Bekijk volle/desktop versie : Voorstel om hof te korten valt goed bij oppositie



19-09-2009, 13:04
Voorstel om hof te korten valt goed bij oppositie
Opvallend veel bijval in Tweede Kamer voor het voorstel van Geert Wilders om ook het Koninklijk Huis te korten
Gepubliceerd: 19 september 2009 12:28 | Gewijzigd: 19 september 2009 12:28
Ook de leden van het Koninklijk Huis moeten bezuinigen, vindt een flink deel van de Kamer. Maar ‘foute’ symboolpolitiek ligt op de loer.


Rotterdam, 19 sept. Soms raakt een financiële crisis ook leden van het Koninklijk Huis. Na de oliecrisis in 1973 ruilde Koningin Juliana haar Cadillac in voor een veel zuiniger rijdende Ford Granada. Ze zou het ‘geen pas’ vinden geven om tijdens de oliecrises rond te blijven rijden in een energieslurper. Overigens had Juliana zeker ook een ander motief, schreef Frans Vrijaldenhoven in het boek Koninklijk Autorijden uit 2001: ze hoopte op meer privacy in een wat bescheidener auto.

Deze week ging het tijdens de Algemene Beschouwingen over de vraag of de huidige financiële crisis de leden van het Koninklijk Huis zou móéten raken. Geert Wilders (PVV) begon er over: „Als iedereen de broekriem moet aanhalen, geldt dat ook voor het koningshuis.” Twintig procent bezuinigen op vrijwel alle budgetten, zoals het kabinet wil, moet ook voor het hof haalbaar zijn, vindt Wilders. „Zij zijn toch niet de armsten van de wereld.”

Dat zijn ze niet. Koningin Beatrix zal in 2010 van de Staat 5.1 miljoen euro ontvangen. Daarvan is 843.000 euro bedoeld als inkomen en 4.3 miljoen voor kosten, zoals personeel en materiële uitgaven. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima krijgen ieder 248.000 euro ‘loon’ en daarnaast kunnen ze samen voor 1.5 miljoen euro aan onkosten maken. Maar belangrijker dan de hoogte van de bedragen vond de oppositie dat de toelagen stijgen.Het inkomen van Beatrix gaat met 30.000 euro omhoog en de prins en de prinses krijgen in 2010 ieder 7.000 euro extra.

Bijval

Wilders kreeg, en dat gebeurt niet vaak, bijval van vrijwel de gehele oppositie. Al wilden ze allemaal net iets anders. GroenLinks en D66 vinden dat het hof belasting moet betalen, de SP wil de toelagen bevriezen, net zoals dat met de studiefinanciering dreigt te gebeuren. En het bleef niet bij de oppositie alleen. Fractievoorzitter Mariëtte Hamer van coalitiepartij PvdA zei: „Als wij zeggen dat wij van iedereen wat vragen, lijkt het mij logisch dat wij dat ook van het Koninklijk Huis doen.”

Maar het kabinet is niet van plan de suggesties op dit moment serieus te nemen. Balkenende verwees naar de begrotingsbehandeling van Algemene Zaken later dit jaar. En hij herinnerde de Kamer eraan dat nog geen jaar geleden de formule waarmee het inkomen van het Koninklijk Huis wordt vastgesteld, is goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Het inkomen is deels gekoppeld aan de loonontwikkeling bij het Rijk en de consumentenprijsindex. Als de lonen bij het rijk zouden stagneren is dat terug te zien in het inkomen van de koningin, de prins en de prinses.

„Niet helemaal valide”, noemt hoogleraar staatsrecht in Groningen Douwe Jan Elzinga die argumentatie. „Dat is een systeemdiscussie en die staat los van de vraag of je, als je bijvoorbeeld het Gemeentefonds met wellicht 15 tot 20 procent kort, niet ook naar het budget van het Koninklijk Huis zou moeten kijken.”

Gebaar

Kan het hof zelf ook een gebaar maken? Niet met de verkoop van auto’s in ieder geval, want die worden tegenwoordig geleased. Als grap werd deze week de Gouden Koets aangeboden via veilingsite Marktplaats.nl. De ‘verkoper’ schreef erbij: „Wegens kredietcrisis direct in de verkoop.” Reden: „Het gehele land moet inleveren, dus wij als eigenaar van deze Gouden Koets ook.”

De leden van het Koninklijk Huis moeten verre blijven van symboolpolitiek, vindt Douwe Jan Elzinga. „Koningin Beatrix zou zeker niet moeten zeggen: ‘Ik kan met minder toe nu iedereen dat moet’.” Dat soort acties wakkert volgens Elzinga alleen maar de discussie aan. „Want als ze met minder toe kan waarom heeft ze dat dan een jaar eerder niet gezegd?” Ook fractieleider Alexander Pechtold van D66 vreest voor ‘foute’ symboliek. „Máxima hoeft van mij niet in een confectiejurk naar Prinsjesdag.” Maar Pechtold vindt wel dat je je als lid van het Koningshuis „bewust moet zijn van je voorbeeldfunctie.”

Willem-Alexander en Máxima kwamen het afgelopen jaar vooral in het nieuws door de aankoop van een ranch in Argentinië, de bouw van hun vakantiehuis in Mozambique en een rechtszaak om foto’s van een skivakantie in hartje zomer in Argentinië. En er ontstond ophef over stichtingen die het vermogen van prinses Christina voor haar hebben ondergebracht in belastingparadijs Guernsey vanuit paleis Noordeinde – het werkpaleis van Beatrix. De constructie is legaal, maar omstreden. Balkenende wil dat de stichtingen zich ergens anders vestigen.

Pechtold gunt de leden van de koninklijke familie „alles wat ze zich kunnen veroorloven”. Maar de „schimmige belastingconstructies” vindt hij niet passen bij de voorbeeldfunctie van het Koninklijk Huis. „En ook de bouw van een vakantiehuis in Mozambique in één van de armste landen op de rand van een voedselcrisis noemt hij „heel ongelukkig”.


http://www.nrc.nl/binnenland/article2364300.ece/Voorstel_om_hof_te_korten_valt_goed_bij_oppositie

19-09-2009, 13:05


Ik word er helemaal bedroefd van. We weten dat heel veel geld naar beveiliging gaat nadat er een aanslag op hun is gepleegd. Je zou denken dat die klojo wilders dat begrijpt. Maar nee hoor, er is nooit een aanslag op hem gepleegd, hij weet niet hoe het voelt.

19-09-2009, 13:27
Het is anders een best goed idee.

19-09-2009, 13:34
Natuurlijk moet het koninklijk huis ook inleveren. Lijkt me niet meer dan logisch.

19-09-2009, 14:10


Opheffen die poppenkast.