Bekijk volle/desktop versie : Maanverduistering.



31-12-2009, 11:17
VANDAAG MAANSVERDUISTERING


Gebed van zons-en maansverduistering

Dit is een bijzonder aanbevolen "soennah" gebed voor mannen en vrouwen. In deze bewoordingen heeft de profeet salla Allahu 'alayhi wa sallam het aanbevolen:

"De zon en de maan zijn twee tekenen van Allah onder vele andere. Zij worden niet verduisterd bij de dood of geboorte van iemand. Bidt, wanneer u een verduistering waarneemt."
{Boekhaarie}


Dit gebed lijkt op dat van de Aïd. Het begint vanaf de verduistering van één van beide hemellichamen tot het weer te voorschijn komen ervan. Vindt de verduistering op het eind van de dag plaats, op een moment dat het gebed verboden is, dan vervangt men het door het aanroepen van Allah subhanahu wa ta'ala, het vragen om vergeving, nederigheid en smeekbeden.

Het is aan te raden bij deze gelegenheid vurig de herinnering van Allah subhanahu wa ta'ala op te roepen, Hem te verheerlijken, om Zijn vergeving te smeken, tot Hem te bidden, liefdegaven te schenken, slaven vrij te kopen, goed te doen en weer de vriendschap met zijn naaste verwanten aan te knopen. De profeet salla Allahu 'alayhi wa sallam zei:

"De zon en de maan zijn twee tekenen van Allah onder vele andere. Zij worden niet bij de dood of geboorte van iemand verduisterd. Wanneer u dit ziet geschieden, roep Allah aan, verheerlijk Hem, schenk liefdegaven en bid."
{Boekhaarie}



Wijze van uitvoeren

De mensen verzamelen zich bij de moskee, zonder oproep noch aankondiging voor het gebed. Het is alleen goed om ze er aan te sporen door luid te roepen: "Een gezamenlijk gebed"

De imaam voert twee raka'aat uit, met in elk daarvan twee roekoe's en twee keer omhoog komen. De recitatie van de Qor'aan duurt hierbij erg lang evenals de roekoe' en de soedjoed.

Is de verduistering tijdens het gebed afgelopen, dan beëindingt men het als een normaal gebed. Er wordt geen toespraak gehouden tijdens dit gebed. De imaam kan echter, als hij dat wenst, de mensen vermanen en ze Allah in herinnering brengen, hetgeen prijzenswaardig is. 'Aisha radya Allahu 'anhâ zei:

"Tijdens het leven van de Profeet salla Allahu 'alayhi wa sallam vond er een zonsverduistering plaats. Hij vertrok naar de moskee, plaatste de mensen achter zich in rijen en zei: "Allahu Akbar". Hij hield een lange Qor'aanrecitatie, zei "Allahu Akbar" en boog lange tijd voorover, maar korter dan de recitatie, vervolgens kwam hij weer omhoog met de woorden "Allah hoorde wie Hem prees, Heer, U zij de eer." Opnieuw reciteerde hij langdurig uit de Qor'aan, doch korter dan de vorige keer. Hierop boog hij lang voorover, maar minder lang dan de eerste keer. Tenslotte kwam hij omhoog met de woorden: "Allah hoorde wie Hem prees, Heer, U zij de eer!" en hij knielde.
Hij voerde de tweede raka'a precies uit als de eerste. In totaal maakte hij viermaal een roekoe' en viermaal een soedjoed. De zon verscheen weer voor het vertrek van de Profeet salla Allahu 'alayhi wa sallam.
Hij salla Allahu 'alayhi wa sallam bedankte Allah en zei: de zon en de maan zijn twee tekenen van Allah onder vele andere. Nooit worden deze verduisterd voor de geboorte of dood van iemand. Constateert u de verduistering van één hiervan, ga dan over tot gebed."
{Moeslim}


Maansverduistering

Het gebed van de maansverduistering is hetzelfde als dat van de zonsverduistering. De profeet salla Allahu 'alayhi wa sallam heeft ze aldus over één kam geschoren: wanneer u hun verduistering constateert, neem dan uw toevlucht tot het gebed.

Enkele geleerden zijn echter van oordeel dat het gebed van de maansverduistering simpeler is, men kan het afzonderlijk thuis doen of samen in de moskee. Er is niets, dat als bewijs zou kunnen dienen dat de Profeet salla Allahu 'alayhi wa sallam het gezamenlijk heeft verricht, zoals hij het met de zonsverduistering heeft gedaan.

