Bekijk volle/desktop versie : Utrecht naar de TOP!



13-06-2009, 00:50
Ambitieus meerjarenplan Utrecht
Geschreven op vrijdag, 12 juni om 23:20

FC Utrecht werd in de jaren negentig als de Challenger voor de traditionele top drie bestempeld. De club kon deze pretentie zo nu en dan waarmaken, maar een structurele ‘uitdager’ waren de Domstedelingen allerminst. Onder het bewind van grootaandeelhouder Frans van Seumeren en de kersverse technisch directeur Foeke Booy worden nu soortgelijke plannen ontvouwd, waarbij FC Twente als levend voorbeeld dient. “Niet van vandaag op morgen, maar wel binnen vijf jaar.”



In gesprek met AD/Sportwereld gaat Booy in op het traject dat Utrecht de komende jaren moet afleggen om een definitieve plaats in de (sub)top van de Eredivisie te krijgen. “Wanneer je wordt gevraagd, ga je daarover praten. Wat willen we? En kunnen we dat waarmaken?”, zegt Booy toen Utrecht bij hem op de stoep stond over een terugkeer bij de club. Het verhaal dat hem werd verteld smaakte naar meer.

“Alle credits voor Frans van Seumeren... hij heeft een fundament gelegd dat steviger is dan vóór zijn tijd”, werd Booy vooral duidelijk. Het model van Twente, al twee jaar op rij goed voor een plek in de voorronde van de Champions League, bleek een goede houvast voor Utrecht. “We hebben naar FC Twente gekeken. Waar stond die club vijf jaar geleden en waar staat FC Twente nu? Wij willen dat ook en wij kunnen het nu ook. Niet van vandaag op morgen, maar wel binnen vijf jaar.”

Aankopen
Met nieuwkomers Ricky van Wolfswinkel, Dries Mertens, Nana Asare en Jacob Mulenga geeft Utrecht in ieder geval blijk van deze sportieve ambities. Het verhaal dat Booy en Van Seumeren vertellen lijkt in ieder geval aan te slaan. Behoudens de komst van Van Wolfswinkel, die ook een aanbod van AZ op zak had, overweegt ook Sparta-talent Kevin Strootman naar Stadion Galgenwaard te komen. “Die past volledig bij FC Utrecht. Maar hier geldt wel dat willen en kunnen iets anders is. Een jonge speler, die voor niks en niemand aan de kant gaat, goede speler... een echte winnaar.”

“Van Wolfswinkel, een jonge international met al eredivisie-ervaring; nuchtere jongen die nog veel verder kan groeien”, laat Booy de Utecht-aankoop de revue passeren. “Mulenga als de meer volgroeide spits. Asare, Maguire niet te vergeten... jong, goed, maar toch al met de nodige ervaring. Mertens, het grootste talent van de eerste divisie, gretig, hongerig naar succes”, bespreekt hij de van AGOVV gekochte speler.

“We hebben serieuze belangstelling voor Jan Wuytens van Heracles Almelo, als vervanger van Alje Schut. Goed niveau, kan zich nog doorontwikkelen. Voor de eerste training hopen we hem erbij te hebben.” Utrecht bekijkt verder de mogelijkheden om een ervaren doelman te halen. “Wanneer Michel Vorm - die nu de ziekte van Pfeiffer heeft - niet vanaf de start als een stabiele factor kan opereren, zitten we mager. Ik ga daar binnenkort met de dokter over van gedachten wisselen.”

Gestaag groeien
Booy benadrukt dat er een meerjarenplan klaarligt. Op den duur moeten de prestaties komen. “We willen gefaseerd groeien, uiteraard is daarbij de verleiding groot om uitsluitend naar het eerste elftal te kijken”, komt Booy bij het volgende hoofdstuk aan. “Maar wij willen naar de totaliteit kijken, de club moet meegroeien. We krijgen een B2-elftal erbij, omdat anders te veel kwaliteit wegloopt. We kunnen die kwaliteit goed gebruiken, zeker wanneer je bedenkt dat de B1 en Jong FC Utrecht zijn gedegradeerd."

"Er zijn verbeter-punten, denk aan een duidelijke hiërarchie. We hechten veel waarde aan de ontwikkeling van spelers, op technisch, tactisch en mentaal vlak. Coaches moeten daarover beter met elkaar communiceren. Ton du Chatinier en Jan Wouters krijgen assistentie van de trainers van Jong FC Utrecht en de A1-junioren (...) Onze opleiding wordt een dagopleiding. FC Utrecht krijgt dus ook verantwoordelijkheid voor een stuk opvoeding, opleiding en scholing, zowel op metaal als sociaal vlak. Je bent kortom meer dan alleen een voetbalclub voor ze.''

"Frans van Seumeren is niet een sjeik die alles wat los en vastzit koopt. Van Seumeren heeft een missie, hij wil de club structureel laten groeien. Daar moet veel voor wijken, maar hij wil ook bouwen. We hebben wederzijds veel vertrouwen in elkaar. Dat wil ik niet beschamen. Maar er zijn ook risico's, de missie geeft druk. Nu we kunnen wat we willen, zullen we moeten. Ik zou teleurgesteld zijn als het niet lukt."

"Er worden prestaties op het veld verwacht. Daarom passen die jonge, talentvolle spelers zo bij ons. Ze hebben de mogelijkheid zich te ontwikkelen, ze moeten beter worden. Coaches zijn er om ze beter te maken. Dat geldt voor het eerste elftal, maar geldt ook voor de jeugdopleiding. Daar moet de lat ook hoger.”

13-06-2009, 00:52


Als ze marokko aankunnen ( wat wereldtop is volgens sommige hier) dan gaan ze het helemaal maken in nederland!!