Bekijk volle/desktop versie : Brein van verderf en oorlogen in de wereld heeft het loodje gelegd



19-09-2009, 22:50
(Novum) - De Amerikaanse politieke publicist Irving Kristol is vrijdag op 89-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker overleden. Kristol stond bekend als de peetvader van het Amerikaanse neoconservatisme.



"Zijn wijsheid, scherpte, goedgeluimdheid en vriendschappelijkheid maakten van hem een vriend en mentor voor verschillende generaties denkers en politici", liet de redactie van The Weekly Standard in een reactie op haar website weten.

In de jaren dertig was Kristol nog een trotskist, maar hij keerde zich niet lang daarna af van het socialisme. Na de komst van Nieuw Links in de jaren zestig en zeventig brak hij ook met het liberalisme en deed het voor hem ondenkbare: hij sloot zich aan bij de Republikeinse Partij, die ooit 'net zo vreemd voor me was als het bijwonen van de katholieke mis'.

"De invloed van Irving Kristols ideeën is de laatste veertig jaar een van de belangrijkste factoren geweest voor de verandering van de Amerikaanse ideeënwereld", aldus Norman Podhoretz, een aanzien genietende Republikein die in zijn denkbeelden sterk door Kristol is beïnvloed.

Kristol deed afstand van zijn liberale ideeën toen hij steeds meer gedesillusioneerd raakte door de Great Society van de voormalige Amerikaanse president Lyndon Johnson, maar ook door de stijgende misdaadcijfers en het drugsmisbruik en andere problemen die door overheidsprogramma's zouden moeten worden opgelost.

Hij was het vlaggeschip voor de denktanken, diverse media en bedrijven die ervoor zorgden dat het conservatisme zeker twintig jaar een heersende ideologie zou blijven.

De voormalige vicepresident Dick Cheney was een groot bewonderaar, evenals de voormalige president George Bush, wiens regering sterk bevolkt was door neoconservatieven. Bush schonk Kristol in 2002 de presidentiële vrijheidsmedaille. Hij prees hem als 'een denker wiens schrijven het Amerikaanse politieke landschap hielp veranderen'.

http://buitenland.nieuws.nl/569155/amerikaanse_publicist_irving_kristol_overleden

19-09-2009, 23:07


De topic bestaat al..http://forums.marokko.nl/showthread.php?t=2818593
De arme jood Ze doen het wel goed heir op aarde

19-09-2009, 23:51



Ziet er ook uit als een duivel