Bekijk volle/desktop versie : Jan Jaap van der Wal over de Islam



08-11-2009, 21:07
De afgelopen week stond deze vraag en antwoord van cabaretier Jan Jaap van der Wal (van "Dit was het nieuws&quot in een interview in de VPRO-gids:

“In aflevering zes staat de islam centraal. Is dat wel een gangbaar onderwerp voor een wetenschappelijke talkshow?”

Van der Wal:“Het zit op de rand . Toch is het een onderwerp dat speelt, vooral de relatie tussen godsdienst en cultuur. De kerk als instituut bestaat helemaal niet binnen de islam. Er is wel een voorganger, maar er is geen autoriteit zoals je die in het christendom hebt. Ik vind het belangrijk dat die feiten verteld worden, daar haal je een hoop misverstanden mee uit de wereld. Een uitspraak van een imam of een ayatollah is niets meer dan een uitspraak van een willekeurige gelovige. Het is niet te vergelijken met een uitspraak van de paus.”[/SIZE]

Het is een interessant standpunt. Mijn vraag is dan: herkennen de moslims op dit forum zich in wat JJvdW hier zegt?

[SIZE="1"]Jan Jaap van der Wal

08-11-2009, 21:59


Nee. Het klopt dat wij als Moslims niet zomaar een uitspraak van iemand aannemen, omwille van die persoon zelf. Onze religie is namelijk gebaseerd op bewijs. Wij halen dus onze verschillende ahkaam (regelgevingen) voor onze godsdienstige gebruiken of sociale omgang uit de noesoes(teksten) van onze religie. Dat een geleerde of persoon iets zegt is op zichzelf geen bewijs. Zoals een vroegere Islamitische geleerde, Imaam Maalik het mooi zei: 'Van iedereen na de Profeet Sallaallaahoe 'alaihi wa sallam zal zijn uitspraak worden geaccepteerd en verworpen, behalve van de Profeet sallallaahoe 'alaihi wa sallam(=vrede zij met hem). ' Voor de rest, wanneer een geleerde dus een oordeel geeft en dit onderbouwd vanuit de bronnen van de Islaam(bewijzen geeft), dan is het daarmee wel verplicht om zijn uitspraak te accepteren. Ook kan een geleerde qiyaas(analogie) verrichten of ijtihaad(inspannen tot oordeel) mbt. zaken waar geen duidelijke teksten voor zijn, en wanneer dit op een correcte manier wordt gedaan is het aan de Moslims om dit te accepteren. Kortom, wat de heer van de Wal zegt klopt gedeeltelijk: een uitspraak van een Islamitische geleerde is op zichzelf niet bindend, tenzij hij de fatwa(religieus decreet) geeft vanuit de 4 bekende adillah (bewijzen) die de Islamitische jurisprudentie kent.