Bekijk volle/desktop versie : Wielrenner Frank Vandenbroucke leeft niet meer ..hij is 34 jaar geworden



13-10-2009, 21:26
De Belgische wielrenner Frank Vandenbroucke is op 34-jarige leeftijd in Senegal overleden. De Franstalige tv-zender RTBF maakte dat maandagavond bekend. De voormalig winnaar van Luik-Bastenaken-Luik zou een fatale longembolie hebben gekregen tijdens zijn vakantie in Afrika.

Een longembolie is een afsluiting van een longslagader waardoor het erdoor verzorgde longweefsel niet of slechts gedeeltelijk van bloed kan worden voorzien.

Vandenbroucke was een van de grootste Belgische wielertalenten, die veel won maar ook diep viel. Hij werd tijdens zijn carrière meer dan eens in verband gebracht met het gebruik van en handel in verboden prestatiebevorderende middelen. In 2002 werd een grote hoeveelheid aangetroffen in zijn huis. De politie haalde hem dat jaar ook twee keer met teveel drank op achter het stuur van zijn auto vandaan.

Ook zijn privéleven verliep chaotisch. Twee jaar geleden deed de depressieve Vandenbroucke een zeldmoordpoging, nadat zijn vrouw had gezegd dat ze van hem wilde scheiden. Drie jaar later probeerde hij het in Italië opnieuw door een overdosis pillen te nemen.

'VDB' vestigde zijn naam in 1991 definitief door nationaal kampioen bij de nieuwelingen te worden. Een jaar later volgde ook de titel bij de junioren. Als prof boekte hij zeges in onder meer Parijs-Brussel (1995), de Ronde van Oostenrijk en de Scheldeprijs ('96), Ronde van Luxemburg ('97), Gent-Wevelgem en Parijs-Nice ('98), Omloop het Volk en Luik-Bastenaken-Luik ('99). Dat jaar pakte hij ook twee ritzeges in de Vuelta. Na de eeuwwisseling ging het snel bergafwaarts, zowel sportief als privé.

13-10-2009, 21:29


De Belgische kranten maken de balans op nu er aan het leven van Frank Vandenbroucke toch nog een abrupt einde is gekomen.


VDB in april 2008 in Gent tijdens de presentatie van zijn boek 'Ik ben God niet'. Foto: ANP "We moeten het toegeven: onder journalisten werd vaak voorspeld dat Vdb abrupt aan z'n einde zou komen. Maar de laatste tijd was daar geen sprake meer van. Frank was weer op weg om renner te worden. Zijn laatste buiging maakte hij in zijn gekende stijl", schrijft La Dernière Heure.

"Hij was een uitzonderlijk kampioen, zonder twijfel de stijlvolste Belgische renner sinds Eddy Merckx, door zijn gemak op de fiets. Frank leefde te snel, hij was de James Dean van zijn generatie. Hij was een ondefinieerbare ster, zoals ook John McEnroe en Marco Pantani waren", aldus Le Soir.

De Franse sportkrant L'Equipe: "Vandenbroucke was jarenlang het wonderkind van het Belgische wielrennen, maar ook het enfant terrible van de dopinggeneratie."

13-10-2009, 21:37
Nu jij nog..