Bekijk volle/desktop versie : 'VS geven raketschild Oost-Europa op'



17-09-2009, 11:43
'VS geven raketschild Oost-Europa op'
NEW YORK - De Verenigde Staten zien af van hun plannen een antiraketschild in Europa te bouwen. Het plan voor een luchtafweersysteem dat in Tsjechië en Polen zou worden opgesteld, is een erfenis van de regering van George Bush, de voorganger van de Amerikaanse president Barack Obama. Bush hamerde op de dreiging die Iraanse langeafstandsraketten zouden vormen.

De Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken, Andrzej Kremer, en de Amerikaanse onderhandelaar John Rood tekenden 14 augustus 2008 de overeenkomst over het raketschild. Foto: AFP

The Wall Street Journal berichtte donderdag dat de huidige regering die dreiging niet zo serieus neemt. Iran is volgens betrokken ambtenaren in Washington niet zo ver met langeafstandsraketten als eerder werd aangenomen. De dreiging is dus afgenomen, stelt een analyse die volgens The Wall Street Journal komende week aan Obama wordt verstrekt.

Obama zou dan radicaal breken met het beleid van Bush. Bush drukte aan het einde van zijn laatste ambtstermijn fanatiek plannen voor het raketschild door en liet de bouw van installaties beginnen. Het maakte het Kremlin razend. Het schild was in Russische ogen een bedreiging voor Rusland.

Moskou reageerde verheugd op de berichten. Het schrappen van het schild „zou goed nieuws zijn”, zei een functionaris van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het Russische persbureau Interfax.

Ook Polen, waar een deel van het antiraketschild zou moeten worden gehuisvest, zinspeelde op het einde van het project. „Over tien dagen gaan de onderminister van Defensie en ik naar Washington om meer te weten te komen. We horen van verscheidene bronnen dat de kans groot is dat het schild hier niet wordt gebouwd”, zei de Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken Stanislaw Komorowski.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/4854960/___VS_geven_raketschild_op___.html

17-09-2009, 11:43


Eindelijk, de druk van de Russen was toch te groot zo bleek achteraf.!