Bekijk volle/desktop versie : Bolivia beledigd door Miss Peru



21-08-2009, 15:30
Bolivia beledigd door Miss Peru
Gepubliceerd: 21 augustus 2009 11:31 | Gewijzigd: 21 augustus 2009 12:04
Een schoonheidskoningin uit Peru doste zich onlangs uit als ‘duivelsdanser’. Dit tot woede van buurland Bolivia, dat de dans als nationaal erfgoed opeist.

Door een onzer redacteuren

Karen Schwarz, Miss Peru 2009.
Foto Reuters Rotterdam, 21 aug. Bolivia is deze week een internationale campagne begonnen om de duivelsdans op te eisen. De regering van het Zuid-Amerikaanse land heeft op de Spaanstalige nieuwszenders Telesur en CNN en español reclamezendtijd gekocht om in een 20 seconden durend tv-spotje te betogen dat de danza diablada oorspronkelijk uit Bolivia komt, en niet uit buurland Peru.

De carnavaleske dans is een typisch voorbeeld van een syncretisme: een religieuze mengeling van oude inheemse tradities en door de Spaanse kolonisatoren opgelegde rooms-katholieke gebruiken. De dansers zijn uitgedost met felgekleurde kostuums, en dragen maskers en satanshoorns.

De ‘Diablada’ speelt in Bolivia een hoofdrol tijdens het carnaval in de hoog in de Andes gelegen stad Oruro. Dit is het belangrijkste folkloristische evenement van het land, dat ook op een lijst staat van beschermde feesten van culturele VN-organisatie Unesco. De dans wordt echter ook opgevoerd over de grens in het Peruaanse en Chileense deel van de Andes, tijdens respectievelijk de Fiesta de Candelaria en de Fiesta de la Tirana.

http://www.nrc.nl/buitenland/article2335255.ece/Bolivia_beledigd_door_Miss_Peru