een vrouw met hoofddoek ziet roken is
het altijd (ja, altijd) een Turkse. Ik heb nog nooit een Marokkaanse
met hoofddoek zien roken.

Trouwens Turken vinden dit ook de normaalste zaak van de wereld.
Ze komen er eerlijk vooruit dat rokende vrouwen normaal zijn bij hen.

(heb ook een Turkse buurvrouw met hoofddoek die rookt)

21-06-2004, 19:51
Goed lezen wat er staat: vooral bij Turkse vrouwen is dit heel normaal.

Staat er ergens alle Turkse vrouwen? Staat er ergens Turkse vrouwen met hoofddoek? Staat er ergens Turkse vrouwen die Moslim zijn?

Nee er staat :

Origineel gepost door zinne_dinne_nr1
Vooral bij Turkse vrouwen is het heel normaal.

En dat is ook zo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

22-06-2004, 00:04

Citaat:
Origineel gepost door zinne_dinne_nr1
Goed lezen wat er staat: vooral bij Turkse vrouwen is dit heel normaal.

Staat er ergens alle Turkse vrouwen? Staat er ergens Turkse vrouwen met hoofddoek? Staat er ergens Turkse vrouwen die Moslim zijn?

Nee er staat :

Origineel gepost door zinne_dinne_nr1
Vooral bij Turkse vrouwen is het heel normaal.

En dat is ook zo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
het blijf tgeneraliseren. als ik zeg vooral moslims zijn terroristen, wil je dan zeggen dat ik niet generaliseer omdat ik niet zeg alle moslims?

22-06-2004, 00:18


Sorry ik kan er ook niks aan doen dat het bij Turkse vrouwen nou eenmaal normaal is. Als er een kern van waarheid in zit waarom mag je het dan niet zo zeggen?

22-06-2004, 00:32

Citaat:
Origineel gepost door zinne_dinne_nr1
[B]Sorry ik kan er ook niks aan doen dat het bij Turkse vrouwen nou eenmaal normaal is. Als er een kern van waarheid in zit waarom mag je het dan niet zo zeggen? [/B]
waarop baseer je deze uitspraak? heb je cijfers? bronnen feitenmateriaal?

22-06-2004, 00:46
OK ik zal het anders formuleren: bij de Turkse vrouwen die ik gezien heb hier in Nederland die roken (en dat zijn er heel wat) is het heel normaal, aangezien ze het ook gewoon in het openbaar doen en het gewoon geaccepteerd wordt. Bij Marokkaanse vrouwen is het niet zo normaal (misschien roken ze wel evenveel) daar ze het niet in het openbaar doen en als ze het wel doen wordt het ook niet zomaar geaccepteerd.

Het is heus niet dat ik die Turkse vrouwen bekritiseer hoor. Iedereen moet het voor zichzelf weten.

Pagina's : [1] 2