Bekijk volle/desktop versie : Israël onderschept Iraans vrachtschip vol wapens



Pagina's : [1] 2 3 4

28-11-2009, 10:51
Dodelijke lading
door Bart Olmer
AMSTERDAM - Rond middernacht, de nacht van 3 november jl., op de Middellandse Zee bij Cyprus, 100 zeemijl ten westen van Israël, onderschepte een Israëlische commando-eenheid het containerschip Francop, dat werd geschaduwd door de Mossad sinds het vertrek vanuit Damietta. Het schip had in die Egyptische havenstad containers overgeladen vanaf een ander schip, lading afkomstig uit Bandar Abbas, Iran.

Israël onderschept Iraans vrachtschip vol wapens

De Israëlische mariniers ontdekten tijdens de eerste, vluchtige inspectie aan boord al munitiekisten in de containers, waarop de Francop-bemanning direct het bevel kreeg de koers te verleggen. Niet langer mocht het smokkelschip opstomen naar de West-Syrische havenstad Latakia, maar moest afmeren in de Israëlische haven Ashdod, voor een grondige doorzoeking.

Eenmaal aan de kade werden 36 containers gevonden met 500 ton wapens, verborgen achter zakken polyethyleen, grondstof voor de fabricage van kunststof goederen. De 24.224 zakken plasticpoeder camoufleerden de wáre lading: 2800 artilleriegranaten, 9000 mortiergranaten, 20.000 fragmentatiebommen, 600.000 geweerpatronen, 3000 antitankgranaten en 20.000 handgranaten. Wapentuig, bestemd voor Hezbollah in Libanon. Beelden hiervan staan op de Telegraafwebsite.

Clandestien

De Francop-smokkel illustreert hoe brutaal én sluw Iran sancties ontduikt, zoals beschreven in een geheim buitenlands inlichtingenrapport: een scala aan clandestiene operaties om sancties te omzeilen, met gebruikmaking van haar scheepsvloot en banksysteem.

De Centrale Bank van Iran wordt aangewezen als belangrijk instrument bij de ontduiking van financiële sancties: "Deze bank assisteert bedrijven en organisaties die door sancties zijn getroffen om hun illegale activiteiten voort te zetten", aldus een inlichtingenbron.

Ook wordt Iran verdacht van het opzetten van 'frontbedrijven', waarachter gewraakte ondernemingen doorgaan met illegale operaties. Ook misbruikt Iran andere landen als uitvalsbasis voor zijn geboycotte banken, zoals Aboe Dhabi en Doebai, knooppunten voor internationale financiële markten, en buitenlandse dochterondernemingen om sancties te omzeilen.

Om financiële sporen te wissen voor Amerikaanse inlichtingendiensten gebruikt Iran amper nog dollars en betaalt liefst alleen nog in euro's, Aziatische en andere, lokale munteenheden. Ook zien geheime diensten dat Iran noodgedwongen civiele technieken gebruikt voor militair gebruik, zoals geavanceerde freesmachines, die misbruikt kunnen worden in de wapenindustrie.

Maar Iran heeft meer trucs. Zoals bleek bij de Francop-affaire misbruikt het land onschuldige goederen en misleidende routes om de ware bedoelingen te maskeren, aldus inlichtingenbronnen.

De Francop-wapenzending werd 'gehusseld': binnen enkele dagen overgeladen in verschillende havens op verschillende schepen: in Bandar Abbas (Iran) op de boot Sakas, in Jebel Ali (Verenigde Arabische Emiraten) op het schip Visea en daarna in Damietta (Egypte) op de - later onderschepte - Francop.

Een belangrijke rol in het ontduiken van sancties speelt de Iraanse staatsrederij IRISL, waartegen steeds meer landen maatregelen nemen. "Deze rederij schaart haar vloot onder buitenlandse vlaggen, wisselt de vloot constant van namen en misbruikt buitenlandse leaseschepen om controles te omzeilen", aldus een intel-raport. 'Francop' voer bijvoorbeeld onder de vlag van Antigua en Barbuda en was gehuurd door een ogenschijnlijk onverdachte Cypriotische bevrachter: 'United Feeding Services'.

Het zijn deze vrachtschepen die genoemd worden in een huiveringwekkend scenario, waarvoor inlichtingendiensten waarschuwen: het lanceren van een nucleaire lading vanaf een schip om zo dicht genoeg te kunnen komen bij het doelgebied. De explosie is niet bedoeld om direct schade te veroorzaken, maar om een stralingsgolf, een zogeheten Elektro Magnetische Puls (EMP), te creëren dat alle elektronica in één klap uitschakelt. "Iran oefent met het afschieten van raketten vanaf vrachtschepen, die uiterlijk niets verschillen van reguliere vrachtschepen", zeggen Amerikaanse inlichtingenexperts.

