Bekijk volle/desktop versie : Hoe GEVAARLIJK is de AEL?



08-05-2004, 11:47
8 mei 2004

De Arabisch Europese Liga (AEL) van Abou Jahjah provoceert, intimideert en radicaliseert. Het laatste wapenfeit is de uitnodiging aan moslimleider Qazi uit Pakistan om in Nederland zijn boodschap van jihad te verkondigen. Een jaar na de oprichting van de Nederlandse AEL-tak, wordt hier onder leiding van de Marokkaan Nabil Marmouch steeds vaker opgeroepen tot verzet door de moslims. In het Nederlandse kabinet zitten ´anti-islamitische elementen´, aldus de beweging die aanslagen in Israël en Irak toejuicht. De veiligheidsdienst onderzoekt of de AEL een bedreiging is voor de democratie. Intern én extern lopen de spanningen hoog op.

Intern verdeelde Nederlandse tak roept op tot moslimverzet, maar...

Hoe GEVAARLIJK is de AEL?

door JOOST DE HAAS


UTRECHT, zaterdag
Een intense woede maakte zich eind maart meester van Nabil Marmouch, toen deze Haagse Marokkaan voor het eerst als topman van de Arabisch Europese Liga (AEL) het woord voerde tot militante moslims. „Alle strijders van Hamas zijn helden voor ons. En niet alleen Hamas! Er zijn meer mensen en groepen die verzet voeren: Al-Aqsa, Jihad, Hezbollah en ook in Irak. Ook dit verzet moeten wij steunen!”

„Doel van Abou Jahjah is oprichting van het Derde Arabische Rijk”

Aanleiding voor de uitbarsting van Marmouch was de Israëlische vergeldingsaanslag op sjeik Ahmad Yassin, oprichter van de terreurbeweging Hamas. De kersverse voorzitter van de Nederlandse AEL-tak sprak op de Dam enkele tientallen mensen toe. Een getuige: „Het stelde allemaal niets voor, er werd veel geschreeuwd en een Israëlische vlag in brand gestoken, waarbij de organisatoren nog ruzie maakten over het bezit van de vlag. Na afloop werden nog wat vernielingen aangericht door op rellen beluste jongeren. Ik ga nooit meer naar een demonstratie van de AEL!” Zelfs het Nederlands Palestina Komitee vond de insteek van de AEL te ver gaan en haakte pal voor de demonstratie af als medeorganisator.

Roerig
Het is illustratief voor het roerige bestaan van de vorig jaar met veel bombarie opgerichte AEL-Nederland. Vanaf het begin kampen de Nederlandse volgelingen van AEL-leider Abou Jahjah met veel problemen. De belangstelling voor het lidmaatschap is extreem laag; er ontstond onenigheid over de interne procedures en beoogd voorzitter Mohammed Cheppih werd aan de kant geschoven omdat hij te religieus zou zijn. Cheppih, voorzitter van de door Saoedi-Arabië aangestuurde Moslim Wereld Liga in Tilburg, wil niets meer weten van de AEL.

„In het kabinet zitten anti-islamitische elementen”

