Bekijk volle/desktop versie : 16 Nederlandse jongeren voor rechter in zaak-Mazur



19-07-2009, 02:30
Door MATHIJS STEINBERGER

WOERDEN - Zestien Woerdense jongeren moeten zich komend najaar voor de rechter verantwoorden voor betrokkenheid bij de vechtpartij in juni vorig jaar, waarna Robert Mazur overleed.

Verdachte Richard P. met zijn advocaat R. Maanicus. TEKENING ALOYS OOSTERWIJK
Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekend gemaakt.

OM-woordvoerder Koops zegt nog niet te kunnen zeggen wat de verdachten, die tussen de 20 en 30 jaar zijn, ten laste wordt gelegd. ,,Hierover moeten eerst de nabestaanden worden geïnformeerd.’’

Voor de zitting bij de meervoudige kamer is liefst drie dagen uitgetrokken: op 30 oktober en 1 en 2 november. Eén van de verdachten was ten tijde van de fatale vechtpartij minderjarig en moet in een jeugdzitting voorkomen. Of de rest in z’n geheel voorkomt, wordt nog door zowel rechtbank als OM overwogen.

Het OM had 18 verdachten in beeld. Hoofdverdachte Richard P. werd in maart 2009 veroordeeld tot 18 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De zaak tegen één verdachte is geseponeerd vanwege zeer geringe betrokkenheid bij de vechtpartij, aldus Koops.

P. (30) kwam na aftrek van het voorarrest op 5 juni vrij. Zowel P. als het OM zijn niet in beroep gegaan tegen de veroordeling.

Het heeft ruim een jaar geduurd voordat het OM beslissing over de vervolging van de jongeren nam. Volgens woordvoerder Koops betreft het een juridisch complexe zaak. ,,Er was tijd nodig om de zaak goed uiteen te zetten.’’

De meervoudige strafkamer sprak P. vrij van doodslag, maar veroordeelde hem wegens poging tot doodslag. De rechtbank hechtte grote waarde aan verklaringen van twee jongens die ook hadden deelgenomen aan de vechtpartij in het Woerdense centrum. Volgens hen gaf P. een harde neerwaartse trap in het gezicht van de op de grond liggende Mazur. Volgens P. raakte hij niet het gezicht maar de schouder.

De jonge Pool stierf enkele dagen later aan hersenletsel. Deskundigen hebben niet kunnen vaststellen wat de precieze doodsoorzaak was. Omdat Mazur al ernstig gewond was toen P. zich met de vechtpartij bemoeide, kon de rechtbank geen rechtstreeks verband tussen P’s schop en Mazurs dood vaststellen.

Bron: http://www.ad.nl/groenehart/woerden/3374267/16_jongeren_voor_rechter_in_zaakMazur.html