Bekijk volle/desktop versie : Zelfgebakken brood



18-11-2002, 14:59
Hallo dames (en heren),

Ik ben Nederlandse en zou mijn vriend graag eens verrassen met een zelfgebakken marokkaans brood...

Hebben jullie een recept met bereidingswijze erbij???

Ik zou jullie errug dankbaar zijn!

18-11-2002, 21:01


Met dank aan google.nl een recept voor Marokkaans brood.
Er stond wel bij dat het een 'eigen bedenksel' is, dus het lijkt me geen traditioneel recept.
Ik heb het niet uitgeprobeerd, dus ik weet niet of het een lekker brood oplevert.

Nodig:
125 gram volkoren bloem
125 gram griesmeel
½ zakje gist
1 theelepel zeezout
wat water
2 eetlepels olie

Maak van het bloem, de griesmeel, gist, zout en water en 1 eetlepel olie een soepel deeg. Laat dat een uur rijzen.
Smeer een bakblik met wat olie in en strooi er wat bloem overheen.
Na het uur het deeg weer kneden en uitrollen tot een lap van 1 cm die je in het bakblik legt. Druk met je vingers putjes in het deeg. Giet hier de andere lepel olie overheen.
Schuif daarna het bakblik in de oven en laat 30 min rijzen zonder de oven aan te zetten. Bak het brood daarna af in 40 min op 200 graden.

18-11-2002, 21:05
Neem anders voor de zekerheid het volgende recept. Dit komt van moslima.nl. Dat lijkt me betrouwbaarder.

Marokkaans brood
(Houd rekening met rijstijd van in totaal 2 uren!)

Benodigdheden (voor drie kleine broden):
500 gram bloem van harde tarwe of half-om-half gries van tarwe en bloem.
30 gram verse gist (of 2 dessertlepels droge gist).
ongeveer 3 dl. lauw water.
1 theelepel suiker.
1 eetlepel olijfolie.
1 theelepel zout.
bloem om te bestuiven.
bakpapier.

Zo maak je het:
Kuiltje maken in de bloem, de gist oplossen met wat van het lauwe water en
de suiker. De olie en zoveel water toevoegen dat een soepel deeg gekneed kan
worden, dan pas het zout erbij. Een kwartier kneden (7 minuten in de
kneedmachine op halve kracht). Onder een vochtige doek een uur laten rijzen
bij kamertemperatuur.

Het gerezen deeg in drie bollen verdelen. Door de bloem rollen. Uitdrukken
tot ronde plakken van 2 cm dikte. Op een bakplaat, bedekt met bakpapier, een
uur laten rijzen onder een vochtige doek. Dan drie of vier keer inprikken
met een punt van een grote vork, of met een zeer scherp mesje als volgt
insnijden: 4 rechte sneden langs de rand, die elkaar bij de uiteinden
kruisen.

Ongeveer 30 minuten bakken in de voorverwarmde oven van 225 graden Celsius.
Het brood is dan goudbruin. Men scheurt het in punten.

19-11-2002, 13:25
bedankt voor de tip... had wel gezocht, maar niet zo goed dus!!!!




THANKX

19-11-2002, 22:00


salaam,

ik heb 5 recepten voor marokkaans brood.
morgen of overmorgen schrijf ik hier

27-11-2002, 12:43
He Marocboy2002,

Waar blijven die recepten voor dat brood nou???

Je zou me er echt mee helpen.

Groetjes Bleu Sky


30-11-2002, 21:49
1 ½ kg witte bloem om brood van te bakken
30g gist
1 eetlepel zout

voor 4 broden
2 uur van tevoren beginnen


De gist in ¼ liter lauwwarm water oplossen en enigszins laten rijzen
De gezeefde bloem met het zout in een kom overdoen.De oploste gist
en ½ liter lauwwarm water toevoegen en alles goed vermengen.

Het deeg met de muis van de hand 15-20 minuten goed kneden.
Vervolgens het deeg met twee eetlepels water weer wat vochtig maken en
met de vuist en 5 min bewerken.Nu nog enkele minuten met de hand
kneden tot een stevig,maar soepel deeg ontstaat.

Het deeg in vieren delen en tot bollen vormen.Een werkvlak met wat
bloem bestrooien en hierop de deegbollen met de vlakke hand tot platte
broden vorm van ca ½ cm dikte.Een bakblik invetten en hierop de
broden leggen,afgedekt met een schone theedoek.Op een niet te koude
plaats het geheel ca.1.5 â2uur laten rijzen tot het volume van de broden
twee - tot driemaal is toegenomen.