Dr. William Graham, voormalig Witte Huis-adviseur, sloeg enkele maanden geleden alarm over een serie Iraanse tests vanaf de Kaspische Zee, waarbij scudraketten werden gelanceerd vanaf vrachtschepen. Niet in een boog, maar récht omhoog, waarbij de raketten op hun hoogtepunt explodeerden.

Graham en andere wapenexperts kijken het huiverend aan: "De enige waarschijnlijke verklaring die we kunnen vinden, is dat de Iraniërs uitdokteren hoe ze een raket vanaf een schip moeten lanceren naar zeer grote hoogte, om het daar te laten exploderen. Dat is precies wat ze zouden kunnen doen als ze een nucleaire lading hebben op een scud of een Shahab-3-raket, en die boven de VS willen laten exploderen", aldus Graham, voorzitter van een speciale commissie, ingesteld door het Amerikaanse Congres, om de bedreiging te beoordelen van een mogelijke EMP-aanval.

Sluipaanval

Grahams commissie waarschuwt onomwonden voor een sluipaanval: "Zelfs als een primitief nucleair wapen zou ontploffen, tussen de 40 en 400 kilometer hoogte, zou dat in een fractie van een seconde een elektromagnetische puls genereren, die alle militaire en civiele techniek verlamt: communicatie, vervoer, water, voedsel en elektriciteit. Een langeafstandsraket is niet noodzakelijk: zo'n aanval kan gelanceerd worden vanaf een vrachtschip langs de Amerikaanse of Europese kust, met gebruikmaking van een middellangeafstandsraket", aldus commissievoorzitter Graham.

Tegenover het Congres verklaarde Graham dat in Iraanse militaire stukken, onderschept door de CIA, nadrukkelijk wordt gediscussieerd over een nucleaire EMP-aanval, die Amerika op zijn knieën moet dwingen. "De kans op een EMP-aanval is groter dan tijdens de Koude Oorlog." Andere wapenexperts waarschuwen zonder voorbehoud: 'Iran plans to knock out U.S. with 1 nuclear bomb'; oftewel: 'Iran heeft plannen om de VS te verlammen met één nucleaire lading'.

Een Amerikaanse raketstudiegroep onthulde enkele maanden geleden dat Iran recent tests uitvoerde om Shahab-3-raketten, op afstand, tijdens de vlucht, met een druk op de knop tot ontploffing te brengen. Dit is volgens de technische experts in deze onafhankelijke studiegroep "een duidelijke aanwijzing dat geoefend wordt met een EMP-aanval".

Het zou een waar armageddon zijn, want elk getroffen land zou letterlijk worden teruggeflitst naar de negentiende eeuw. Niet direct door de explosie, maar wel binnen een week zouden mensen als vliegen sterven, zeker in steden, door gebrek aan water, sanitair, voedsel, brandstof en communicatie. "De moderne elektronische economie houdt op te bestaan, Amerika valt terug tot een op ruilhandel gebaseerde samenleving. De Amerikaanse bevolking wordt gereduceerd tot circa 30 miljoen mensen, ongeveer het aantal ten tijde van de Amerikaanse onafhankelijkheid", aldus Grahams grimmige waarschuwing.

De commissievoorzitter waarschuwt nadrukkelijk voor de gevaren van de Iraanse vrachtvloot, die onbelemmerd gebruik maakt van alle commerciële scheepvaartroutes over de wereldbol.

"Als Iran een raket afschiet vanaf een vrachtschip varend op de commerciële scheepvaartroutes langs de Amerikaanse Oostkust, een scenario dat geoefend lijkt te zijn tijdens de laatste Iraanse rakettests op de Kaspische Zee, dan zullen we er mogelijk nooit achterkomen wie verantwoordelijk was voor de aanval. Om alle sporen te wissen, zouden de Iraniërs simpelweg het lanceerschip kunnen laten zinken", aldus Graham. Iran gebruikte bij deze tests schepen, die qua radar- en technische uitrusting, vergelijkbaar waren aan de tientallen omringende schepen. Onderzoek naar op welk schip een lanceerplatform was, zou máánden duren.

