Bekijk volle/desktop versie : Jagen op fouten en de aasgierbeschaving; Het vernietigen van de correcte beschaving



18-06-2004, 21:59
Woorden van de hoge geleerden

De laatste jaren is er een fitna gaande onder jonge studenten van kennis, die vol ijver de Moslims opdelen in allerlei groepen, en vele doe’aat en geleerden belasteren en constant op zoek zijn naar hun fouten.

Hier volgen slechts enkele van de vele adviezen die onze grote geleerden hierover hebben gegeven:

Woorden van Sheikh Moehammed Naasieroed-dien al-Albaanie

(Noot van de bewerker: De volgende woorden van Shaykh Al-Albaanie waren gericht tot een jonge broeder genaamd Aboe Talha uit Yemen, die naar Sheikh Al-Albaanie kwam om over Sheikh Safar Al-Hawaalie, Salmaan Al-‘Awdah en andere geleerden en doe’aat te klagen. Deze woorden van Sheikh Al-Albaanie zijn uitgesproken nadat broeder Aboe Talha, ondanks Sheikh Al-Albaanie’s voortdurende verdediging van hen, bleef volharden in het belasteren van mensen van kennis. Deze zitting is door Aboe Layla Al-Atharie op een bandje opgenomen, en wordt gewoonlijk verkocht onder de titel: "Al i’tidaal fie Sayyid Qoetb", door Sheikh Al-Albaanie.

"Luister mijn broeder. Ik geef jou en anderen zoals jij die- naar het schijnt, en Allah weet het het best- in een bepaalde afwijking (bid’a) verkeren, oprecht advies: verspil jouw tijd niet in het weerleggen van elkaar, zeggende dat die en die dit in hem heeft, en dat die en die dat in hem heeft. Dit vanwege enkele redenen, allereerst: in dit alles zit absoluut geen kennis, en ten tweede: deze gemanierdheid veroorzaakt slechts vijandigheid en haat in de harten, en het zorgt ervoor dat minachting en wrok zich in het hart ontwikkelen. Daarom is het jouw verplichting om kennis te vergaren. Kennis die jou de werkelijkheid zal tonen van de toespraak die tot lof is van een bepaald persoon die veel fouten heeft, en of hij het verdient om als een vernieuwer bestempeld te staan.
Waarom willen we toch in zulke kwesties delven? Waarlijk, ik adviseer jullie om niet in zulke zaken te gaan spitten. De werkelijkheid is dat we klagen over deze verdeeldheid die zich voor heeft gedaan tussen degenen die beweren de da’wah naar het Boek en de soennah te volgen- of zoals we ze ook wel noemen, ‘ad-da’watoes-salafiyyah, de grootste oorzaak van deze verdeeldheid, en Allah weet het het best, en het volgen van opwellingen, begeertes en de slechte ingevingen van iemands ziel. Het is dus niet te wijten aan de aanwezigheid van verschillen in gedachtes en ideeën. Aldus is dit mijn oprecht advies."

Silsilatoel Hoeda wan-Noer (784/1), gedateerd op de 1e van Rabie’al Awwal 1414H (9-12-1993)

Woorden van sheikh ‘Abdoel-‘Aziez bin Baaz

"Wat tegenwoordig gewoon is geworden, is dat velen van degenen die beweren kennis en oproep (da’wah) naar het goede te volgen, vervallen tot het kleineren van hun broeders die bekende daa’ies zijn, en zij spreken tegen de eer van studenten van kennis en de daa’ies.
Dit wordt soms in het geheim binnen hun kringen gedaan, of op cassettes die vervolgens onder de mensen verspreid worden, en soms wordt dit in het openbaar in hun bijeenkomsten in de moskeeën gedaan. En deze zaak is vanuit een aantal standpunten in tegenstrijd met het bevel van Allah en Zijn boodschapper (saaws). ...Dus adviseer ik deze broeders die vervallen zijn tot het lasteren en verguizen van de daa’ies, dat zij zich in berouw tot Allah, de Meest Verhevene, moeten keren voor datgene wat zij met hun eigen handen geschreven hebben, en wat zij met hun eigen tongen gezegd hebben; hetgeen een oorzaak geweest zou kunnen zijn voor het bederven van de harten van sommige jongelui. Hun hart vullende met haat en wrok, en hun gedachtes in beslaggenomen tegen het verwerven van nuttige kennis en het uitnodigen naar Allah, vanwege hun bezigheid met qiel en qaal (roddelen en het verspreiden van geruchten); en met toespraken over die en die persoon; en met het jagen op fouten van mensen en door hen hiermee te belasten. Ook ik adviseer hen oprecht dat zij alles wat zij gedaan hebben moeten herstellen, en henzelf vrij dienen te verklaren van dit soort handelingen, door te schrijven of andere methodes. Zij dienen datgene te verwijderen wat het verstand en de gedachtes van degenen die naar hen geluisterd hebben is binnengedrongen. En zij dienen eveneens vruchtbare handelingen te verrichten die hen dichter tot Allah zal brengen, en die de dienaren van nut zal zijn. Zij behoren zich te hoeden voor het haastig uitroepen van takfier(=iemand tot kaafir bestempelen), tafsieq (=iemand tot faasiq bestempelen) of tabdie’ (=iemand tot moebtadie’ bestempelen)naar mensen, zonder dat de waarheid verklaard wordt en zonder dat het met bewijzen gestaafd wordt. De profeet (saaws) zei: "Eenieder die tegen zijn broeder zegt: ‘O ongelovige’, zal dit op één van hen slaan. "Men is in overeenstemming over de betrouwbaarheid van deze hadieth.

