Rei7aan
14-10-2009, 17:52
Ok, ik heb dus een GEWELDIG recept voor een cake van een vriendin gekregen en daarin staat dat ik 'baking soda' moet gebruiken. We communiceren altijd in het engels, vandaar dat het in het engels stond.
Ik heb dus opgezocht wat het precies is, het is een soort chemisch verfijnde vorm van keukenzout? Het meisje zelf beschreef het ook als zoiets (ik verwarde het eerst met gist) en ze had het gehaald van haar land van herkomst, dus niet hier.
Citaat:
Wat is precies de Nederlandse naam en waar kan ik het vinden?
Alvast bedankt !
Ik heb dus opgezocht wat het precies is, het is een soort chemisch verfijnde vorm van keukenzout? Het meisje zelf beschreef het ook als zoiets (ik verwarde het eerst met gist) en ze had het gehaald van haar land van herkomst, dus niet hier.
Citaat:
Baking soda is soda-bicarbonaat. Het wordt wel eens verward met bakpoeder - baking powder in het engels.
Het zijn allebei chemisch samengestelde producten. Baking powder zorgt er voornamelijk voor dat er gas gevormd wordt (om een rijzing tot stand te brengen). Baking soda heeft een gashoudend effect, m.a.w. het gevormde gas wordt vastgehouden.
Bij droog gebak waar boter in zit (zoals bv. cake) heb je beide elementen nodig. Baking powder werkt bij een hoge temperatuur. Daarom zet je de cake de eerste 20 minuten in een oven van 220? C. Het gas wordt gevormd in je gebak. Na 20 minuten verlaag je de oventemperatuur naar 180? C en kan het soda-bicarbonaat zijn werk doen. Het gevormde gas wordt vastgehouden en de cake kan mooi uitbakken.
Bij traditionele recepten voegt men soms enkel wat soda-bicarbonaat toe om de luchtigheid vast te houden. Bij sommige andere recepten zal men dan weer enkel baking powder nodig hebben.
Bron
Het schijnt dus heel handig te zijn, want zo 'rijst' de cake veel beter(er zit sowieso ook nog bakpoeder in)! Alleen, ik heb het nergens kunnen vinden (niet in de AH en nettorama iig)Het zijn allebei chemisch samengestelde producten. Baking powder zorgt er voornamelijk voor dat er gas gevormd wordt (om een rijzing tot stand te brengen). Baking soda heeft een gashoudend effect, m.a.w. het gevormde gas wordt vastgehouden.
Bij droog gebak waar boter in zit (zoals bv. cake) heb je beide elementen nodig. Baking powder werkt bij een hoge temperatuur. Daarom zet je de cake de eerste 20 minuten in een oven van 220? C. Het gas wordt gevormd in je gebak. Na 20 minuten verlaag je de oventemperatuur naar 180? C en kan het soda-bicarbonaat zijn werk doen. Het gevormde gas wordt vastgehouden en de cake kan mooi uitbakken.
Bij traditionele recepten voegt men soms enkel wat soda-bicarbonaat toe om de luchtigheid vast te houden. Bij sommige andere recepten zal men dan weer enkel baking powder nodig hebben.
Bron
Wat is precies de Nederlandse naam en waar kan ik het vinden?
Alvast bedankt