Bekijk volle/desktop versie : Turkije wil humaner worden



27-09-2009, 23:25


Turkije is al veel geld kwijtgeraakt door rechters die zich niet kunnen aanpassen aan de nieuwe wind die uit Europa waait. Misschien gaat de staatskas straks ook de beurs van de beroemde actrice Hülya Avsar spekken, nu tegen haar een proces is gestart vanwege uitspraken over de Koerdische kwestie.

Turkije wil niet nog meer geld verliezen vanwege de rechters die zich niet kunnen aanpassen aan de nieuwe tijd. De Turkse minister van justitie heeft laten weten dat vonnissen van de rechters bij het Europese Hof van Mensenrechten van het Engels naar het Turks vertaald zullen worden zodat Turkse rechters de uitspraken van hun Europese collega’s kunnen bestuderen. Zo hoopt hij dat ook Turkse rechters vonnissen uitspreken die ‘de mens’ voorop stellen, in plaats van de staat.

Elk jaar is Turkije miljoenen euro’s kwijt door de vonnissen van de rechters die de staat willen beschermen. De rechters, opgeleid als hoeders van de staat, spreken vele vonnissen uit die het individu benadeelt ten opzichte van de staat. Vroeger kon dit. Maar tegenwoordig valt het Turkse recht onder het Europese Mensenrechtenhof. Elke burger die in Turkije is uitgeprocedeerd en vindt dat hij is gedupeerd door de staat, kan naar het Mensenrechtenhof in Straatsburg stappen.

Dit is dan ook duizenden keren gebeurd tot nu toe. Met als gevolg dat Turkije duizenden keren is veroordeeld. De Europese rechters hebben in de meeste gevallen de uitspraken van de Turkse rechters teniet gedaan en veroordeelden Turkije tot het betalen van miljoenen euro’s aan schadevergoedingen. Turkije heeft voornamelijk aan zijn Koerdische burgers, in de meeste gevallen slachtoffer geworden van de politie en het leger, met vele euro’s tegemoet moeten komen.

Binnenkort krijgen de rechters dus de vertalingen in de brievenbus. De vraag is of dit enige nut zal hebben. Hebben ze deze vertalingen nodig om er achter te komen dat tegenwoordig het individu belangrijker is dan de belangen van de staat?

Sommige columnisten stellen een andere oplossing voor: ‘laat de rechters meebetalen aan de schadevergoedingen die Turkije moet betalen’. Nu kunnen de rechters makkelijk een nationalistische houding aannemen en elke keer het proces in het voordeel van hun geliefde staat laten eindigen. Maar ze zullen snel veranderen als hun eigen portemonnee wordt getroffen door hun onvermurwbare houding.

Vooralsnog lijkt er niets veranderd te zijn in de filosofie van de Turkse rechters. In de meest recente zaak hebben ze weer de staat beschermd. Een officier die in 2005 op demonstranten zonder wapens had geschoten en een jongen had gedood is door de hoogste rechters vrijgesproken. De motivatie van de rechters is dat in het Koerdische deel van Turkije andere normen gelden. ‘De stressvolle werkomstandigheden in dit gebied maakt dat veiligheidsmensen soms de controle over zichzelf kunnen verliezen’, aldus de rechters.

Ook deze zaak gaat nu naar het Europese Mensenrechtenhof. Met de zeer waarschijnlijke consequentie dat Turkije weer moet dokken. Deze keer aan de ouders van de gedode jongen.
Bron

27-09-2009, 23:43


Lekker voor ze, konten likkers.

27-09-2009, 23:48
Kutjebef, misschien komt dan toch nog alles goed..

27-09-2009, 23:57
De titel is verkeer, het moet zijn:"Turkije wil geld besparen"

28-09-2009, 00:15


Humaan geld besparen. Niks mis mee.

28-09-2009, 02:36
Ik heb me toch een zin in een dörom donner.