Bekijk volle/desktop versie : Kwart miljoen voor plan nucleair terrorisme



16-06-2009, 22:23


Nederland trekt 250.000 euro uit voor een nieuw programma van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA). Dit veiligheidsplan voor de komende vier jaar moet de nucleaire veiligheid verbeteren en nucleair terrorisme tegengaan. De Nederlandse bijdrage is bedoeld voor het eerste jaar

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) maakte dat dinsdag bekend in het World Forum in Den Haag, waar hij een tweedaagse conferentie over de aanpak van nucleair terrorisme opende. Experts en bestuurders uit meer dan zestig landen en van internationale organisaties bekijken daar hoe kan worden voorkomen dat terroristen nucleair materiaal in handen krijgen.

De Nederlandse financiële bijdrage is specifiek bestemd om landen te helpen bij het beter beveiligen van hun nucleaire installaties en het verzorgen van trainingen, zodat landen beter zijn voorbereid op aanslagen.

Volgens Verhagen is het bekend dat er terroristische organisaties zijn die chemische, biologische, radiologische en nucleaire wapens nastreven. De minister vindt dat de wereld zijn ogen niet mag sluiten voor de risico's dat dit soort groepen nieuwe manieren vinden om massavernietigingswapens, technologie of onderdelen hiervan te vergaren en in te zetten om hun doelen te bereiken. Volgens Verhagen is deze aspiratie realistisch. „In feite zijn de kansen dat nucleair materiaal wordt misbruikt door gevaarlijke elementen vandaag groter dan ooit tevoren in de geschiedenis.”

Directeur externe relaties Kees Möhring van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zei op de conferentie dat in de internationale strijd tegen nucleair terrorisme meer aandacht moet komen voor forensisch onderzoek. Volgens Möhring is het NFI nu druk bezig met onderzoek naar nieuwe nucleaire forensische technieken. Een daarvan is het ontwikkelen van een manier om een profiel van radioactief materiaal te kunnen maken. Hiermee kan de herkomst ervan worden bepaald.

„Ook meer bekende forensische technieken zoals onderzoek naar DNA, vingersporen, explosieven en digitale sporen kunnen een grote bijdrage leveren aan de aanpak van nucleair terrorisme”, benadrukt de NFI-directeur. „Bewustzijn van deze mogelijkheden bij de opsporing bij nucleaire aanslagen en het traceren van sporen, is van groot belang.”

Het NFI heeft op het congres dan ook gepleit voor het vormen van een internationale forensische samenwerking. Deze samenwerking moet middelen en gespecialiseerde technieken opleveren om terroristen te traceren.

Vredesorganisatie IKV Pax Christi riep de Nederlandse regering dinsdag op aan te dringen op volledige nucleaire ontwapening.

Bron

16-06-2009, 22:24


Nieuw woord: Nucleair terrorisme?

16-06-2009, 22:30
Ja ....zeker nieuw.......

Voorbereiding.....bewustzijn van de mensen.....op een mogelijke oorlog misschien?