Bekijk volle/desktop versie : Al-ibtilaae.



10-12-2009, 11:28
Allah 3azza wa djal zegt in de Koran:
Alif Laam Miem. Denken de mensen dat zij (met rust) zullen worden gelaten, alleen omdat zij zeggen: "Wij geloven" zonder dat zij zullen worden beproefd? Wij beproefden degenen die vóór hen waren. Daarom zal God ook hen die waarachtig zijn, onderscheiden en de leugenaars kenbaar maken. (Surat Al-ankaboet; aya 1 t/m 3)

Imam Ahmad en Abu Dawud hebben van Thawbaan radhia Laahu 3anh overgeleverd dat de profeet vzmh heeft gezegd: De natie's zullen elkaar spoedig (vanuit alle kanten) tegen jullie uitnodigen, netzoals etende mensen elkaar uitnodigen om uit één bord te eten. Hij (thawbaan) zei: Wij zeiden: O boodschapper van Allah, is het omdat wij op die dag met weinig zullen zijn? Hij vzmh zei: Jullie zullen op die dag met veel zijn, maar jullie zullen op de xghuthaa-e lijken, die met een stroom wordt meegevoerd. De angst die de vijand voor jullie heeft, zal uit hun harten verwijderd worden. En in jullie harten zal Al-wahn geplaatst worden. Hij (thawbaan) zei: Wij zeiden: En wat is Al-wahn? Hij vzmh zei: Het is de liefde voor het leven en de afkeer voor de dood.
En in een andere versie van Imam Ahmad: En de afkeer voor de strijd.

xGhuthaa-e: Datgene wat de stroom meevoerd aan dode bladeren en takken etc.

Weet, O moslims dat 'ibtilaa-e' al bestaat sinds het zinnetje 'Laa illaaha illa Laah' voor het eerst op deze aarde neerdaalde. De profeten werden beproefd en getest, en hetzelfde geldt voor de rechtgeleide mensen. En Allah ta3ala beproefd bepaalde schepsels door middel van anderen. De gelovige wordt beproefd door middel van de ongelovige, netzoals de ongelovige beproefd wordt door middel van de gelovige.

Hij 3azza wa djal zegt: Gezegend is Hij in Wiens hand het Koninkrijk is en Die macht heeft over alle dingen. Die de dood en het leven heeft ingesteld, opdat Hij u moge beproeven wie onder u zich het beste gedraagt; en Hij is de Almachtige, de Vergevensgezinde. (Surat Al-mulk; aya 1 en 2)

Muslim leverd van onze profeet over, dat Allah azza wa djal heeft gezegd: Ik heb jou (O Mohammad) slechts gezonden om jou te beproeven en (anderen) door middel van jou te beproeven.

En wij hebben van de Qor-aan en Sunna geleerd, dat er profeten waren die vermoord zijn door hun vijanden. En er waren profeten wiens eigen mensen de intentie hadden om hen te doden, waarna zij hen verlieten en vluchtten voor hun leven. Zoals Ibrahim alayhi 'salaam die naar Ash-shaam emigreerde en Isa alayhi 'salaam die naar de hemel werd verheven.
En onder de moslims bevinden zich gelovigen die vernederd en onderworpen worden aan de ergste martelingen, en er zijn gelovigen die in graven van vuur worden gegooid, en er zijn gelovigen die omkomen, en er zijn gelovigen die leven in verdriet, moeilijkheden, pijn en onderdrukking.....
Waar blijft dan de belofte van Allah azza wa djal aan hen, dat hij hen de overwinning zal schenken in dit wereldse leven? En zij zijn verbannen of gedood of gemarteld (op Zijn weg)?
De Ibtilaa-e is de qadar van Allah azza wa djal voor al zijn schepsels, maar het neemt toe en wordt zwaarder in het geval van de besten (van de Umma), en met name de mujahideen onder hen.

