Bekijk volle/desktop versie : ombudsman kraakt jeugdzorg



21-11-2009, 09:02
Aimée Kiene

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. (ANP)

Amsterdam - ‘De jeugdzorg heeft een ernstige gedragsstoornis.’ Dat stelt de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer zaterdag in een artikel in de Volkskrant. Deze week bestaat het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties twintig jaar. Brenninkmeijer maakt zich ernstig zorgen of kinderrechten voldoende gewaarborgd zijn in Nederland.

De ombudsman schrijft dat de waarborging van kinderrechten ligt bij de jeugdzorg en bij de rechter die de jeugdzorg controleert. Maar in de jeugdzorg is van alles mis. De organisatie is ‘onverantwoord complex’, zegt Brenninkmeijer, in ministeries, gemeenten, Raden voor Kinderbescherming en Bureaus Jeugdzorg. ‘De wetgeving is ingewikkeld, er zijn vele financieringsstromen. De jeugdzorg is hopeloos gefragmenteerd.’

Waan van de dag
Bovendien laat de jeugdzorg zich volgens Brennikmeijer erg leiden door de waan van de dag. Incidenten als met de vermoorde Savanna en het Maasmeisje zouden tot verkramping hebben geleid. Kinderen die in de knel zitten, komen nog steeds in gesloten instellingen, met een streng regime.

Volgens Brenninkmeijer heeft ‘de angst voor incidenten een geweldige invloed gehad op de manier waarop de gesloten jeugdzorg is ingericht’. Hij beschrijft een incident waarbij een wasbak in een jeugdinrichting sneuvelde. Daarna zijn ‘landelijke normen voor sanitair’ opgesteld, zodat kinderen ‘een roestvrijstalen gevaarte op hun kamer vinden waarin je aan de ene kant je behoefte kunt doen en aan de andere kant je gezicht kunt wassen’. Brenninkmeijer: ‘Een gevaarte dat thuishoort in een gevangenis, maar niet in een kinderwereld. Het indekken tegen incidenten heeft perverse effecten.’

De ombudsman ziet steeds minder begrip voor onverwacht en onverantwoord gedrag van kinderen. Hij vindt dat onterecht, omdat nare incidenten niet te voorkomen zijn.

bron