Bekijk volle/desktop versie : 80 Miljoen euro is er gefraudeerd!



08-07-2009, 11:12
'Fraude met studiebeurs moet aangepakt'
Uitgegeven: 8 juli 2009 07:04
Laatst gewijzigd: 8 juli 2009 10:35

AMSTERDAM - Fraude met de studiebeurs moet beter worden aangepakt. Er wordt nu massaal gefraudeerd met de beurs voor uitwonenden.

Fraudegevallen die aan het licht komen, worden niet aangepakt.

Dat concludeert PvdA-Kamerlid Hans Spekman woensdag uit een inventarisatie onder ongeveer veertig rechercheurs in het hele land.




Studenten frauderen door zich in te schrijven bij een kennis en een beurs aan te vragen voor uitwonenden. Ze blijven ondertussen bij hun ouders wonen en krijgen zo dus onterecht een hogere beurs.


Tachtig miljoen

Door het hele land zijn minstens veertigduizend studenten die dit doen op een totaal aantal van 250.000 uitwonenden. Bij elkaar frauderen ze voor tachtig miljoen euro. Dat schat Spekman door de gegevens van de rechercheurs om te rekenen naar het hele land.

"Ik denk dat het onderwijs die tachtig miljoen euro heel gemakkelijk een betere bestemming zou kunnen geven."


Opsporingsdienst

Er wordt niet actief naar frauderende studenten gezocht. De IB-Groep, die de studiefinanciering regelt, heeft geen eigen opsporingsdienst. "Als een keer iemand wordt betrapt, gaat het om bijvangst in een onderzoek naar een andere zaak", zegt Spekman.

Hij baseert zich op gesprekken met gemeentelijke sociaal rechercheurs. Het komt volgens Spekman vooral voor onder mbo-studenten die in hun eigen stad studeren. ''Het zijn studenten die een straat verder zogenaamd bij een tante gaan wonen.''

Als de rechercheur de fraude doorspeelt aan de IB-Groep, doet die pas aangifte als voor meer dan tienduizend euro is gefraudeerd, bevestigt een woordvoerder van de overheidsdienst. Die coulante regeling moet ervoor zorgen dat een student die zijn ov-jaarkaart een maand te laat inlevert niet meteen wordt vervolgd.

"De student moet wel het onterecht ontvangen geld terugbetalen."


Grens

Die grens van tienduizend euro is volgens Spekman veel te hoog. "Als iemand vier jaar lang onterecht een beurs voor uitwonenden ontvangt, zit hij nog steeds onder de tienduizend euro."

Hierdoor wordt frauderen volgens het Kamerlid een gewoonte. "Als je ziet dat je broer ongestraft te veel studiebeurs krijgt, ga je het zelf niet anders aanpakken."

Daarom moet de grens van tienduizend euro omlaag. Ook moet een pilot die ooit werd opgestart om fraude tegen te gaan verder worden ontwikkeld. "De pilot strandde destijds op bezwaren van onder meer het College Bescherming Persoonsgegevens."

08-07-2009, 11:14


De PvdA is een weerzinwekkende partij.
Ik maak echter een uitzondering voor Eddy Terstall (Vrijdenker) en Hans Spekman (echt betrokken en sociaal)

08-07-2009, 11:16

Citaat door deDesman:
De PvdA is een weerzinwekkende partij.
Ik maak echter een uitzondering voor Eddy Terstall (Vrijdenker) en Hans Spekman (echt betrokken en sociaal)
De rest weet de PvdA (= Plunderen van de Anderen/Arbeiders) wel kleiner te maken.