In de Sahihayn is van Sa3d ibn Abi waqqaas radhia Laahu 3anh overgeleverd dat hij zei: Ik zei: O boodschapper van Allah, wie van de mensen wordt het zwaarst beproefd? Hij (vzmh) zei: De profeten, daarna de rechtgeleide mensen, daarna de besten (na hen) en de besten (na hen). De man wordt beproefd naar de mate van zijn 'deen'. Als er kracht in zijn deen is, dan zal zijn beproeving toenemen. En als er zwakheid in zijn deen is, dan zal zijn beproeving verlicht worden. En de beproeving zal op de mo-min blijven neerdalen, totdat hij op de aarde loopt en op hem geen enkele fout (meer) rust.

Al-bayhaqi heeft in Shu3ab Al-imaan overgeleverd, en Attabaraani in al-mu3jam al-kabier, en Ibn Sa3d in at-tabaqaat van Abdullaah ibn iyaas ibn Abi fatima die van zijn vader overleverde dat zijn opa heeft gezegd: Ik zat met de profeet salla Laahu 3alayhi wa sallam, waarna hij vzmh zei: Wie houdt ervan om gezond te zijn, en niet ziek te worden? Wij zeiden: Wij O boodschapper van Allah. De profeet vzmh zei: Mah! En wij herkenden het (afkeuren) in zijn gezicht. Toen zei hij vzmh: Houden jullie ervan om zoals de onderworpen ezels te zijn? Hij (de overleveraar) zei: Zij zeiden: O boodschapper van Allah, Nee! Hij vzmh zei: Houden jullie er niet van om de mensen van beproeving en de mensen van xkaffaaraat te zijn? Zij zeiden: Zeker, O boodschapper van Allah. Hij (de overleveraar) zei: Toen zei de boodschapper van Allah: Bij Allah, Allah beproefd de gelovige. En Hij beproefd hem slechts door Zijn edelmoedigheid jegens hem. En hij (de gelovige) heeft bij Hem een rang die hij niet kan bereiken met zijn (goede) daden, zonder dat er beproevingen op hem neerdalen waarmee hij die rang bereikt.

xKaffaaraat (e.v: al-Kaffaara): Datgene waar de zonde/fout mee wordt gewist.

En At-tirmidhie heeft van Jaabir overgeleverd dat de profeet salla Laahu alayhi wa sallam heeft gezegd: De mensen met een goede gezondheid zullen op de dag der opstanding wensen dat hun huiden met maqaareedh verscheurd waren, wanneer zij de beloning van de mensen van beproeving zien.

xMaqaareedh (e.v: Miqraadh): Datgene waar kleding en dergelijke mee wordt verscheurd.

En van de profeet salla Laahu 3alayhi wa sallam is overgeleverd dat hij heeft gezegd: Op de dag der opstanding zal de meest verwende persoon die op de wereld bestond, gebracht worden. Dan zal Allah 3azza wa djal zeggen: Dompel hem één keer onder in de hel. Dan wordt hij (weer) gebracht. Hij 3azza wa djal zal dan zeggen: O zoon van Adam heb jij (in jouw leven) ooit voorspoed gekend? Heb jij ooit enige troost voor de ogen gehad? Heb jij ooit vreugde gekend? Hij zal zeggen: Nee, bij Uw Grootsheid! Daarna zegt Hij swt: Breng hem terug naar het vuur.
Dan zal de persoon die in de wereld het zwaarst beproefd werd, gebracht worden. Dan zegt Hij tabaaraka wa ta3ala: Dompel hem één keer onder in het paradijs. Hij zal ondergedompeld worden en (weer) gebracht worden. Dan zal Hij swt zeggen: O zoon van Adam, heb jij (in jouw leven) ooit iets meegemaakt waar jij een afkeer van hebt. Hij zal dan zeggen: Nee bij Uw Grootsheid, ik heb nooit iets meegmaakt waar ik een afkeer van heb.

De broer van Al-balgie heeft gezegd: Degene die de beloning van moeilijkheden ziet, zal niet uit (de moeilijkheden) wensen te komen.