In elk geval bestaat er een grote vrijheid om het hetzij gemeenschappelijk, hetzij afzonderlijk thuis te verrichten. Het is belangrijk dat de moslims, mannen en vrouwen, hun toevlucht nemen tot het gebed en het aanroepen van Allah om voor hen straf te vermijden.


Bron: "Het gebed in de Islaam

"'Hapje uit de maan' op oudejaarsavond
Uitgegeven: 30 december 2009 15:50
Laatst gewijzigd: 30 december 2009 16:49
NIJMEGEN - Op oudejaarsavond om 20.23 uur is zichtbaar dat er een 'hapje' uit de maan is, als het tenminste helder is.
© NU.nl/Danny Roozen
Op dat tijdstip is de gedeeltelijke maansverduistering van die avond volledig.
De maan speelt tijdens de jaarwisseling toch al een bijzondere rol, aangezien het tevens 'blauwe maan' is, de tweede volle maan in één kalendermaand.



Een maansverduistering doet zich voor als de zon, de aarde en de maan op dezelfde lijn staan, met de aarde in het midden.
Onbewolkt


Gewoonlijk weerkaatst de maan het zonlicht op de aarde, maar tijdens een maansverduistering staat de aarde geheel of gedeeltelijk in de weg.
De verduistering begint donderdagavond even na zes uur. Vanaf zeven uur is te zien dat de rechteronderkant van de maan wat donkerder is. Op het hoogtepunt om 20.23 uur is 8 procent van de maan verduisterd.
De laatste volledige maansverduistering had in Nederland op 21 februari 2008 te zien kunnen zijn, maar toen was het zwaar bewolkt. Op 28 september 2015 volgt een nieuwe kans. Tot 2049 zijn in de Benelux nog enkele tientallen verduisteringen te zien, als het onbewolkt is.
Blauwe maan


De deels verduisterde maan op oudejaarsavond is tevens een blauwe maan. Het komt maar zelden voor dat het tweemaal volle maan is in één kalendermaand, en dat dat ook nog tijdens de jaarwisseling gebeurt is helemaal zeldzaam.
De laatste keer gebeurde dat in 1990 en na donderdag duurt het weer tot 2028 voordat de blauwe maan weer van oud op nieuw schijnt.
Ongelijk


Een blauwe maan, die overigens niet blauw maar gewoon geel is, wordt veroorzaakt doordat onze kalender niet helemaal gelijkloopt met de maancyclus.
De kalendermaanden duren iets langer dan de cycli, en zo ontstaat eens in de zoveel tijd een maand waarin de maan twee cycli doorloopt. De eerstvolgende blauwe maan is te zien in augustus 2012.
© ANP
---------------------------------------
Van: said mondria
Datum: 2009-12-31 05:44:54
---------------------------------------
De zonsopgang,

De zonsopgang,

Elke morgen, zie ik het weer,
Dat Allah ons, een nieuwe dag geeft,
Kijk naar de zonsopgang, hoe die leeft,
Die zo langzaam, over ons, heen zweeft.

Maar de dag, gaat steeds sneller, aan ons voorbij,
Het lijkt, dat de zon, steeds sneller, aan de horizon, verdwijnt,
Ook met de nachten, hetzelfde ritueel,
Is dit een teken, dat het einde van de wereld, intreed.

Over niet, al te lange tijd,
Zijn wij bij Allah, wees erop voorbereidt,
Daar zal geen zonsopgang, meer wezen,
Dus aanschouw het nu, je bent het straks vergeten.

In het Paradijs, geen zon, maan en sterren,
Geen nacht, dat zul je daar niet kennen,
Slaap, zal je daar niet, nodig hebben,
Altijd dag, en alles steeds maar weer, beminnen.

Het heldere licht, wat daar verschijnt,
Is het Nour, van Allah, dat ons verblijdt,
Zo mooi, helder en sereen verlicht,
Geen schaduw, alles is altijd en overal verlicht.

Dat is de toekomst, voor ons allemaal,
Als wij Allah, nu aanbidden, met Imaan,
Allah danken, en eerbiedigen, voor wat wij hebben,
Dan zal Allah ons het Paradijs, zeker schenken.

Said Mondria.

31-12-2009, 11:18


zag het op tv inderdaad, vanavond rond half 9 zal het zover zijn!