Nog maar enkele weken geleden gaf de hoogste Iraanse marinecommandant voeding aan de vrees voor dit armageddonscenario. "Het precisievermogen van Iraanse raketten is bijna 100 procent", stelde brigadegeneraal Ali Fadavi tegenover een Iraans persbureau. "Iran staat nu te midden van enkele landen die de technologie bezitten om raketten af te vuren vanaf schepen en onderzeeërs met maximale precisie en minimale afwijking." Wapenexperts wijzen erop dat China, Iran en Noord-Korea kleine, stille, diesel aangedreven onderzeeërs ontwikkelen, die kunnen opereren in ondiepe kustwateren.

Verstoring

In Nederlandse beleidsstukken over rampenbestrijding wordt niet gerept over een grootschalige EMP-aanval, wel over een 'moedwillige verstoring van de elektriciteit'.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet recent in een - naderhand tot 'staatsgeheim confidentieel' verklaarde studie - door TNO beschrijven hoe de Nederlandse maatschappij zou worden ontwricht als één provincie door een terreuractie zonder stroom zou komen.

Die studie leest als een huiveringwekkend scenario, echter nog kinderspel bij een volledige 'black-out': "Tankstations kunnen geen brandstof leveren, communicatie valt uit in het gebied, rampenzenders, radio, tv en internet functioneren niet, drinkwater raakt verontreinigd, waterdrukpompen vallen uit, winkels sluiten, voedsel moet gecontroleerd worden verstrekt, veeteelt komt ernstig in problemen, gebrek aan contant geld, betalingsverkeer valt stil, problemen in gevangenissen door haperende voedsel- en watervoorziening, cellentekort door opstootjes, boeren willen hun veestapel evacueren, patiënten sterven in ziekenhuizen, maatschappelijke onrust, hamstergedrag en vluchtgedrag", zo staat beschreven in de meest recente 'Nationale Risicobeoordeling'. "Er is een kans dat een terroristische groep de elektriciteitssector als potentieel doelwit ziet, omdat stroomuitval een enorme verstoring van het dagelijks leven tot gevolg heeft", aldus het nationale veiligheidsrapport.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/5438179/__Dodelijke_lading_schepen_Iran__.html

28-11-2009, 10:59


al met al de koude oorlog is weer eens volop aan de gang

moeten we nu ook weer grote eettafels gaan kopen om onder te schuilen ?


28-11-2009, 11:00
jaja, het zal wel.
en als iran ingrijpt en is een "israëlisch" schip onderschept wat dan?
of toeslaat met gewapend ingrijpen omdat men die zionisten zat is met dat "onderschappen"?

28-11-2009, 11:01
http://forums.marokko.nl/showthread.php?t=2940150&page=3

28-11-2009, 11:01


Oud nieuws!

28-11-2009, 11:04

Citaat door Peej:
Oud nieuws!


okee


dus die tafel hoeft niet

28-11-2009, 11:28

Citaat door misbaksel:
jaja, het zal wel.
en als iran ingrijpt en is een "israëlisch" schip onderschept wat dan?
of toeslaat met gewapend ingrijpen omdat men die zionisten zat is met dat "onderschappen"?


Er varen geen Israëlische schepen met wapens vlak langs de Iraanse kust. En er bestaan geen sancties tegen Israel, dan zou het kaapvaart zijn van Iran.
Iraanse schepen met wapens moeten zelfs van de VN aangehouden worden wegens sancties vanuit de VN.

28-11-2009, 11:54
Dit is weer humor van de bovenste plank... Iran mag geen wapens hebben.... en geen medicijnen.... en geen kennis en wie weet wat nog meer niet....hahahah en dan Israel die dat onderschept....Israel die meer dan 200 kernkoppen heeft

28-11-2009, 11:57
Nadat Israël foto’s heeft vrijgegeven waarvan het zegt dat het bewijst dat een grote lading wapens voor Hezbollah uit Teheran kwam, publiceerden Iraanse persagentschappen bewijsmateriaal waaruit blijkt dat de foto's vervalst zijn.

Israëlische marine bronnen beweerde onlangs dat ze een grote geheime opslagplaats met Iraans gemaakte wapens vonden toen ze in de Middellandse Zee een schip enterden in de buurt van Cyprus. Zij beweerden dat het schip onderweg was naar de Hezbollah verzetsbeweging, ofwel in Libanon of Syrië.

Iran wees de beweringen direct af en gaf een verklaring af waarin het de vele piraterijacties door Israël in internationale wateren veroordeelde. Maar de Israëlische regering volhardde in zijn beschuldigingen met het vrijgeven van wat zij beweerde foto's en documenten te zijn in een poging om de Iraanse regering in de zaak te betrekken.

