Bekijk volle/desktop versie : Belgium - IKEA staakt verkoop ganzendons na reportage



12-09-2009, 22:02
http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/993044/2009/09/12/IKEA-staakt-verkoop-ganzendons-na-reportage.dhtml

Woonwarenhuis IKEA is gestopt met de verkoop van producten waarin dons zit dat van levende eenden en ganzen is geplukt. Dat heeft een woordvoerster van het bedrijf gemeld.

Illegale pluk
Het meubelconcern ondernam actie na een Zweedse reportage. Daaruit bleek dat IKEA toch producten van producenten verkocht met dons dat op een illegale manier is geplukt. In de meeste Europese landen is het verboden om ganzen en eenden te plukken als ze nog leven.

Samenwerking stopgezet
"Wij hebben ons hele assortiment geëvalueerd", stelt de woordvoerster. "Wij accepteren geen enkele vorm van dierenmishandeling bij het maken van onze producten."

De samenwerking met een 'foute' leverancier werd direct opgezegd en de twee producten die 'levend' dons bevatten, zijn meteen uit de schappen gehaald. Het ging om een bepaald soort dekbed en kussen.

Keurmerk
De Nederlandse Dierenbescherming wil dat er een Europees keurmerk komt voor producenten waar dons in zit. Dat heeft voorzitter Frank Dales van de dierenrechtenorganisatie gezegd.

Dales gaat het onderwerp met de Euro Group for Animals, een Europese koepelorganisatie van dierenbeschermers, op korte termijn onder de aandacht brengen van bij de Europese Unie.

Foltering
Officieel mag het dons pas geplukt worden als de vogels zijn geslacht, maar in Poolse, Hongaarse en Chinese kwekerijen worden de dieren meerdere keren geplukt voordat ze worden geslacht. Volgens de Dierenbescherming staat dit gelijk aan foltering. (belga/edp)