Majmoe’ Fataawa wa Maqaalat Moetanawwi’ah (7/311-314), verkort

Woorden van sheikh Moehammed ibn Saalih al-’Oethaimien

Het is voor een student van kennis van belang om zijn tijd te beschermen tegen tijdverspilling. En tijdverspilling doet zich op een aantal manieren voor:
Ten eerste: door zich niet meer aan het geheugen toe te vertrouwen en niet te herzien van wat men gelezen heeft.
Ten tweede: door zich met vrienden over te geven aan nutteloze en ijdele praatjes die van geen enkel nut zijn.
Ten derde, en dit is voor een student van kennis het meest schadelijke van allemaal: door zich slechts te interesseren in beweringen van mensen met ‘deze heeft zus gezegd en die heeft zo gezegd’ (maa qiela wa maa qaala) en met wat gebeurd is en wat nog plaats zal vinden betreffende een zaak dat hem niet aangaat. En zonder twijfel komt dit door zwakheid van (zijn) islaam, aangezien de profeet (saaws) gezegd heeft: "Een deel van iemands goede islaam is te laten wat hem niet aangaat." Zij die zich bezig houden met qiela wa qaala en overdreven vragen stellen zijn tijdverspillers. In werkelijkheid is het een ziekte die, wanneer het iemand treft- en we vragen Allah om welzijn- dan wordt het zijn grootste zorg. Hierdoor zou hij soms zelfs vijandigheid (‘adaa) kunnen vertonen aan iemand die die vijandigheid niet verdient.
En soms zou hij vriendschap (walaa&rsquo kunnen vertonen aan iemand die dat niet verdient, omdat hij zichzelf bezig houdt met zaken die hem weerhouden van kennis, onder het mom van ‘het verdedigen van de waarheid’, terwijl dit niet het geval is!
Dit maakt eerder deel uit van het zichzelf bezighouden met een zaak dat hem niet aangaat.
Als jou echter een bericht wordt verteld zonder dat jij er achterna bent gegaan of erom gevraagd hebt, dan ontvangen alle mensen nieuws, maar zij houden zich er niet mee bezig, noch wordt het hun grootste zorg. Dit komt omdat dit de student van kennis bezighoudt, zijn zaak bederft en de deuren van fanatieke partijgeest (hizbiyyah) voor de Oemmah opent, hetgeen de Oemmah vervolgens verdeelt.

Kitaaboel ‘Ilm (204-205)

Van de woorden van sheikh ‘Abdoellah al-Ghoenaymaan

Onder de consequenties van de daden van deze individuen behoort het feit dat zij de gedachten van vele jongelui verward hebben. Als gevolg hiervan zijn sommige jonge mannen van het rechte pad afgedwaald en ze zijn begonnen met het volgen van datgene wat degenen die anderen bekritiseren en die op het pad van da’wah gestaan hebben en het pad van Allah verhinderd hebben, voor hen hebben opgesteld. Sommige jongelui veroorzaken een grote kloof tussen hen en de geleerden, als gevolg van degenen die anderen bekritiseren. En zij koesteren nu angstige voorgevoelens, hetgeen ervoor zorgt dat zij wegblijven van de geleerden. Sommigen zijn begonnen met het categoriseren van mensen volgens hetgeen hij van deze mensen hoort, zeggende: die en die behoort tot de ikhwaan, omdat hij met een persoon van de ikhwaan praat, bij hem op visite gaat of bij hem zit. Of die en die behoort tot de soeroeries; of die en die behoort tot de profiteurs (degenen die iedereen tevreden willen stellen, al gebeurt dit ten koste van de waarheid.) etc. Het verbazingwekkende is dat deze mensen zich verbeelden dat zij de methodologie van al-jarh wat-ta’diel toepassen door op deze manier te handelen. Zij hebben echter in deze daad onwetende leiders gevolgd, die misleid zijn en anderen misleiden. Aldus is het de taak van een moslim om Allah te vrezen ten opzichte van zichzelf en van deze arme zielen die niet eens een kwart of een tiende zijn van de geleerden. In een betrouwbare hadieth wordt gezegd: "Dat een enkele persoon die Allah door jou leidt, beter is dan de beste kamelen."(Overgeleverd door al-Boekhaarie (2942), van Sahl ibn Sa’d radie Allahoe ‘anhoe) Dit betekent dat dit beter voor jou is in deze wereld. Desgelijks is het zo dat eenieder die een enkele persoon misleidt, een grote last zal dragen; zoals Allah, de Meest Verhevene zegt, na het vermelden van het verhaal van één van de kinderen van Adam die zijn broer doodde:

"Derhalve hebben wij aan de Israëlieten voorgeschreven dat wie iemand doodt, anders dan voor doodslag of wegens verderf zaaien op de aarde, is alsof hij de mensen gezamenlijk heeft gedood..." (5:32).