De oven voorverwarmen op 180 graden.Elke brood drie â viermaal met
een vork inprikken en in 10- 15 minuten goudbruin bakken

30-11-2002, 21:50
1kg zemelen
100g witte bloem om brood van te bakken
30g gist
1/8 1 olie
1 eetlepel zout

voor 4 middelgrote broden

De gist in ¼ liter lauwwarm water oplossen en enigszins laten rijzen
De zemelen,gezeefde bloem en het zout in een kom overdoen.De gist,
de olie ¾ liter lauwwarm water toevoegen en alles goed vermengen.
Het deeg met de muis van de hand 15-20 minuten goed kneden.
Vervolgens het deeg met twee eetlepels water weer wat vochtig maken en
met de vuist en 5 min bewerken.Nu nog enkele minuten met de hand
kneden tot een stevig,maar soepel deeg ontstaat.
Het deeg in vieren delen en tot bollen vormen.Een werkvlak met wat
bloem bestrooien en hierop de deegbollen met de vlakke hand tot ronde,
platte broden vorm van ca ½ cm dikte.

Een bakblik invetten en hierop de broden leggen,afgedekt met een
schone theedoek.Op een niet te koude plaats 1.5 â2uur laten rijzen
tot het volume van de broden twee - tot driemaal is toegenomen.
De oven voorverwarmen op 180 graden.Elke brood drie â viermaal met
een vork inprikken en in 10- 15 minuten goudbruin bakken.

30-11-2002, 21:52
400g fijnegriesmeel
50g suiker
100g zachte boter
zout

voor 4 broden

Griesmeel,suiker en ½ theelepel zout in een kom doen en goed
vermengen.Geleidelijk aan er de boter en enkele eetlepel water door
kneden,tot er een zachte deeg ontstaat.Dit deeg in vieren delen en tot
bollen vorm.Op een bord de deegbollen met de hand tot platte broden
vorm van ca 1 cm dikte.Deze op een matig vuur in een koekenpan
zonder vet aan beide zijden 5 â10 minuten bakken.Heet serveren.

SERVEREN MET : boter,honing of jam

30-11-2002, 21:53
1 kg witte bloem
30g gist
1 theelepel zout

voor ongeveer 15 broodjes

De bloem zeven en in een kom overdoen.De gist oplossen in ¼ liter
lauwwarm water en samen met het zout aan de bloem toevoegen.

Goed vermengen en tijdens het kneden geleidelijk aan nog ¼ liter
lauwwarm water toevoegen,zodat er een soepel deeg ontstaat.Dit deeg
in bollen verdelen,ongeveer zo groot als een sinaasappel en deze met de
hand tot platte broodjes vormen van ongeveer 1 cm dikte.Op een met
bloem bestrooide ondergrond de broodjes 15-20 minuten laten rijzen,
afgedekt met een schoon theedoek.

Wanneer de broodjes driemaal zo groot geworden zijn,ze in een
koekenpan zonder vet aan beide zijden goudbruin bakken.

OPMERKING: deze broodjes zijn bijzonder geschikt voor bij het ontbijt

30-11-2002, 21:55
2 uur van tevoren beginnen
voor 15 broodjes

1 kg witte bloem
30g gist
½ eetlepelzout

voor de vulling:
1 kg schapenvet ( eventueel rundvet)
2 ui
1 bosje peterselie
1 eetlepel mild paprikapoeder
½ theelepel cayennepeper
½ theelepel komijn
zout

Voor de vulling de uien en peterselie fijnhakken en goed vermengen met
de overige ingrediënten en twee uur wegzetten.

Voor het deeg de gezeefde bloem in een kom overdoen.De gist in
¼ liter lauwwarm water oplossen en met het zout aan de bloem
toevoegen.Goed vermengen en geleidelijk aan ¼ liter lauwwarm water
aan het deeg toevoegen en kneden tot het stevig en soepel aanvoelt.
1 uur wegzetten om het te laten rijzen.

Vervolgens het deeg in bollen verdelen ter grote van een mandarijn.
Op een met olie ingevette ondergrond de broodjes uitrollen tot ze een
doorsnee hebben van ca.10 cm.In het midden twee eetlepels vulling
leggen,de randen omhoog vouwen tot er een soort buideltje ontstaat.De
bovenkant stevig dichtknijpen en het geheel weer platduwen tot de
oorspronkelijke grootte.Het deeg mag daarbij niet scheuren.

Op een matig vuur in een droge koekenpan de broodjes aan beide
zijden enkele minuten bakken. Heet serveren

serveren met: pepermuntthee of citroenthee

01-02-2003, 13:36
zo lief een jongen die hier een recept neerschrijft wallah schattig,

:-) :-)


XXXXX

01-02-2003, 22:24


hahahhaha hij is bakker van beroep

05-02-2003, 10:28
hahahaha goed zo marocboy2002!!!!........

14-02-2011, 21:11
wat een oude topic masha Allaah!!! 2002!! ewa up dan maar :-)