Bekijk volle/desktop versie : VVD: minder Kamerleden en ambtenaren



15-09-2009, 14:04
VVD: minder Kamerleden en ambtenaren
ANP

DEN HAAG - De VVD wil dat het aantal ambtenaren met 35000 omlaag gaat, het aantal Tweede-Kamerleden met vijftig en het aantal senatoren met 25. Dat staat in de 'tegenbegroting' die de liberalen woensdag presenteren.
In een reactie op een Telegraaf-artikel zegt een woordvoerder van Mark Rutte dat er acht ministeries moeten overblijven, waaronder Financiën, Onderwijs en Volksgezondheid.

Andere departementen zouden kunnen fuseren. Buitenlandse Zaken zou dan samen met Ontwikkelingssamenwerking en Defensie het ministerie van Internationale Zaken kunnen worden. Van het geld dat overblijft door de sanering, wil Rutte deels onderwijzers en agenten aanstellen.

De VVD wil dat er per departement maar één minister is. ,,Dus geen programmaministers meer en geen aparte minister voor
Ontwikkelingssamenwerking (OS). Dat betekent dus: opheffing van de programmaministeries Jeugd en Gezin en Wonen, Wijken en Integratie,'' aldus de VVD.

Mark Rutte: ,,Deze programmaministeries hebben hun bestaansrecht nog steeds niet bewezen. Integendeel, de wachtlijsten voor
de jeugdzorg zijn sinds het aantreden van Rouvoet explosief gestegen en het ambitieuze plan voor de wijkenaanpak van
oud-minister Vogelaar is mislukt. Tegelijkertijd blijkt dat een derde van het geld dat wordt uitgegeven aan OS aantoonbaar verkeerd terecht komt.

Miljoenen euro's worden op deze manier door een putje gespoeld.''
Rutte denkt verder aan een ministerie van Veiligheid (Justitie en Binnenlandse Zaken), een Ministerie voor Ondernemerschap (Landbouw, Economische Zaken en Sociale Zaken), een ministerie van Infrastructuur: (VROM, het onderdeel Natuur van Landbouw,
Verkeer en Waterstaat en Wonen en Wijken).

De VVD wil ook minder regels en bureaucratie in het algemeen. De overheid moet in zijn ogen een 'kleine krachtige organisatie' worden. (ANP)

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/430319/2009/09/15/VVD-minder-Kamerleden-en-ambtenaren.dhtml