Bekijk volle/desktop versie : Recpten



Pagina's : [1] 2 3

01-06-2004, 12:19
Zal eers beginnen met gebak,nagerechten,...


Appeltaart





Ingrediënten voor een springvorm van 24 cm:
x 150 gr. boter x 20 gr. bloem x 75 gr. suiker x mespuntje zout x 1 eidooier x water x boter en bloem voor de vorm
Voor de vulling:
x 5 middelgrote appels (circa 1 kg) x sap van 1/2 citroen x 3 eetlepels rozijnen x 75 gr. suiker x 2 theelepels kaneel x 1 eetlepel maïzena
Voor de afwerking:
x 1 losgeklopt ei


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180ºC. Kneed de in blokjes gesneden boter, de bloem, de suiker, het zout en de eidooier door elkaar en voeg precies genoeg water toe om het deeg te laten samenhangen. Laat het in gladfolie verpakte deeg minstens 1 uur in de koelkast rusten.
Bestrijk de vorm met boter en bestrooi met bloem. Verdeel het deeg in 2 ongeveer gelijke porties. Rol een deel uit tot een ronde lap van circa 24 cm doorsnee, zet er de vorm op, snijd de deeglap op maat en leg op de bodem van de vorm. Rol de tweede portie uit tot een lange reep en bekleed daarmee de opstaande rand van de vorm. Druk het deeg in de naad goed op elkaar. Bewaar de deegresten voor de bovenkant! Zet de taartvorm in de koelkast terwijl de vulling wordt gemaakt. Snijd de appelparten in niet te kleine blokjes of schijfjes. Schep er het citroensap, de rozijnen, de suiker, de kaneel en de maïzena door. Schep de vulling in de taartvorm. Rol de deegresten uit en snijd er smalle reepjes van. Bekleed de taart met een netwerk van deegreepjes en druk de randen goed op elkaar. Bestrijk de deegreepjes en de rand van de taart met het losgeklopte ei en zet de appeltaart 45 tot 50 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Laat de taart afkoelen voor de rand van de vorm wordt weggenomen. Garneer desgewenst met toefjes slagroom.

Bereidingstijd: circa 35 minuten (excl. rusttijd en oventijd)

01-06-2004, 12:21


Bananenrol






Nodig:
x stuk bakpapier van 30 x 40 cm x 1 citroen x 3 eieren x 100 gr suiker x 70 gr bloem x 30 gr maïzena x 2 eetlepels suiker
Voor de vulling:
x 1 glas siroop of geen siroop x2 dl slagroom x 3 eetlepels suiker x 1/2 zakje slagroomversteviger x 2 grote bananen x 4 eetlepels abrikozenjam x poedersuiker om te bestrooien



Voorbereiding:
Vouw een vorm met een opstaande rand van 2 cm van het bakpapier, zet de hoeken vast met paperclips en leg de vorm op de bakplaat. Verwarm de oven voor op 200°C. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Scheid de eieren in dooiers en witten. Klop de eiwitten stijf en klop er daarna de lepel voor lepel de helft van de suiker door. Klop de dooiers met de rest van de suiker en de citroenrasp tot het mengsel als een dik lint van de garden loopt. Spatel het dooiermengsel door de eiwitten. Spatel er de gezeefde bloem met de maïzena door. Schep het beslag in de papieren vorm, strijk de bovenkant glad en bak de koek in 10 tot 12 minuten goudbruin. Leg een theedoek op het werkvlak, bestrooi met de twee eetlepels suiker en stort er de koek op. Bestrijk het papier met koud water en trek het van de koek. Snijd de randen van de koek, rol hem met behulp van de theedoek langs de korte kant op en laat afkoelen.

Afwerking:
Rol de koek terug en bedruppel met de siroop. Klop de slagroom stijf met de suiker en de slagroomversteviger. Snijd de bananen in de lengte in vieren en besprenkel de repen banaan met het citroensap. Bestrijk de koek eerst met de abrikozenjam, daarna met de slagroom (laat de laatste 10 cm vrij). Beleg in de breedte met de repen banaan. Rol de koek op en bestrooi rijkelijk met de poedersuiker. Snijd de rol in dikke plakken en leg deze op de snijkant op de bordjes.

