Bekijk volle/desktop versie : Veroordeelden vrijuit ondanks cellenoverschot



13-06-2009, 07:50
Vorig jaar zijn tweeduizend delinquenten die een gevangenisstraf tot drie maanden opgelegd hebben gekregen, helemaal niet in de gevangenis terecht gekomen. Ze kregen in plaats daarvan elektronische detentie, meldt Nova. Die maatregel is een overblijfsel van een periode met cellentekort, maar inmiddels is er een cellenoverschot.


Het actualiteitenprogramma heeft beleidsstukken van de Dienst Justitiële Inrichtingen in handen, zogeheten circulaires, waarin de regeling om van een celstraf af te zien is vastgelegd. De noodmaatregel stamt van vijf jaar geleden, maar is nog steeds van kracht.

Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) kondigde half mei aan dat acht gevangenissen worden gesloten. Tweeduizend cellen staan leeg, volgens de staatssecretaris door een afname van de criminaliteit en doordat vaker taakstraffen zijn opgelegd.



De VVD is woedend over de alternatieve straffen terwijl er cellen leegstaan. Tweede Kamerlid Fred Teeven wil een spoeddebat, zegt hij in NOVA. "Dat is volksverlakkerij in de ruimste zin van het woord. De gevangenissen staan leeg, maar we zetten veroordeelden thuis met een krat bier voor de tv. De staatssecretaris belazert de bevolking en licht de Kamer verkeerd in."

Teeven was het al niet eens met de redenering van Albayrak waarom er cellen leeg staan, maar nu helemaal niet meer. "Zo'n noodmaatregel geldt alleen als er geen celruimte is. Op het moment dat er wel celruimte is, omdat er voldoende is bijgebouwd, dan moet iemand gewoon naar de cel toe als iemand dat opgelegd." Hij wil dat de circulaires van tafel gaan.


De SP wil ook opheldering over het huidige uitvoerbeleid van straffen. Voornaamste bezwaar van de socialisten is dat gestraften die elektronische detentie krijgen niet begeleid worden of andere verplichtingen krijgen behalve thuiszitten.

Albayrak liet in een reactie weten dat in de vijf jaar ervaring die Justitie heeft opgebouwd met het elektronisch huisarrest is gebleken dat die veel voordelen biedt. Ze vindt het een goed alternatief voor een korte straf en heeft een wetsvoorstel in voorbereiding waarmee thuisdetentie officieel wordt geregeld. Daarover is de Kamer al ingelicht. Bovendien wijst ze erop dat wel een selectie wordt gemaakt. Mensen die zijn veroordeeld voor een zedenmisdrijf, een verslaving hebben of iets hebben gedaan wat de samenleving heeft geschokt, komen niet voor thuisdetentie in aanmerking.


BRON

13-06-2009, 08:05


Geen taakstraffen, maar minimum straffen!