De beweging maakt intussen veel lawaai. Onder leiding van Marmouch wordt voortdurend geageerd tegen de Verenigde Staten, Israël (aangeduid als de ´zionistische bezetter van Palestina&acute en bondgenoten als Nederland. Marmouch in zijn recente malden speech: „Onze regering is betrokken bij de levering van materieel aan de zionisten, materieel dat wordt gebruikt in de misdaden tegen de Palestijnen. Onze regering onderhoudt goede betrekkingen met een koloniale macht en ziet zichzelf als vriend van deze fascistische entiteit. Onze eigen regering maakt zich hiermee medeverantwoordelijk aan de vernietiging van de Palestijnen.” Marmouch vindt dat niet verwonderlijk, want, zo zegt hij: „In deze regering zit een groot aantal anti-islamitische elementen.”
Begin april werd de website van de AEL uit de lucht gehaald door een internetprovider. Dit gebeurde kort na de publicatie van een opruiende verklaring over de buitenlandse troepen in Irak. Nederland werd in een stortvloed van radicale uitingen aangeraden de militairen uit Irak terug te trekken. „De AEL groet de moedige vechters van het Iraaks verzet”, aldus het communiqué waarin de Amerikanen werden aangeduid als ´een kudde bloeddorstige moordenaars´.
Al snel vond de AEL een nieuwe manier om het internet weer op te gaan, nu via het bedrijf 357hosting.com van een anonieme webspecialist die slechts een postbus opgeeft in Nieuwegein en via Maleisië het internet bestookt. Het bedrijf verleent niet alleen de AEL technisch onderdak, maar ook de sites hamasonline en shareeah.org – deze laatste site is gelieerd aan de Londense extremist Abu Hamza, de zogeheten islamitische ´kapitein Haak´, die op heimelijk verspreide cassettes oproept tot gewapende jihad in Europa.
Op haar nieuwe site kondigde de AEL deze week de omstreden lezing aan van de Pakistaanse moslimfundamentalist Qazi Hussain Ahmed. In de commotie die daarover ontstond, schrapte de Haagse Hogeschool prompt de daar gereserveerde bijeenkomst, omdat het bestuur zich misleid voelde. Marmouch ontstak naar verluidt in grote woede en sprak van een anti-islamitische hetze. Binnen het bestuur zijn spanningen ontstaan. Zo durft Marmouch niet met de buitenwacht te praten zonder goedkeuring van zijn felle vice-voorzitter Naïma el-Maslouhi.
De 29-jarige Marmouch uit Den Haag nam in februari als voorzitter de fakkel over van Abou Jahjah, die het leiderschap over de Nederlandse afdeling op zich nam na het voortijdige vertrek van Cheppih. Een week na zijn benoeming werd Marmouch door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee weken en een boete van 500 euro omdat hij zich vorig jaar verzette toen hij werd aangehouden op verdenking van heling van computers. Hij zat daarvoor een maand in voorlopige hechtenis. Zijn vennootschap, IQ Knowledge Center in Utrecht, fungeert als een internethuis en hoofdkwartier van de Nederlandse AEL. Aan de balie van het met tientallen computerschermen uitgeruste bedrijf aan de St. Jacobsstraat staat prominent de autobiografie uitgestald van Abou Jahjah.
Het boek, ´Tussen twee werelden, de roots van een vrijheidsstrijd´, fungeert als een soort Mein Kampf van Abou Jahjah. Of zoals de Amsterdamse strafrechtdocent en NRC Handelsblad-columnist Afshin Ellian het verwoordde: „Abou Jahjah streeft naar niets meer en niets minder dan de oprichting van het Derde Arabische Rijk.” Volgens de uit Iran gevluchte Ellian herschrijft en vervalst Jahjah de geschiedenis „om aan het grote fascistoïde doel (de vernietiging van de joodse staat) legitimiteit te verschaffen”.
Het boek staat bol van de Arabische retoriek. Het leger in Israël is volgens Jahjah ´barbaars en bloeddorstig´; zelfmoordaanslagen noemt hij ´schitterende daden van zelfopoffering´ waarbij ´martelaren staan voor alles wat waardevol is in ons leven´.
De 32-jarige Jahjah vindt dat Israël geen bestaansrecht heeft en moet opgaan in een Palestijnse staat die onderdeel wordt van zijn ´droom´: één grote Arabische staat.
Ondertussen zegt hij in Europa te vechten voor de rechten van de moslims. De Libanees vroeg in 1991 in België politiek asiel aan. Zelf schrijft hij daarover: „Ik bedacht een heel verhaal: ik was lid van de Hezbollah, was actief geweest in het verzet, had een conflict gekregen met de leiding en was door hen op de dodenlijst gezet, waarop ik was gevlucht. Een erg zwak verhaal en niet bijster geloofwaardig; ik ben nu eenmaal geen goede leugenaar.” Nadat zijn asielverzoek was afgewezen, trouwde hij met een Belgische vrouw. Hij werd daardoor Belg en kon niet meer het land worden uitgezet. Jahjah is inmiddels gescheiden en zijn exvrouw beweert dat het om een schijnhuwelijk ging.

08-05-2004, 11:48


In België kreeg hij al snel het imago van oproerkraaier, zijn volgelingen deinsden niet terug voor straatgevechten. Onlangs nog schokten zij de joodse gemeenschap door bij het holocaustmuseum in Mechelen te protesteren tegen de uitschakeling van Hamas-leider Rantissi onder de leus ´glorie aan onze martelaars!´ In het blad Knack dreigde de AEL dat de joden in Antwerpen zelf het slachtoffer zouden worden van een aanslag als zij geen afstand zouden nemen van de Israëlische liquidatiepolitiek.
Het liberale parlementslid Claude Marinower is nog steeds onthutst: „Dit was ronduit schokkend en het heeft geleid tot een onderzoek door de procureur-generaal. De AEL importeert het conflict uit het Midden-Oosten in Europa en wil zo bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten.”
Een van de centrale thema´s bij de AEL is het behoud van de Arabische identiteit. Jahjah keert zich fel tegen integratie omdat het volgens hem in de praktijk neerkomt op aanpassing van de minderheid aan de meerderheid. Die assimilatie vergelijkt hij met genocide en etnische zuivering: het zijn volgens hem „zeer verschillende methodes die leiden naar hetzelfde doel: het met wortel en tak uitschakelen van diversiteit”. In een interview met het Nederlandse blad SQ deed hij er onlangs nog een schepje bovenop: autochtonen moeten zich maar aanpassen aan de allochtonen of anders emigreren! „Wie het hier niet meer bevalt, die moet maar weggaan.”