Bereidingstijd: ca. 40 minuten

01-06-2004, 12:25
Chocoladeborstplaat





Ingrediënten:
x 500 gram suiker x 2 eetlepels cacaopoeder x 1½ dl melk x 2 volle eetlepels bakgember of fijngesneden gekonfijte gemberbolletjes



Bereiding:
Doe de suiker in een steelpan met een dikke bodem en roer er het cacaopoeder door. Giet er zoveel melk op dat de bovenkant van de suiker net vochtig is (circa 1½ dl). Breng op laag vuur langzaam aan de kook en laat circa 10 minuten regelmatig roerend bruisend koken tot een druppel die van de lepel valt een draad trekt. Voeg de gember toe en laat die circa 2 minuten zachtjes meekoken.
Neem de pan van het vuur en blijf roeren tot het mengsel is afgekoeld en dof is geworden. Zet intussen de met koud water omgespoelde vormen elk op een stukje bakpapier. Vul de vormen met het mengsel en laat opstijven. Trek als de bovenkant hard is geworden, het bakpapier van de onderkant.
Laat de borstplaten op hun kant verder opstijven. Verwijder de vormen als de borstplaten helemaal zijn opgesteven.

Variatietips:

Laat de gember achterwege.

Vervang de melk en het cacaopoeder door 1½ dl sterke koffie en roer er op het laatst nog een scheutje koffielikeur door.

Maak roomborstplaat door de melk te vervangen door room en gebruik een paar druppels vanille-essence als smaakmaker.

Tip:

In de betere keukenwinkels zijn flexibele kunststof matjes te koop waarin fondantjes kunnen worden gegoten.

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

01-06-2004, 12:27
Chocoladecake






Voor een langwerpige cake
x 185 gr. boter x 170 gr. witte basterdsuiker x 2 eieren (losgeklopt) x 140 gr. zelfrijzend bakmeel x 100 gr. bloem x 1/2 kop (= 125 ml) cacao x 1 theelepel zuiveringszout x 1,25 dl melk
Voor het glazuur:
x 30 gr gesmolten boter x 2 eetlepels warm water x 2 eetlepels cacao x 185 gr poedersuiker



Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een langwerpige bakvorm van 21 x 14 x 7 cm in met gesmolten boter of olie. Bekleed de bodem en de zijkanten met bakpapier. Klop met een mixer de boter en de suiker licht en romig. Voeg de eieren in beetjes toe; na elk beetje goed kloppen.
Schep met een metalen lepel om en om de gezeefde meelsoorten, de cacao en de melk door het botermengsel. Roer het beslag glad en schep het in de ingevette bakvorm; bovenkant gladstrijken.
Bak de cake 1 uur, tot een breinaald, waarmee u in het midden prikt, er schoon uitkomt. Laat de cake 5 minuten in de vorm rusten. Keer het om en laat hem op een rooster afkoelen.
Het Glazuur: Meng de boter, het water en de cacao tot een glad papje. Voeg de gezeefde poedersuiker toe. Meng alle ingrediënten tot een gladde massa. Smeer het glazuur over de afgekoelde cake en bestrooi met poedersuiker.

Bewaartijd: De chocoladecake zonder glazuur en in plastic verpakt blijft in de diepvries een maand goed.

Variant:
Gebruik voor een vollere smaak voor het glazuur 50 gr. pure chocolade in plaats van cacao en water. Meng de chocolade en de boter in een vuurvaste kom. Smelt de chocolade au bain marie. Meng het chocolademengsel en de poedersuiker tot een gladde massa. Smeer die over de afgekoelde cake en garneer het eventueel met witte chocoladekrullen.

Bereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 1 uur

01-06-2004, 12:30


Citroentaart met passievruchten






Voor een vorm van Ø 20 cm
Voor het deeg: x 150 gr bloem x 50 gr suiker x mespunt zout x 100 gr boter x bakpapier en droge peulvruchten voor het blind bakken
Voor de vulling: x 2 citroenen x 100 gr suiker x 100 gr boter x 4 eieren x 2 eetlepels maïzena x 3 passievruchten x 3 eetlepels passievruchten- of abrikozenjam


