Bekijk volle/desktop versie : "PVV slecht voor economie"



24-12-2009, 09:07
DEN HAAG - De stellingname van Geert Wilders (PVV) tegen de Europese Unie is schadelijk voor de Nederlandse economie. Regeren met de PVV zal daarom ,,heel moeilijk zijn''.

Dat stelt premier Jan Peter Balkenende in een interview in het Nederlands Dagblad. ,,Hoe kun je je zo achter de dijken terugtrekken als je economie zo afhankelijk is van het buitenland, van de Europese Unie?'', vraagt Balkenende zich af. ,,Dat kan helemaal niet. Als je mensen wegzet en jezelf terugtrekt achter de dijken, ben je bezig met een lijn die schadelijk is voor de verhoudingen binnen Nederland en voor onze economie.''

Desondanks houdt Balkenende vol dat hij een eventuele coalitie met de PVV niet op voorhand uitsluit. Vicepremier en PvdA-voorman Wouter Bos noemde dit onlangs 'duikgedrag'. De CDA-leider wuift die suggestie weg. ,,In een democratie sluit je elkaar niet vooraf uit'', aldus de premier.

De PvdA noemt het inmiddels ,,een wanvertoning'' dat Balken­ende zich verzet tegen verhoging van het toptarief voor de inkomstenbelasting van 52 naar 60 procent. De minister-president zette zich gisteren in De Telegraaf nadrukkelijk af tegen zo'n maatregel, die de PvdA tijdens de Algemene Beschouwingen suggereerde als optie om de rijksfinanciën weer op orde te brengen.

In september had Balkenende ook al direct laten weten dat hij en het kabinet tegen zo'n verhoging zijn. PvdA'er Tang vindt dat Balkenende het proces van de miljardenbezuinigingen nu niet moet verstoren. Hij gaat er nog steeds van uit dat de PvdA-optie serieus wordt onderzocht.

Bron