Bekijk volle/desktop versie : Palestina for dummies



15-06-2009, 07:48
TUMULT ism ICCO en Electronic Intifada organiseren op 10 juni een kennismaking met Palestina, met enkele Palestijnen en met hun ideeën over Palestina, Nederland en Europa




Dat is zo’n ver van mijn bed show”, was de reactie van veel inwoners van Nederland toen Israël de Gazastrook binnenviel. En inderdaad, het conflict heeft zo’n lange voorgeschiedenis dat velen door de bomen het bos niet meer zien. Maar voor Nederlandse Palestijnen was het nieuws helemaal geen ver van hun bed show: zij zijn verbonden met wat daar gebeurt. Hun verhalen horen we nooit in de media. Vandaar deze kennismaking met Palestina, met enkele Palestijnen en met hun ideeën over Palestina, Nederland en Europa.

Het conflict tussen Israël en Palestina belemmert een normale kennismaking met Palestina. Wie aan Palestina denkt, heeft meteen de associaties Hamas, intifada, Israël, oorlog in gedachten. Maar de miljoenen Palestijnen verdienen een eerlijker beeld: ook zij zijn gewoon mensen die rustig willen leven. Alleen moeten zij dat [op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook] in abnormale omstandigheden doen. Ook in ballingschap stuiten Palestijnen op onbegrip. Deze avond wil de bezoekers kennis laten maken met die ‘gewone Palestijnen’, met hun leven buiten het conflict, gewoon als vader, als schrijver en dichter, of als filmer. Maar ook hun leven in verbondenheid met daar komt aan bod, als activist, als schrijver. Zijn die werelden te scheiden?

Met onder meer Arjan el Fassed, auteur van "Niet iedereen kan stenen gooien", winnaar van de El Hizjra Literatuurprijs 2009.

Datum: woensdag 10 juni. Tijd: 20.00-21.30 uur. Locatie: TUMULT, Domplein 5, Utrecht.


Toegang: gratis