Voorbereiding:
Roer de bloem, de suiker en het zout in een kom door elkaar. Meng er met de vingertoppen de in blokjes verdeelde boter door. Kneed met zo weinig mogelijk water tot een samenhangend deeg. Of maak het deeg in de foodprocessor. Laat het in folie verpakte deeg minstens 30 minuten in de koelkast rusten. Maak intussen de vulling. Rasp de schil van één van de onder de hete kraan schoongeborstelde citroenen en pers ze beide uit. Vul het citroensap met water aan tot 2 dl. Breng het water met het citroensap, de citroenrasp, de suiker en de boter aan de kook en roer tot de boter en de suiker gesmolten zijn. Klop de eieren los met de maïzena en klop ze in een dun straaltje door het botermengsel. Laat op laag vuur al roerend binden en laat daarna afkoelen. Halveer de passievruchten en schep de inhoud door de citroencrème.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de ingevette vorm met het uitgerolde deeg. Leg een stuk bakpapier op het deeg en schud er de droge bonen op. Zet de taartbodem 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Neem de taartbodem uit de oven en verwijder het bakpapier en de bonen. Schep de citroenvulling in de taartbodem en laat nog 15 tot 20 minuten bakken. Laat de taart afkoelen en bestrijk met verwarmde jam.


Bereidingstijd: circa 40 minuten, de oventijd niet meegerekend

01-06-2004, 12:32
Duivelstaart





Voor een ronde gevulde taart met een doorsnede van 20 cm
x 125 gr. bloem x 125 gr. zelfrijzend bakmeel x 1 theelepel zuiveringszout x 2/3 kop cacao (1 kop is ca. 250 ml) x 280 gr. witte basterdsuiker x 125 gr. zachte boter x 2,5 dl melk x 150 gr. zure room x 3 losgeklopte eieren x 1,9 dl slagroom (geklopt)
Voor de Chocoladeglazuur:
x 50 gr pure chocolade x 25 gr. boter x 3 theelepels poedersuiker



Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een diepe ronde bakvorm van Ø 20 cm in. Zeef de bloem, het meel en de cacao in een kom. Voeg de suiker, de boter, de melk en de zure room toe. Klop alles met de mixer op de middelste stand in 1 minuut door elkaar.
Voeg de eieren toe, klop het beslag op een hogere stand in 4 minuten glad en romig. Schep het in de ingevette bakvorm en strijk het glad. Bak de cake 1 uur, tot een breinaald waarmee u in het midden prikt er schoon uitkomt. Haal de cake uit de oven en laat het 10 minuten in de vorm rusten; stort hem op een rooster.
Chocoladeglazuur: meng de chocolade en de boter in een vuurvaste kom. Au bain marie roeren tot het mengsel is gesmolten en glad is. Voeg geleidelijk de gezeefde poedersuiker er aan toe en roer het glazuur glad.
Snijd de koude cake horizontaal doormidden en verdeel de geklopte slagroom over de onderste cakelaag. Leg de bovenste erop. Strijk het chocoladeglazuur over de bovenkant.

Let op:
Laat bij het smelten van de chocolade geen water of stoom bij het mengsel komen, want dan verandert het mengsel in een ruwe onhandelbare massa. U moet de chocolade dan weggooien en van voren af aan beginnen.

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Baktijd: 1 uur

01-06-2004, 12:33
Kokostaart






Voor een ronde taart van Ø 17 cm
x 125 gr boter x 220 gr witte basterdsuiker x 2 eieren, losgeklopt x 1 theelepel vanille-essence x 220 gr bloem x 2 theelepels bakpoeder x 1,25 dl melk
Voor de sinaasappelcrème:
x 110 gr witte basterdsuiker x 80 ml water x 125 gr boter x 2 theelepels sinaasappelsap x 1 theelepel fijngeraspte sinaasappelschil x 1½ kop (= 375 ml) geraspt of geschaafd en geroosterd kokos, ter garnering




Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een diepe, ronde bakvorm van Ø 17 cm in. Bekleed de bodem met bakpapier. Klop met een mixer de boter en de suiker licht en romig. Voeg de eieren in beetjes toe; na elk beetje goed kloppen. Klop de essence erdoor. Schep met een metalen lepel om en om de gezeefde bloem met het bakpoeder en de melk erdoor. Roer het beslag glad, schep het in de ingevette bakvorm en strijk het glad. Bak de taart 40 tot 45 minuten, tot een breinaald, waarmee u in het midden prikt, er schoon uitkomt. Laat hem 10 minuten in de bakvorm rusten; stort het om een rooster en laat hem afkoelen.
Sinaasappelcrème: verhit de suiker en het water al roerend op een laag vuur, tot de suiker is opgelost. Breng het mengsel aan de kook, temper het vuur. Laat de siroop 5 minuten onafgedekt, zonder roeren doorkoken. Van het vuur halen en even laten afkoelen. Klop met een mixer de boter, het sap en de geraspte schil licht en romig. Schenk de afgekoelde siroop erbij en klop totdat het mengsel glad en luchtig is. Verdeel het over de boven- en zijkanten van de cake. Druk voorzichtig een dikke laag geraspt kokos tegen de zijkant en op de bovenkant. Voor de bovenkant kunt u eventueel ook geschaafd kokos gebruiken.

