Bekijk volle/desktop versie : Conservatieve moslims boos over oproep om terugkeer van Koerdische Joden.



12-08-2009, 18:43


Een nieuwe magazine dat wordt uitgegeven in Zuid-Koerdistan heeft voor ophef gezorgd onder de conservatieve moslims in het land, door een item te plaatsen waarin Koerdische joden worden opgeroepen Israël te verlaten en terug te keren naar Irak.

Door Dashne Abdullah
Foto: Ekurd

Het magazine, "Israël en de Koerden", is een project van Dawood Baghestani, de 62-jarige voormalige chef van de mensenrechten commissie in het zuiden van Koerdistan.

De glossy, dat maandelijks verschijnt in het Koerdisch en in het Engels, heeft een verheven missie: helpen bij het oplossen van het Israëlisch-Palestijnse conflict door de 150.000 Koerdische Joden die in Israel leven te overtuigen om terug te keren naar het zuiden van Koerdistan. Dit verklaarde Baghestani tegenover het AFP.

De nieuwste editie van de magazine, met een oplage van ongeveer 1500 exemplaren, is uitgerust met een vrouw met een Israëlische vlag op de cover. In de magazine staan verhalen over Koerdisch-Joodse tradities en foto's uit de eerste helft van de twintigste eeuw, alsmede de argumenten over de wijze waarop een terugkeer van de Joden zou helpen bouwen aan een welvarend en sterk Koerdistan.

In de magazine staan een aantal argumenten over waarom de terugkeer van de Koerdische joden zou kunnen bijdragen aan de oplossing voor het Koerdische conflict. Toch zijn er mensen die niets voelen de oproep en wantrouwend zijn over de bedoelingen van het magazine.

"Ik ben achterdochtig. Ik zie de zin niet van deze vorm van publicatie," zei Zana Rustayi, een vertegenwoordiger van de islamitische Jamaa Islamiya partij.


Geschiedenis

Joden hebben eeuwenlang in Koerdistan gewoond en werkten als handelaars, landbouwers en ambachtslieden. Maar de oprichting van Israël en de opkomst van het Arabische nationalisme in het midden van de twintigste eeuw veranderde de situatie drastisch en was de aanleiding voor de meeste joden om Koerdistan te verlaten.

Baghestani ontkent dat hij werkt voor de Israëliërs. "Wat ik vraag is verankerd in de grondwet: elke Irakees heeft het recht om terug te keren naar zijn vaderland. Joden die Iraakse burgers waren werden onderworpen aan onrecht," verklaard Baghestani.


Arabieren te vriend houden

Mahmoud Othman, één van de Koerdische toppolitici in Bagdad, heeft twijfels over de ideeën van Baghestani. Hoewel betrekkingen met Israel een leuk idee vindt, is een dergelijke stap niet pragmatisch gezien de Koerdische regio is omringd door andere islamitische landen.

"Koerdistan heeft de Arabieren nodig. We leven in een Arabisch land en we zijn een federale regio in Irak. We hebben geen behoefte aan een relatie met Israël, wij hebben goede relaties met de Arabieren, Iran en Turkije nodig," aldus Othman.


bron