Verkiezingen
Binnenkort doet de AEL met zijn eigen Moslim Democratische Partij mee aan de regionale verkiezingen in België. De Nederlandse vertakking maakt zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. In het concept-partijprogramma melden de Nederlandse AEL-bestuurders: „Wij denken dat Nederland een beter, socialer, veiliger land zou zijn als er meer wordt geleefd volgens normen en waarden zoals die door de islam worden voorgestaan.”
Dat uit zich onder andere in ´bestrijding van de losbandigheid´ door: een verbod op drugshandel en prostitutie, het tegengaan van alcoholgebruik en sluiting van gokhallen. Ook moet er een einde komen aan overlast door ´onreinheid´ en vervuiling door honden.
Met de uitnodiging aan moslimleider Qazi uit Pakistan voor een lezing in Nederland omarmde de AEL wel heel extreme normen en waarden. De banden met de ´emir´ van de islamitische partij Jamaat-e-Islami worden verder uitgeplozen door de Algemene Inlichtingenen Veiligheidsdienst (AIVD) die bezig is met een onderzoek naar de mogelijke bedreiging van de AEL voor de democratische rechtsorde.
Qazi, die samen met Jahjah op een foto staat, is voor invoering van de strenge islamitische sharia-wetgeving en heeft de mond vol van jihad tegen het Westen. Osama bin Laden kan op een warm onthaal rekenen, zowel bij Qazi als bij Jahjah, die op 11 september 2001 een gat in de lucht sprong: „We konden ons plezier niet voor ons houden en lachten naar elkaar”, schrijft hij in zijn boek. „Goddank dat we mochten leven om de dag te zien waarop Amerika wordt vernederd.”
Of Qazi nog steeds naar Nederland komt is niet duidelijk. De AEL moet op zoek naar een nieuwe locatie na de annulering van hun reservering door de Haagse Hogeschool. Voorzitter Marmouch en vice-voorzitter el-Maslouhi wilden niet reageren. Marmouch: „Ik moet écht overleggen voordat ik met u kan spreken.” Vervolgens hulde het bestuur zich tegenover ons in stilzwijgen.

08-05-2004, 13:10

Citaat:
Origineel gepost door saidtaza
ik heb je tekst niet gelezen ,maar ze zijn zeer gevaarlijk ,

deze groeping hebben de zelfde ideen als de joden

mensen uit kijken geblazen dus .
Het is een aanrader om deze tekst even te lezen.
Het opent de ogen weer een keer voor deze extreme gastjes.

De AEL zal het wel weer afdoen als anti-islamitische propaganda van de zionistische media. Maar als de inhoud van het artikel maar voor de helft waar zou zijn dan is de AEL niets minder dan een stel Islamitische Fascisten.

Ik ben blij dat die baggerbende slechts een heel klein deel van de moslims in Nederland vertegenwoordigt

08-05-2004, 13:45
AEL werkt nu ondergronds. In 'stilte' is men een coupe aan het voorbereiden om vervolgens een de islamitische sari3a door te voeren in Nederland. Aislin, bereid je maar voor en laat snel een Burqa voor je naaien door je moeder

08-05-2004, 14:01



Citaat:
Origineel gepost door Aman
hahahahaah als dat zou moeten wil ik een burqa die lekker strak zit zodat ik nog wel met me kontje kan showen.
Daar geldt de 70 slagen- met-zweep-wet op, Aman bukken!

08-05-2004, 15:26
jammer dat de ael het vanaf het begin helemaal verkeerd heeft aangepakt.

maar verder niks mis mee .

09-05-2004, 01:26
Zolang er geen ander alternatief is, zal ik op de AEL stemmen.
De rest van de partijen zijn gewoon zwak en doen mee met wat er in de ''mode'' is bv. de PvdA. Ze houden niet vast aan hun standpunten, de AEL mag wat mij betreft wat minder lopen gillenmaar mijn stem hebben ze iniedergeval binnen.

09-05-2004, 02:22
De AEL is niet gevaarlijk, maar haar aanhangers zijn gevaarlijk.

De AEL durft de hand niet in het vuur te steken om echt politieke partij te zijn. Want dan komt de interne verdeeldheid nog meer naar voren.

Een volwassen politieke beweging, is een beweging waar plaats is voor discussie, waar verschillende meningen heersen. En waar het niet gaat over het eigen stokpaardje (nl islam en arabisme), maar over milieubeleid, technische ontwikkeling, gezondheidzorg.

Al heel lang geleden heb ik op deze site gevraagd wat de AEL ging doen aan het omkappen van eeuwenoude eiken in Oostwest-Knollenland (bijvoorbeeld). Men beloofde aan de slag te gaan met zaken die niet per definite iets met islam en arabisme te maken hebben.

Helaas blijkt dat dat nog nergens uit!

09-05-2004, 03:50
De ideeën van de AEL vind ik wel gevaarlijk.
Maar de AEL niet want ze bereiken hun doelgroep niet.
Ze dachten die relschoppende Marokkaantjes wel even
om te lullen maar die bleken toch niet zo achterlijk
als ze hadden gedacht. (enkelen daargelaten)