De foto's en documenten werden door een aantal toonaangevende kranten in het Westen gepubliceerd, waaronder The Los Angeles Times. "Het Israëlische regime heeft zichzelf belachelijk gemaakt met betrekking tot wat het beweert aanwijzingen te zijn dat Iran wapens aan Hezbollah stuurde”, zei persbureau IRNA op maandag.



"Kijk goed naar de foto's één die slechts een paar dozen laat zien met het label “Ministerie van Sepah” zonder ondersteunend bewijs dat ze uit Iran kwamen en je ziet de enorme die blunder Israël heeft gemaakt”, voegde het toe.



Het artikel legt uit dat Irans ministerie van Sepah meer dan twintig jaar geleden heeft plaatsgemaakt voor het ministerie van Defensie. “Dus dit roept de vraag op wat het embleem van een niet bestaande instantie deed bij de lading"?

"Het lijkt erop dat de Amerikaanse krant gefaald heeft de feiten correct te brengen, of aan de andere kant, misschien krijgt het zijn inlichtingen van het Israëlische leiderschap", zei het persbureau. "In ieder geval moet de krant weten dat als een land plannen heeft om een geheime lading wapens naar een ander te sturen het de lading niet zal markeren met een volledige beschrijving van de partij". "Tel Aviv’s ongefundeerde beweringen (over dat Iran Hezbollah voorziet van militaire goederen) zijn duidelijk bedoeld als rechtvaardiging voor een nieuwe Israëlische aanval op Libanon".

Yadollah Javani, de directeur van het Political Bureau of the Islamic Revolution Guards Corps (IRGC), zei vorige week dat de beweringen bedoeld waren om de aandacht af te leiden van een VN rapport met details over de Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza.

"Deze beschuldigingen zijn niets meer dan een Israëlische list om de internationale aandacht van het Goldstone rapport af te leiden nu zij dichter richting het oorlogstribunaal bewegen (bij het Internationaal Strafhof (ICC)", merkte brigadegeneraal Javani op.

Hij verwees naar het 575-pagina's tellende rapport onder leiding van de Joodse Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone dat talrijke daden detailleert van oorlogsmisdaden en schendingen van de mensenrechten door Israëlische soldaten begaan tijdens hun inval in de Gazastrook. "Israëlische functionarissen hebben een al lang bestaande neiging om ongegronde beschuldigingen tegen anderen uit te brengen wanneer ze in ernstige problemen zitten", voegde hij toe.

De woordvoerder van het Libanese parlement, Nabih Berri, wees de beschuldigingen ook af, vragend waarom de Israëli’s hadden gefaald om de bemanning vast te houden terwijl het schip naar alle waarschijnlijkheid wapens vervoerde.

Berri zei dat, omdat Hezbollah het recht heeft om wapens van "overal in de wereld” te verkrijgen, het vrij duidelijk is dat Israël de beweringen maakte om de kwestie van de oorlogsmisdaden in Gaza te ontwijken.

http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=111410&sectionid=351020101

28-11-2009, 12:41

Citaat door Donnie:
Dit is weer humor van de bovenste plank... Iran mag geen wapens hebben.... en geen medicijnen.... en geen kennis en wie weet wat nog meer niet....hahahah en dan Israel die dat onderschept....Israel die meer dan 200 kernkoppen heeft


Jij weet echt niewt waar je over praat, Iran heeft sancties van de VN aan de broek, Israel niet.

28-11-2009, 14:03

Citaat door lotfi1:
Nadat Israël foto’s heeft vrijgegeven waarvan het zegt dat het bewijst dat een grote lading wapens voor Hezbollah uit Teheran kwam, publiceerden Iraanse persagentschappen bewijsmateriaal waaruit blijkt dat de foto's vervalst zijn.

Israëlische marine bronnen beweerde onlangs dat ze een grote geheime opslagplaats met Iraans gemaakte wapens vonden toen ze in de Middellandse Zee een schip enterden in de buurt van Cyprus. Zij beweerden dat het schip onderweg was naar de Hezbollah verzetsbeweging, ofwel in Libanon of Syrië.

Iran wees de beweringen direct af en gaf een verklaring af waarin het de vele piraterijacties door Israël in internationale wateren veroordeelde. Maar de Israëlische regering volhardde in zijn beschuldigingen met het vrijgeven van wat zij beweerde foto's en documenten te zijn in een poging om de Iraanse regering in de zaak te betrekken.

De foto's en documenten werden door een aantal toonaangevende kranten in het Westen gepubliceerd, waaronder The Los Angeles Times. "Het Israëlische regime heeft zichzelf belachelijk gemaakt met betrekking tot wat het beweert aanwijzingen te zijn dat Iran wapens aan Hezbollah stuurde”, zei persbureau IRNA op maandag.



