Bekijk volle/desktop versie : Iraans internetleger 'bezet' Twitter



18-12-2009, 12:32
Lees de online krant
Iraans internetleger 'bezet' Twitter
Door onze verslaggever Robert Buzink op 18 december '09, 11:07, bijgewerkt 18 december '09, 11:56
Het logo van het 'Iraanse internetleger'. (screenshot mowjcamp.org)



AMSTERDAM - Een groep hackers heeft vannacht de microblogdienst Twitter overgenomen. De groep noemt zichzelf 'Het Iraanse Internetleger'.

Het was even schrikken voor twitterraars die er vanochtend vroeg bij waren. Tussen 7 en 8 uur was de gebruikelijke lijst met tweets op twitter.com vervangen door een boodschap van het 'Iraanse Internetleger'.
Embargo

'De Verenigde Staten denken dat ze internet controleren door hun [betere] toegang, maar dat klopt niet. Wij controleren internet door onze kracht. Welk van de twee landen is nu onder embargo?'

Amerikaanse blogs pikten het nieuws snel op en ontdekte nog meer websites die waren gehackt. Twitter maakte na ongeveer een uur op zijn weblog bekend dat het twitter.com weer in handen had.
Domeinnaam

De hackers hebben twitter.com veroverd met een zogenaamde DNS-aanval. De domeinnaam van het slachtoffer wordt daarbij naar een andere webserver geleid. Op die server staat een nepwebsite of een boodschap.

Doordat de hackers alleen de domeinnaam in handen kregen, hadden zij geen toegang tot de informatie op de twitterservers. Persoonlijke informatie van twitteraars is niet in handen gevallen van de aanvallers.
Twitterrevolutie

Twitter speelde een belangrijke rol in de opstanden die deze zomer uitbraken in Iran na de omstreden herverkiezing van Ahmadinejad tot president. De opstanden werden zelfs de Twitterrevolutie genoemd. Twitter werd door 'hacktivisten' ook gebruikt om aanvallen uit te voeren op websites van de Iraanse overheid

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1329069.ece/Iraans_internetleger_bezet_Twitter

18-12-2009, 15:54


Washington, 18 dec. Militante shi’ieten in Irak hebben vrij verkrijgbare sofware gebruikt om in te breken op de videoverbinding tussen Amerikaanse onbemande verkennings- en aanvalsvliegtuigjes en hun bases. Daarmee beschikten ze potentieel over de informatie die ze nodig hadden om Amerikaanse militaire operaties te volgen.

Een hoge Amerikaanse defensie-ambtenaar bevestigde gisteren een desbetreffend bericht van The Wall Street Journal. Er zou geen bewijs zijn dat de militanten de controle over de drones konden overnemen of de elektronische signalen tussen de vliegtuigjes en hun bases konden blokkeren.

Volgens Amerikaanse defensiebronnen gebruikten de militanten software programma’s als SkyGrabber – voor rond de 20 euro te koop op internet – om de videobeelden van de Predator-vliegtuigjes te volgen. Dat was mogelijk omdat de verbinding met de op afstand bestuurde vliegtuigjes niet beschermd was. Inmiddels heeft het Pentagon het probleem aangepakt door de verbindingen met de vliegtuigjes in Irak, Afghanistan en Pakistan te coderen.

De activiteit van de Iraakse shi’ieten werd een jaar geleden ontdekt toen een militant werd opgepakt wiens laptop onderschepte beelden van de vliegtuigjes bevatte. Later werden ook op andere laptops van militanten dergelijke beelden aangetroffen. Volgens The Wall Street Journal waarschuwden hoge Amerikaanse officieren al in 2004 voor het gevaar van onderschepping – en ook manipulatie – van de verbinding tussen de vliegtuigjes en hun bases. Indertijd dacht men daarbij echter aan Rusland en China.