En Allah 3aza wa djal heeft de jihaad voorgeschreven, als vervolmaking van de voorschriften van de godsdienst. En hij heeft de rang ervan verhoogd, en liet het bij de hoogtepunt van de goddelijke lasten behoren. En hij plaatste er moeilijkheden en beproevingen in, waar de zielen een afkeer van hebben, en waarbij de menselijke natuur laf wordt. Daarna maakte Hij het geliefd en bracht het dicht bij de kern van imaan. Hij 3azza wa djal zegt: De ware gelovigen zijn slechts degenen, die in Allah en Zijn boodschapper geloven en daarna niet twijfelen, doch met hun bezittingen en persoon voor de zaak van Allah strijden. Zij zijn de waarachtigen. (Surat Al-hodjoraat; aya 15).

En Hij zegt: En indien Allah wilde, had Hij hen Zelf kunnen bestraffen. Doch Hij wilde sommigen uwer door anderen op de proef stellen. En degenen die terwille van Allah worden gedood, hun werken zal Hij zeker niet vruchteloos maken. (Surat Mohammad; aya 4 t/m 6)

En ook: En indien Allah wilde, zouden zij elkander niet hebben bestreden, maar Allah doet, wat Hij wil. (Surat Al-Baqara; aya 253)

Ibn Kathir heeft in de Tafsir van deze aya gezegd: "Oftewel: Het is nodig dat Allah 3azza wa djal er moeilijkheden in plaatst, die Zijn vriend toont en Zijn vijand verraad. Waarmee de geduldige gelovige onderscheiden wordt van de zondige hypocriet. Hiermee wordt de dag van Ohod bedoeld, waarmee Allah swt de gelovigen testte. En (waarmee Hij) hun geloof en geduld toonde en hun vastberadenheid en standvastigheid en hun gehoorzaamheid aan Allah swt en Zijn profeet vzmh. En waarmee de scherm van de hypocrieten werd vernietigd, en hun afwijking en onthouding van de jihaad werd getoond, en hun verraad jegens Allah swt en zijn profeet vzmh".

En overdenk O dienaars van Allah, Zijn woorden swt: En onder de mensen zijn er die God weifelend aanbidden. Indien het hun wel gaat, zijn zij daarmede tevreden, maar indien zo iemand een beproeving ten deel valt, keert hij terug tot zijn vroegere wandel. Hij verliest deze wereld zowel als het Hiernamaals. Dat is een duidelijk verlies. (Surat Al-hadj; aya 11)
Al-Baghawi heeft in de tafsir van Ibn Abbas overgeleverd dat Ibn Abbaas radhia Laahu 3anh heeft gezegd: Dat de man van de bedoeinen van de Arabieren in de profeet salla Laahu 3alayhi wa sallam geloofde. En als hij ná de islam een zoon kreeg, en zijn nakomelingen en bezittingen toenamen, zei hij: "Dit is een goede geloof, dit is een uitstekende geloof". Dan geloofde hij en was standvastig. Als hij daarentegen geen zoon kreeg, en zijn paarden en bezittingen niet toenamen, en hem een tekort aan neerslag en droogte trof, zei hij: "Dit is een slechte geloof" en verliet hij zijn geloof en liet het achterwege.

En van Safwaan ibn Omar is overgeleverd dat hij zei: Toen ik de gouverneur van Hums was, kwam ik een oude man tegen van de mensen van Damascus wiens oogleden naar beneden waren gezakt, op zijn rijdier (kameel) om deel te nemen aan de verovering. Ik zei: O oom, Allah heeft u ge-excusseerd. Hij tilde zijn oogleden op en zei: O zoon van mijn broer, Allah heeft ons opgedragen om ten strijde te trekken, licht of zwaar.

Afkomstig uit het volgende artikel van Abu Mos3ab Az-zarqawi (Rahimahullaah): http://www.abu-qatada.com/r?i=i0m8rjbf

10-12-2009, 11:55


Mashalaah, Leerzaam.