Bewaartijd: In een luchtdicht afgesloten bewaardoos in de koelkast blijft deze cake 3 dagen goed, zonder de crèmelaag in de diepvries 2 maanden.

Tip:
Je kunt de cake ook in lagen verdelen, smeer dan crème tussen de lagen en op de cake. Hiervoor heb je anderhalf keer de hierboven vermelde hoeveelheid nodig voor de sinaasappelcrème. Laat na stap 1 de cake helemaal afkoelen. Maak de crème zoals bij stap 2 beschreven. Snijd de cake horizontaal doormidden en bestrijk één helft met een laag crème. Leg de tweede helft erop en bestrijk die ook met crème.

Bereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 40 - 45 minuten

01-06-2004, 12:35
Notenpralinés






Voor circa 20 stuks
x 150 gr suiker x 2 eetlepels water x 200 gr gemengde geroosterde noten zonder zout (amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachnoten)




Bereiding:
Doe de suiker met het water in een pannetje met een dikke bodem en laat op middelhoog vuur zonder te roeren smelten. Laat de karamel goudbruin kleuren. Let goed op, want de suiker verbrandt snel. Vet intussen een velletje bakpapier in met olie. Hak de noten grof. Neem de pan van het vuur en houd de bodem een paar tellen in koud water om het kookproces te stoppen. Schep de noten door de karamel en schep goed om tot ze rondom met de karamel zijn bedekt. Schep kleine hoopjes van de notenkaramel op het bakpapier en druk ze met een lepel plat. Laat de pralinés opstijven en maak ze los van het papier.

Bereidingstijd: circa 20 minuten

01-06-2004, 12:59
Speculaastaart







Ingrediëntenvoor een springvorm met een doorsnee van 20 cm:




Voor het deeg:
x 200 gr zelfrijzend bakmeel x 125 gr lichtbruine basterdsuiker x 1 volle eetlepel speculaaskruiden of koekkruiden x 150 gr boter x 1 eetlepel melk x 1 zakje geschaafde amandelen
Voor de vulling:
x 200 gr gepelde amandelen x 200 gr witte basterdsuiker x 4 eetlepels advocaat



Voorbereiding:
Meng het bakmeel, de lichtbruine basterdsuiker, de kruiden en de in blokjes verdeelde boter in de foodprocessor tot een kruimelig mengsel. Voeg hier zoveel water toe als nodig (één of twee eetlepels) om er een samenhangend deeg van te maken. (Het deeg kan ook met de hand worden gemengd). Verdeel het deeg in twee porties (circa tweederde en éénderde), vorm er afgeplatte ballen van en laat verpakt in plastic folie ongeveer 1 uur in de koelkast rusten.
Maak intussen de amandelvulling. Doe de amandelen met de witte basterdsuiker in de foodprocessor en laat draaien tot de amandelen fijngemalen zijn. Voeg de advocaat toe en laat de machine nogmaals kort draaien tot het een samenhangend mengsel is.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160°C. Rol de grootste deegportie op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een ronde lap met een doorsnee van circa 25 cm en bekleed daarmee de taartvorm. Snijd de rand van het deeg gelijk met de rand van de vorm. Vul de vorm met het amandelmengsel. Rol de kleinste deegportie uit tot een ronde lap met een doorsnee van 20 cm en leg die op de vulling. Druk de deegranden op elkaar. Zet de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de taart uit de oven, bestrijk de bovenkant met de melk en bestrooi met de geschaafde amandelen. Zet de taart nog ca. 10 minuten terug in de oven, tot de amandelen beginnen te kleuren.
Laat de taart ca. 10 minuten in de vorm afkoelen en verwijder daarna de rand.

Speculaaskruiden:
Speculaas dankt zijn kruidige smaak aan het speciale specerijenmengsel dat aan het deeg wordt toegevoegd. Deze zogenaamde speculaaskruiden die overigens kant-en-klaar verkrijgbaar zijn, bestaan uit een mengsel van onder meer gemberpoeder, kaneel, kardemon, koriander en gemalen kruidnagels.

Bereidingstijd: circa 35 minuten, de rusttijd en de oventijd niet meegerekend.

