Bekijk volle/desktop versie : Bewijs van Geen goed beeld van de ISLAM in de westerse media!!!!



16-09-2009, 04:57
Matige berichtgeving over islam
Woensdag 15 juli 2009 | Redactie Wereldjournalisten | Reacties: 2

De westerse media geven geen goed beeld van de islam en datgene wat leeft in de Arabische wereld. Dit zeggen beeldarchivaris Grietje Keller van het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) en theoloog Jielis van Baalen van het Center for Intercultural Dialogue and Translation (CIDT) in het dagblad Trouw.
Op 1 juli j.l. werd de zwangere Egyptische Marwa Al Sherbini tijdens een Duitse rechtszaak vermoord door de man die ze aangeklaagde wegens racisme. Haar man die haar te hulp schoot, werd vervolgens neergeschoten door een bewaker die hem aanzag voor haar belager. Dit drama was groot nieuws in de Arabische wereld terwijl de Nederlandse pers er nauwelijks aandacht aan besteedde.

Gemiste kans
Een gemiste kans, volgens Grietje Keller. Keller: 'Je hebt enerzijds mensen die het Arabische nieuws volgen, zoals bijvoorbeeld Marokkaanse Nederlanders en Irakese Koerden, en overspoeld worden met nieuws over deze zaak. Anderzijds zijn er mensen die de Arabische media niet volgen. Ze weten nauwelijks wat er in Duitsland aan de hand is maar weten vooral niet wat er speelt bij de groep die de Arabische media wel volgt' (Trouw, 9 juli 2009).
Aan de andere kant zijn er bij de Arabische media ook kanttekeningen te plaatsen: zij berichten voornamelijk vanuit Arabisch perspectief. Volgens Keller is het de taak van de Nederlandse media om een evenwichtig beeld te geven van zaken die binnen de Arabische wereld spelen.

Populistisch en stereotiep
Ook intercultureel theoloog Jielis van Baalen heeft kritiek op de manier waarop de westerse media over de islam berichten. Volgens de kersverse directeur van het Center for Intercultural Dialogue and Translation (CIDT) in Caïro hebben de westerse media te weinig kennis over de islam en de Arabische wereld. 'Westerse media zijn geneigd om populistisch, stereotiep en zwart-wit over de islam te berichten. Een ernstig probleem is een gebrek aan kennis over de islam. Mensen die die kennis wél hebben, worden niet serieus genomen en te weinig aan het woord gelaten' aldus Van Baalen in Trouw op 13 juli 2009.
De documentaire ‘De weg naar Mekka’ (nu elke zondagavond te zien op Nederland 2) van de Vlaamse televisiepresentator en filosoof Jan Leyers is volgens Van Baalen een voorbeeld van hoe het ook kan. 'Daarin komen nuances, voors en tegens aan bod.'
Van Baalen wil in Caïro een trainingscentrum opzetten waar westerse journalisten zich gedurende een periode kunnen verdiepen in de Arabische wereld en de islam.

Lees hier het interview met Grietje Keller in Trouw van 9 juli 2009
Lees hier het interview met Jielis van Baalen in Trouw op 13 juli 2009

http://www.wereldjournalisten.nl/artikel/2009/07/15/gebrekkige_berichtgeving_omtrent_islam/