Het misleiden van iemand in zijn religie is dus veel en veel erger dan hem doden. Dus dienen beweringen die zaken van de religie aangaan, samen met hun bewijzen van Allah’s Boek of de soennah van Zijn boodschapper (saaws) vermeld te worden. En wanneer men zulke beweringen maakt dient hij hiermee slechts het Aangezicht van Allah na te streven. Tevens dient men na te gaan of de schade die resulteert van zulke spraak niet groter is dan het nut ervan, of dat iemands intentie niet het gevolg is van afgunst voor een bepaald persoon, of het volgen van iemands begeertes.

Al Hawaa wa atharoehoe fil khilaaf (33-34)

http://www.de-waarheid.nl


P.S Dit zijn èèn van mooiste adviezen en zeker nuttig voor sommige hier.

18-06-2004, 22:17


Salaam aileikeom warahamatoelahi wabaraktoe

Djazaka Allahoe Geiran yaa oegtie al habieb voor deze adviezen van de oelama.

18-06-2004, 22:17
Bedankt voor de adviesjes

18-06-2004, 22:19
graag gedaan sis

18-06-2004, 22:20


wajazak agi

18-06-2004, 22:25
MASHA ALLAH

jazaakillahoe ghairan

20-06-2004, 03:40
De mensen waarschuwen voor afgedwaalden

Vraag: Is het toegestaan om namen van mensen en figuren te noemen wanneer iemand hen wilt bekritiseren en hun gedachtes?

Antwoord: Als iemand iets schrijft wat de pure Sharie'ah contradicteert, en die materiaal distribueert, of wanneer hij die mening propageert in de media, dan wordt het verplicht om hem te weerleggen en zijn valsheid bloot te leggen van wat hij zegt. Er is niets verkeerds in het opnoemen van de naam van deze persoon of in het waarschuwen van de mensen voor hem wanneer hij uitnodigt naar innovatie, shirk, of wanneer hij de mensen uitnodigt naar wat Allaah verboden heeft of naar ongehoorzaamheid. Tot aan deze dag zijn er bekwame en gelovige mensen van de uitnodigers naar de Waarheid en dragers van de Sharie'ah die deze verplichting vervullen, oprecht voor Allaah (Subhaanahu wa Ta'aala) en voor het profijt voor Zijn dienaren, door het verkeerde te berispen, uitnodigen naar de Waarheid, anderen waarschuwen voor degenen die valsheid propageren en vernietigende retoriek.

En Allaah is de Uiteenlegger van (alle) succes.

Shaych Ibn Baaz
Fataawa Islaamiyyah - Volume 4, Blz. 279

Bron: http://www.Fatwa-Online.com
Vertaald door: `Iesaa aboe Yoesoef al-Oeroebie

22-06-2004, 23:35

Citaat:
Mag ik in dit verband even een vervelende opmerking maken?

nee liever niet!!


Citaat:
Omdat de soenna (in tegenstelling tot bijvorbeeld de Koran) zichzelf tegenspreekt, is er per definitie alstijd meningsverschil, dus fitna.
Dus misschien is het verstansdig die soennah eens verdomd kritisch tegen het licht te houden.
Zelf weten hoor.... als jullie liever medemoslims uitkafferen en gewelddaden plegen dan je hersens gebruiken, wel, ik heb je gewaarschuwd.


vreemd dat je het toch doet dan...waarom vraag je het dan
grappig dat je toch achter je "vervelende opmerking" (jouw woorden) staat...

in elk geval...
http://forums.marokko.nl/showthread.php?s=&threadid=303643

23-06-2004, 19:03

Citaat:
Origineel gepost door tilila
nee liever niet!!



vreemd dat je het toch doet dan...waarom vraag je het dan
grappig dat je toch achter je "vervelende opmerking" (jouw woorden) staat...

in elk geval...
http://forums.marokko.nl/showthread.php?s=&threadid=303643
Jazaki Allahoe ghairan.

24-06-2004, 20:11

Citaat:
Origineel gepost door tilila
nee liever niet!!



vreemd dat je het toch doet dan...waarom vraag je het dan
grappig dat je toch achter je "vervelende opmerking" (jouw woorden) staat...

in elk geval...
http://forums.marokko.nl/showthread.php?s=&threadid=303643
Jazaki Allahoe ghairan.