01-06-2004, 13:03
Appelsapflapjes







voor 4 personen
x 1/2 dl appelsap x 150 gr. bloem x 1/2 dl melk x 1 eetlepel bakpoeder x zout x 2 eieren x appelstroop x olie x poedersuiker



Bereiding:
Klop met de mixer de bloem, de melk, het bakpoeder, wat zout en de eieren door elkaar. Voeg het appelsap en 1 theelepel appelstroop toe. Laat dit beslag een half uur rusten. Verhit de olie in een kleine pan en bak pannenkoekjes van het beslag.
Bestrijk de pannenkoekjes met appelstroop en rol ze op of vouw ze dubbel tot flapjes. Bestrooi ze daarna met poedersuiker.

Tip:
Serveer met een bolletje kaneelijs en een bolletje slagroomijs en een dot slagroom.

Bereidingstijd: circa 20 minuten (excl. wachttijd)

01-06-2004, 13:07
Amandeltaart







Ingrediënten voor 4 personen

60 g boter (roomboter)
2 eieren
200 g bloem (tarwebloem)
150 g suiker
0.3 dl melk (halfvol)
100 g boter (roomboter)
150 g amandelschilfers
0.2 dl melk (halfvol)
100 g suiker





De eieren klutsen, de boter smelten zonder te bruinen en samen met de bloem, de melk en de suiker bij de eieren voegen.

De oven voorverwarmen en daarin een bakvorm met enkele klontjes boter plaatsen. Na 5 minuten uit de oven nemen en met draaibewegingen de boter over de vorm verdelen.

Het deeg in de vorm doen en 10 minuten op 220 graden laten bakken in de oven.

Ondertussen de amandelsaus bereiden. Hiervoor de rest van de melk, de boter en de suiker samen met de amandelen in een steelpan doen en verwarmen tot de suiker gesmolten is.

De taart uit de oven nemen en overgieten met de saus.

Nog een kwartier laten verder bakken. Buiten de oven laten afkoelen.

01-06-2004, 13:08
hoi mag ik je vragen of je die duiveltaart weleens hebt gemaakt is het lekker makkelijk om te maken ziet er lekker uit??

groetjes kookgek

01-06-2004, 13:09


Appeltaart






Ingrediënten voor 4 personen

50 g boter (bakboter)
150 g bloem (tarwebloem)
150 g suiker
7 g bakpoeder
1 dl room
2 eieren
2 appelen (Boskoop)
kaneelpoeder
3 eetlepels bruine suiker





De zachtgemaakte boter vermengen met de witte en de bruine suiker. Er één na één de eieren door verwerken.

Het bakpoeder en een snuifje kaneel door de bloem mengen en door het mengsel boter-suiker-eieren strooien. De room bijvoegen om een zacht, gelijkmatig deeg te bekomen.

De appelen schillen, klokhuizen verwijderen en in dobbelsteentjes snijden. Ze vermengen met het deeg.

Een bakvorm insmeren met wat boter en met bloem bestuiven. Vullen met het deeg.

De taart in ongeveer 45 minuten bakken in een oven van ongeveer 180 graden.

Warm opdienen, eventueel met een bolletje vanilleroomijs.

01-06-2004, 13:12
Cake met cetroenmelisse





Ingrediënten voor 4 personen

200 g boter (bakboter)
200 g suiker
200 g bloem (zelfrijzend)
4 eieren
3 eetlepels citroensap
2 eetlepels citroenmelisse (fijngehakt)





Laat de boter zacht worden op kamertemperatuur en meng ze met de

suiker. Roer er één voor één de hele eieren door en voeg het citroensap toe. Voeg voorzichtig de bloem toe en roer het geheel tot een soepel deeg. Meng tenslotte de fijngehakte citroenmelisse door het beslag.

Verwarm de oven voor op 180°C en bestrijk ondertussen een cakevorm met boter en bloem. Schep het deeg in de vorm en laat 45 minuten bakken in de oven.
Haal de cake uit de vorm en laat omgekeerd op een rooster afkoelen.

01-06-2004, 13:14

Citaat:
Origineel gepost door kookgek
hoi mag ik je vragen of je die duiveltaart weleens hebt gemaakt is het lekker makkelijk om te maken ziet er lekker uit??

groetjes kookgek
Nee die heb ik nog nooit gemaakt lijkt me makkelijk als je het toch gaat maken laat dan eens weten of het gelukt is of niet.

Pagina's : [1] 2 3