"Kijk goed naar de foto's één die slechts een paar dozen laat zien met het label “Ministerie van Sepah” zonder ondersteunend bewijs dat ze uit Iran kwamen en je ziet de enorme die blunder Israël heeft gemaakt”, voegde het toe.



Het artikel legt uit dat Irans ministerie van Sepah meer dan twintig jaar geleden heeft plaatsgemaakt voor het ministerie van Defensie. “Dus dit roept de vraag op wat het embleem van een niet bestaande instantie deed bij de lading"?

"Het lijkt erop dat de Amerikaanse krant gefaald heeft de feiten correct te brengen, of aan de andere kant, misschien krijgt het zijn inlichtingen van het Israëlische leiderschap",[/SIZE] zei het persbureau. "In ieder geval moet de krant weten dat als een land plannen heeft om een geheime lading wapens naar een ander te sturen het de lading niet zal markeren met een volledige beschrijving van de partij". "Tel Aviv’s ongefundeerde beweringen (over dat Iran Hezbollah voorziet van militaire goederen) zijn duidelijk bedoeld als rechtvaardiging voor een nieuwe Israëlische aanval op Libanon".

Yadollah Javani, de directeur van het Political Bureau of the Islamic Revolution Guards Corps (IRGC), zei vorige week dat de beweringen bedoeld waren om de aandacht af te leiden van een VN rapport met details over de Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza.

"Deze beschuldigingen zijn niets meer dan een Israëlische list om de internationale aandacht van het Goldstone rapport af te leiden nu zij dichter richting het oorlogstribunaal bewegen (bij het Internationaal Strafhof (ICC)", merkte brigadegeneraal Javani op.

Hij verwees naar het 575-pagina's tellende rapport onder leiding van de Joodse Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone dat talrijke daden detailleert van oorlogsmisdaden en schendingen van de mensenrechten door Israëlische soldaten begaan tijdens hun inval in de Gazastrook. "Israëlische functionarissen hebben een al lang bestaande neiging om ongegronde beschuldigingen tegen anderen uit te brengen wanneer ze in ernstige problemen zitten", voegde hij toe.

[SIZE="4"]De woordvoerder van het Libanese parlement, Nabih Berri, wees de beschuldigingen ook af, vragend waarom de Israëli’s hadden gefaald om de bemanning vast te houden terwijl het schip naar alle waarschijnlijkheid wapens vervoerde.

Berri zei dat, omdat Hezbollah het recht heeft om wapens van "overal in de wereld” te verkrijgen, het vrij duidelijk is dat Israël de beweringen maakte om de kwestie van de oorlogsmisdaden in Gaza te ontwijken.

http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=111410&sectionid=351020101



Dus dat. Vieze sluwe isragecensureerdonden

28-11-2009, 14:04
Jammer, volgende keer beter.

28-11-2009, 14:14


Hoe hier vele van de nieuwe Nederlanders tegen het westen zijn gekant, is een on omstoten bewijs van het gelijk van de PVV.
Deze mensen willen niet westers zijn en niet westers denken, alleen maar pro islamitisch anti amrerikaans en anti democratisch. Dit heeft niets met rechten van hier geboren zijn te maken, dit heeft te maken met hier niet willen bijhoren.
En deze mensen verdienen nog steeds onze acceptatie en tolerantie??? dacht het niet.

28-11-2009, 15:29

Citaat door pukkepuk25:
Jij weet echt niewt waar je over praat, Iran heeft sancties van de VN aan de broek, Israel niet.

je kan je woorden zo in de prullebak gooien,danks zij mensen als jou bestaat terorisme.

28-11-2009, 16:00

Citaat door pukkepuk25:
Er varen geen Israëlische schepen met wapens vlak langs de Iraanse kust. En er bestaan geen sancties tegen Israel, dan zou het kaapvaart zijn van Iran.
Iraanse schepen met wapens moeten zelfs van de VN aangehouden worden wegens sancties vanuit de VN.



Israel had eigenlijk allang sancties moeten krijgen omdat ze tig VN resoluties aan de laars hebben gelapt.
De enige reden waarom ze geen sancties hebben gekregen is omdat de VS haar veto gebruikt om de sancties te blokkeren.
Iran heeft dat niet, die staat er alleen voor.

Israel mag eigenlijk niet eens wapens krijgen omdat ze land bezetten, mensenrechten schenden, illegale oorlogen voeren, andere landen binnenvallen zonder toestemming van de VN etc

Pagina's : [1] 2 3 4